недеља, 29. јун 2014.

kolaci

Kolač sa malinama i jogurtom

Maline i jogurt, odlična kombinacija!

Kolaci

  • Kuhinja 
  • Kolaci 
  • Slika

    Potrebno je


    Za koru:
    4 jajeta
    4 kašike šećera
    4 kašike brašna
    1 prašak za pecivo


    Za krem:
    0,5l jogurta
    250 g šećera
    1 vanil šećer
    1 kisela pavlaka ( 12% ml.masti)
    500 g malina (može i smrznute)
    3 kesice želatina
    2 šlaga


    Priprema

    Kora: penasto umutiti jaja i šećer, dodati brašno u koje ste dodali prašak za pecivo.
    Koru peći u dubljem plehu 20 minuta. Ne vaditi koru iz pleha.


    Fil: kuvati na pari jogurt, šećer, vanil šećer, pavlaku, maline dok se voće ne raspadne, stalno mešati. Pri kraju dodati želatin i prokuvati još 2-3 minuta.
    Tako vruć fil preliti preko kore. Sačekati da se ohladi pa ga staviti u frižider da odstoji.
    Kada je gotovo umutiti šlag prema uputstvu sa kesice i ukrasiti kolač odgore šlagom.

    Šampita sa limunom



    Limun će šampitu učiniti još ukusnijom.


    Slika

    Potrebno je


    Za koru:
    6 žumanaca
    6 kašika šećera
    6 kašika ostrog brašna
    3 kašike ulja
    2 kašike vrele vode
    1 rendana korica limuna
    1/2 kesice praška za pecivo
    1 šoljica soka od limuna za preliv kore.


    Za fil:
    6 belanaca
    100 g šećera
    1 sok od svezeg ceđenog limuna
    2 kesice vanilin šećera
    1 kesica želatina
    1 rebro rendane čokolade


    Priprema

    Kora: umutiti žumanca sa šećerom postepeno dodavati vodu ulje brašno i prašak za pecivo sjedniti smesu pa sipati u dublji podmazan pleh i peći na 200 C 25 minuta. Gotovu koru prelijemo šoljicom soka od limuna.


    Fil: želatin umutiti sa 8 kašika vode ostaviti da nabubri, belanca umutiti u čvrst sneg. 100 g šećera uspinovati sa 4 kašike vode pa špinovan šećer sipati smesi sa belacima. Dodati zelatin i ceđen sok od jednog limuna i mutiti sve zajedno mikserom jos 10 minuta.


    Smesu sipati preko kore ostaviti da se stegne pa odozgo naredati čokoladu. Šampitu seći na kocke.

    Oblande sa čokoladom



    Prste da poližeš!


    Slika

    Čokoladni fil: 3dl mleka, 300g šećera, 1 margarin, 300g Menaž čokolade za kuvanje.

    PRIPREMA:

    Rastopiti 300g šećera u 3dl mleka, dodati margarin i čokoladu. Kada se masa objedini, namazati fil na oblande




    Kolač sa višnjama



    Slika

    Potrebno je:
    5 jaja
    10 kašika šećera
    10 kašika brašna
    1 prašak za pecivo
    5 kašika vode
    3 kašike ulja
    300-500 g šljiva (višnje, kajsije) iz zamrzivača
    3 kašike kristal šećera (za posipanje voća)
    2 vanilin šećera (za posipanje voća)
    prah šećer (za posipanje pečenog kolača)
    Priprema:
    Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo, vodu, ulje. Tako umućenu smesu staviti da se peče 10 minuta na 200 stepeni. Izvaditi, poslagati voće (skinuti ljusku sa šljiva i kajsija i povaditi koštice), posuti sa 3 kašike kristal šećera i 2 kesice vanilin šećera.
    Vratiti da se peče još 35-40 minuta.
    Ohladjeno iseći na kocke i posuti prah šećerom.
    Baklava bez kora


    Slika

    Slika

    Potrebno:

    4 jaja
    2 šoljice (od kafe) šećera
    1 šoljica ulja
    1 šoljica mleka
    2 šoljice griza
    2 šoljice brašna
    2 šoljice mlevenih oraha
    2 šoljice seckanih oraha
    kesica suvog grožđa (po želji)
    kesica vanilin šečera

    Za preliv:

    ½ l vode
    5 šoljica šećera
    1 limun isečen na kolutove

    Priprema:

    Umutiti jaja sa šećerom pa dodati ostale sastojke. Uliti u tepsiju i peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Vruć kolač iseći na kocke ili romboide i preliti vrućim prethodno skuvanim prelivom (da ključa oko 5 minuta) Po ukusu posuti mlevenim orasima i ukrasiti kolutovima limuna.

    Bilo bi dobro da baklava odstoji jednu noć, i da je poslužite tek sutradan.

    Нема коментара:

    Постави коментар