недеља, 29. јун 2014.

Kolaci2

 Slatki šeširi

Kolaci

  • Kuhinja  »
  • Kolaci 
  • Za ovaj recept potrebna vam je mašta. I naravno puno čokolade. Idealni su za svaki praznik, slavlje ili svečanost. Ne oklevajte i probajte nešto novo i zanimljivo.


    Slika

    Testo:

    140 gr margarina

    200 gr brašna

    70 gr šećera u prahu

    3 kašike čokolade u prahu

    jedno žumance

    Glazura:

    100 gr čokolade

    biljna mast

    Dekoracija:

    šećer u prahu

    malo limunovog soka

    obojen marcipan

    Priprema:

    Potrebno vam je dosta strpljenja, ali, opet, sama priprema nije teška. U brašno izmrvite margarin, dodajte šečer u prahu, čokoladu ili kakao u prahu i žumance. Umesite testo i ostavite ga da odstoji u frižideru pola sata. Napravite dve polovine od testa, jednu iskoristite da napravite podloge, odnosno “obod” šešira ili veće krugove i stavite ih da se peku ne više od 10 minuta. “Istureniji” deo šešira, to jest, gornji sloj kolačića napravite od druge polovine testa. Neke domaćice imaju brojne trikove za pravljenje ovog finalnog dela deserta. Jedan od tih trikova jeste korišćenje pralina koje se premazuju džemom kako bi se spojile sa polupečenim testom. Tako spojene kolače pecite na 180 stepeni. Izvadite ih iz rerne, ohladite, prelijte ih prethodno umućenom glazurom i dekorišite po želji. Ideja je bezbroj.


    Slika
    Ko ne voli marcipan, umesto njega može koristiti suvo voće

    Kolač s makom bez jaja

    Slika

    Sastojci



    ♦ 2 šolje (od 2 dl) šećera

    ♦ 3 šolje brašna

    ♦ 1/2 šolje ulja

    ♦ 2 šolje jogurta ili mleka

    ♦ 1/2 praška za pecivo

    ♦ 50 g maka u zrnu

    ♦ vanilin šećer

    ♦ šećer u prahu za posipanje



    Priprema

    Sjediniti sve suve sastojke, pa tome dodati ulje, jogurt i mutiti dok se šećer ne istopi. Masu sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu. 


    Ferrero Rocher kugle



    Slika

    200 gr napolitanki sa lešnikom
    300 gr seckanog pečenog lešnika
    400 gr eurokrema
    300 gr mlečne čokolade sa lešnikom
    90 gr maslaca
    2 kašike ulja

    Priprema:
    Napolitanke izmrviti rukama i dodati im seckani lešnik i eurikrem.
    Sve dobro izgnječiti i praviti kuglice.
    Kuglice ostaviti 2 do 3 sata u frizider da se stegnu.
    Napraviti preliv od mlecne cokolade sa lešnikom koju lagano otopimo sa puterom i uljem.
    Svaku kuglicu umakati u preliv i slagati na pek papir pa jos malo u frizider.
    Kad se cokolada stvdla kuglice staviti u korpice, posuti lešnicima i uzivati u ukusu.
    Slatki šampinjoni

    Slika

    Sastojci

    ♦ 125 g maslaca
    ♦ 100 g šećera u prahu
    ♦ 1 jaje
    ♦ 1 kašika soka od limuna
    ♦ 300 g brašna
    ♦ 100 g gustina
    ♦ pola kesice praška za pecivo
    ♦ malo kakaoa
    ♦ manji poklopac od labela za usne ili flašice za vodu


    Priprema

    Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu, dodati jaje i vanilin šećer, pa nastaviti dalje sa mešanjem. Zatim dodati brašno, gustin i prašak za pecivo i zamesiti testo. Pleh obložiti papirom za pečenje, a rernu zagrejati.
    Za to vreme praviti loptice veličine manjeg oraha. Poklopac od vode ili labela umakati u kakao i potom ostavljati otisak na svakoj loptici kako biste dobili drškice. Dobijene „šampinjone“ poređati u pleh tako da deo sa drškicama bude okrenut gore. Peći na 180 stepeni dok ne porumene (oko osam minuta). 



     Crni kolač sa pomorandžom

    Slika

    Sastojci

    ♦ 6 jaja
    ♦ 6 kašika šećera
    ♦ 6 kašika brašna
    ♦ 1/2 praška za pecivo
    ♦ 1 dl ulja
    ♦ 1/2 dl mleka
    ♦ 1/2 dl ceđenog soka od pomorandže
    ♦ 3 kašike kakaoa

    Krem

    ♦ 1/2 l slatke pavlake
    ♦ 250 g čokolade za kuvanje
    ♦ 1 pomorandža


    Priprema

    Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca mikserom dobro umutite sa šećerom, dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje, mleko, sok od narandže, malo narendane pomorandžine korice (prethodno je dobro operite!) i kakao pa u to lagano umešajte čvrst sneg od belanaca. Masu sipajte u pleh koji je podmazan ili obložen papirom za pečenje pa pecite oko 25-30 minuta na 180 stepeni.

    U međuvremenu napravite krem na sledeći način: u šerpicu na laganoj vatri stavite da se kuva slatka pavlaka, malo narendane korice pomorandže, kašika soka od pomorandže i čokolada. Topli krem prelijte preko toplog biskvita koji ste prethodno ovlaš poprskali sokom od pomorandže.

    Savet

    Nemojte mazati celu posudu za pečenje, nego samo dno - neka se stranice zalepe za nju da se biskvit ne bi odvojio, a krem iscurio sa strane.
    Krem kuvajte na laganoj vatri do vrenja, ali ne sme da provri.
    Kolač prvo ohladite na sobnoj temperaturi, pa ga tek onda stavite u frižider. Najbolji je kad se napravi dan ranije i dobro ohladi. 

    Ledeni breg


    Slika

    Sastojci

    1 l mleka
    6 kasika griza
    3 kasike secera
    4 belanceta
    malo grozdjica (po zelji)

    Karamel preliv
    0,5 l mleka
    4 zumanceta
    6 kasika secera
    1 kesica vanili secera



    Priprema


    Razmutiti 6 kasika griza u malo hladnog mleka, izmesati sa preostalim mlekom i kuvati 10-15 minuta, pri kraju kuvanja dodati secer i po zelji vanilin secer.
    Umutiti cvrstu penu od belanca i dodati u vreo griz koji smo pomerili sa ringle.
    Sve pazljivo izmesati, dodati grozdjice po ukusu i sipati u modlice koje smo prethodno isplahnuli hladnom vodom. Ostaviti da se ohladi.
    Ohladjeni desert pazljivo izvaditi iz modlica i posluziti uz karamel umak.
    Karamel preliv
    Istopiti 3 kasike secera kao karamel, sipati polako mleko i kuvati na tihoj vatri dok se secer potpuno ne istopi.
    Posebno umutiti zumanca i secer, dodati malo hladnog mleka i sve sipati u rastopljeni karamel.
    Kuvati sasvim kratko, dovoljno je da se krema samo podigne ali paziti da ne provri.
    Posluziti toplo ili hladno uz pripremljeni koh od griza.

    Posluživanje

    Prilikom kuvanja karamela treba biti vrlo oprezan, jer hoce vrlo lako da iskipi…zato je dobro koristiti nesto dublji sud, i kad se otopi secer, pomeriti sa ringle i tek onda sipati po malkice mleka…nastaviti kuvanje na sasvim tihoj temperaturi.
    Zumanca se dodaju tek na kraju, kad se secer vec istopio, da se ne bi napravile grudvice…ukoliko se to ipak desi, samo treba procediti umak.;)
    Da bi se koh od griza lakse izvadio iz kalupa i zadrzao lep oblik, treba ga ostaviti da se savim ohladi…najbolje 1-2 h u frizideru.;)))






    Limun stanglice



    Slika

    Sastojci

    Biskvit
    100 g maslaca
    75 g secera
    1 kaf.soljica mleka (oko 75 ml)
    3 zumanceta
    1 limun (sok i korica)
    1/2 kesice praska za pecivo
    200 g brasna
    pekmez od marelica za premazivanje

    Sam
    3 belanceta
    150 g secera
    50 g seckanih oraha


    Priprema


    Umutiti penasto maslac, dodati secer, zumanca i sve ostale sastojke, dobro umutiti.
    Sipati u podmazan i brasnom posut pleh i staviti da se pece na 200 C.
    Kad je testo napola peceno, posle 20-tak minuta, izvaditi iz pecnice, premazati pekmezom, a zatim i penom od umucenih belanca i secera.
    Na kraju posuti sitno seckanim orasima i vratiti u rernu da se dalje pece, jos 15-tak minuta (smanjiti temperaturu na 180 C)
    Kad se kolac ohladi seci na stanglice i sluziti.






    Rum kockice

    Slika

    Sastojci

    125 g maslaca
    100 g secera u prahu
    125 g mlevenih oraha
    100 g mlevenog keksa
    50 g seckanih propecenih oraha
    2 kasike kakaa
    2 kasike ruma
    1 jaje

    Priprema

    Otopiti na tihoj vatri maslac i secer u prahu.
    Skloniti sa ringle i dodati kakao, orahe, keks i rum.
    Kad se smesa malo prohladi, umesati umuceno jaje.
    U mali dugljasti kalupic za hleb, oblozen folijom, utisnuti smesu.
    Kad se ohladi preliti glazurom od cokolade.
    Ohladjen kolac pazljivo izvaditi iz kalupa, seci na kocke i ukrasiti karamelisanim orahom ili bademom.
    Brz i sočan kolač

    Slika

    Sastojci:
    ♦ 4 jajeta
    ♦ 1 časa (od 2 dl) šećera
    ♦ 220 g istopljenog maslaca
    ♦ 1 čaša griza
    ♦ 2 kašike brašna
    ♦ 1 pavlaka
    ♦ pola praška za pecivo

    Zaliv:
    ♦ 3 čaše šećera
    ♦ 4 čaše vode
    ♦ 1 vanilin šećer

    Priprema:
    Umutiti jaja i šećer pa dodati otopljeni maslac. Dodati i brašno, griz i prašak za pecivo, a na kraju i pavlaku, sve dobro umutiti pa sipati u nauljenu tepsiju srednjih dimenzija.Peći na 180 stepeni dok kolač ne bude gotov. Skuvati sirup od vode i šećera i njime zaliti topao kolač, pa ga ponovo vratiti u rernu na 5 minuta. Hladan kolač iseći na kocke, staviti ga u frižider da se dobro ohladi, po želji ga posuti kokosom i poslužiti. 

    Нема коментара:

    Постави коментар