петак, 13. јун 2014.

na kocke....


Torta nad tortama Čokoladni ledeni vjetar





Kore
 9 bjelanjaka  30 poravnatih zlica secera  2 zlice brasna  1 zlica octa  prstohvat soli  1 zlica maraschina
Krema:
 9 zutanjaka  700 ml mlijeka  10 zlica secera  8 - 9 zlica brasna  malo vanilije  100 g cokolade  margarin ili maslac
potrebno je jos
 0,8 - 1 l slatkog vrhnja

Zagrijte pecnicu na 150 C.


Istucite bjelanke s prstohvati soli u cvrst snijeg. Miksajuci dodajte jednu po jednu zlicu secera, a na kraju lagano umijesajte ocat, brasno i maraschino.


Veliki lim za pecenje (onaj koji ste dobili s pecnicom) premazite margarinom, oblozite papirom za pecenje, a zatim opet premazite margarinom. Istresite smjesu, poravnajte i pecite na 150oC cca sat vremena, pa hladite u iskljucenoj pecnici.


Kad se kora ohladi, odvojite ju od papira i prerezite uzduzno na tri trake.


Za kremu istucite zutanjke sa secerom, dodajte brasno, mlijeko i malo vanilije. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.


Kad je kuhana, kremu podijelite na dva dijela i u jedan dio stavite cokoladu narezanu na kockice i mijesajuci ju otopite (krema mora biti vruca).


Ohladite kreme, a zatim u svaku umijesajte cca 125 g maslaca ili margarina.
Slatko vrhnje istucite u slag.
    Na dno pravokutnog pladnja stavite jednu koru, premazite s pola cokoladne kreme, zatim s pola kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite drugu koru, drugu polovicu cokoladne kreme, drugu polovicu kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite trecu koru i premazite cijelu tortu slagom.
Torta sa kroasanima i mančmelouom




Sastojci :
6 bjelanaca
10 kašika šećera
150 g. mljevenog lješnika (badema, oraha)
3 kašike prezli
Sastojci za fil:
1 l mlijeka
6 žumanaca
150 g šećera
3 pudinga od vanilije
250 g margarina
200 g čokolade za kuhanje
15 mančmelou keksa
12 malih čokoladnih kroasana
20-ak komada petit keksa
2 kesice šlaga ili 250 ml slatke pavlake
Priprema kore:
Umutiti bjelanca i šećer dok ne bude pjenasto, zatim dodati lješnik i prezle i umiješati kašikom. Peći na pek-papiru na 180 stepeni oko pola sata.....
Za fil ukuvati pudinge i žumanaca u mlijeku i šećeru. U ohlađen fil dodati umućen margarin i fil podijeliti na pola. U pola kreme dodati istopljeno 200 g čokolade i izmrvljen biskvit (donji dio) mančmeloua, a druga polovina fila ostaje žuta.
Ređati: kora, pola čoko fila, mančmelou, druga polovina čoko fila, red keksa namočenog u sok, pola žutog fila, kroasani, druga polovina žutog fila i gore šlag.
Napomene: Kad se poređaju kroasani, blago ih pritisnuti, pa nanijti fil preko njih. Umjesto petita može i neki drugi keks po želji (piškote ili plazma, čajni kolutići).

  

RECEPT ZA BRONHI TORTU



BIJELE KORICE


6 komada XXL svježih bjelanaca (u mom slučaju, kakvih ima u marketu, ali bili su bar XL)
150g šećera
68g brašna
45g gustina
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašika sirćeta
1,5 kašike ruma
120ml ulja


Izlupati bjelanca sa malo soli i sirćetom i postepeno dodavati šećer dok se ne dobije baš čvrst snijeg. Brašno dva puta prosijati (ne znam zašto, ali tako piše pa nisam htjela da pametujem, nego sam uradila kako piše), pomiješati sa gustinom i praškom za pecivo (bilo bi dobro i njega prosijati) i izmješati sa žicom dok se ne spoji sa snijegom. Zatim laganim mlazom uliti ulje i rum i varjačom laganu umiješati i odmah masu sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stepeni 12 minuta (mjerila vrijeme), ipak provjeriti čačkalicom, samo njoj vjerujem. Paziti da kore ostanu svijetle. Tako napraviti još jednu koru.


SMEĐA KORICA...
                      6 komada XXL bjelanaca
150g šećera
68g brašna
30g gustina
45g extra tamnog gorkog kakaa (?)
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašika sirćeta
3 do 4 kašike ruma
120ml ulja

Koru napraviti kao i bijele, samo kakao pomješati sa brašnom i gustinom. Tijesto je malo gušće nego kod bijelih kora i kad se ispeče, kora je čvršća za razliku od bijelih koje su pjenaste.
Pitala sam se kako da nađem extra tamni gorki kakao, ali sam odlučila da ne razbijam glavi, pa sam uzela krašev i kad sam ga otvorila bio je smeđkast, ni blizu crnog, ali je dovoljno "pocrnio" u tijestu.

BRONHI KREMA

1,5 litar punomasnog mlijeka
150g bijele čokolade
350g Bronhi bonbona
3 kesice vanilijinog šećera (ja zaboravila da stavim)
150g brašna
150g gustina
225g omekšalog margarina (maslaca)
450ml slatke pavlake
6 listića želatina
i za trećinu kreme 110g čokolade za kuvanje

Pomješati brašno i gustin. Od mlijeka odvojiti, otprilike, 400 do 500ml i razmutiti brašno i gustin, paziti da ne ostane koja grudvica. U ostatak mlijeka dodati Bronhi bombone, izlomljenu bijelu čokoladu i vanilijin šećer.  Sve zajedno zagrijavati i miješati dok se ne istope bombone i u to zakuvati razmućeno brašno i gustin. Krema će biti poprilićno čvrsta, pa će vam trebati malo snage da je umutite u glatku smjesu bez grudvica. Kuvanu kremu prebacite u drugu posudu i pokrijte plastičnom folijom ali tako da se zalijepi za fil. Dobro ohladiti.
Margarin (maslac) pjenasto umutiti, a posebno umutiti slatku pavlaku. Sad i krem dobro umutiti mikserom, dodati margarin (maslac), sjediniti sa kremom pa dodati umućenu slatku pavlaku i sve dobro izmješati. Na kraju dodati otopljen želatin. Odvojiti trećinu kreme i dodati otopljenu čokoladu.
Dobro ste primjetili, u krem ne ide šećer, bombone i čokolada su dovoljno slatki.

PRELIV ZA BIJELE KORE


200g čokolade za kuvanje
115g margarina (maslaca)
4 do 5 kašika ulja

Sve zajedno istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.

Skinuti papir za pečenje sa bijelih kora, pa jednu staviti na tacnu na kojoj ćete filovati a drugu na neku dasku ili na prevrnut pleh. Premazati ih obe sa čoko premazom i staviti da ohlade u frižideru ili u zamrzivaču.
U ovom momentu vam može pasti na pamet da sve pošaljete do đavola i da naručite tortu. Kada sam skidala papir sa korica, one su bile tako mekane, pahuljaste da sam pomislila kako nema šanse da onu drugu prebacim sa pleha na tacnu, ali hlađenje u frižideru se pokazalo kao spas.

Mazati polovinu bijele kreme na bijelu koru, staviti smeđu, lagano pritisnuti i na nju staviti crnu kremu. E sad nastupa komplikacija: sa najvećom skepsom i oprezom zavući
 ruke ispod druge bijele kore, lagano je podići i staviti na crnu kremu, sve vrijeme se čudeći kako ide lako i kako se kora učvrstila. Na sve to druga polovina bijele kreme i ponovo u frižider. Sutradan ili poslije dva sata preliti tortu čoko glazurom.


ZAVRŠNA ČOKOLADNA GLAZURA

230g čokolade za kuvnje
9 kašika ulja
2 kašike tečnog meda

Sve rastopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici i preliti preko torte. Brzo ce se stegnuti jer je torta rashlađena.


Ovo je jedna odlična torta za one koji ne vole ili su alergični na orašaste plodove.
Autorka recepta je koristila maslac, ali ja sam se odlučila za margarin, jer ima manje izražen ukus. Tako sam jednom u Masaterine Milka kocke stavila maslac umjesto margarina i nije mi se svidio ukus krema, maslac je bio preizražen.

Nemjte da vas zavara dužina posta, nije ništa komplikovanija od bilo koje torte sa tri kore, ali je definitivno vrijedna truda.

A onih 18 preostalih žumanaca sam upotrijebila za alternatuvnu tortu. O tome drugi put.


ČOKOLADNI UŽITAK







Tijesto:


6 žumanjaka
15 dag šećera
1 dl ulja
1 dl mlijeka
1 žlica kakaa
5 žlica gustlna
1 prašak za pecivo
Priprema:
Pjenasto umutiti zumanjke sa secerom postupno dodajuci ulje i mlijeko. Na kraju lagano umijesati gustin prosijan s praskom za pecivo i kakao. Pri kraju pecenja biskvit tanko premazati pekmezom i preliti saumom. Staviti natrag u pecnicu da lagano porumeni. Ohladeno preliti cokoladnom glazurom.
Šaum:

  •  6 bjelanjaka
  • 20 dag šećera
Priprema: 
Bjelanjke i šećer dok ne dobijemo čvrst snijeg.
Glazura: 

  • 10 dag cokolade
  • 10 dag margarina
  • 4 žlice ulja
Priprema: 
Na niskoj temperaturi otopiti čokoladu, margarin i ulje.

 Kolač Ružine kocke recept sa slikom


RUŽINE KOCKE
Tijesto 1: 
  • 4 jaja
  • 26 dag šećera
  • 1 dl ulja
  • 1 dl mlijeka
  • 26 dag brašna
  • 1 prašak za pecivo
Tijesto 2:
  • 8 bjelanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 2 žlice ulja
  • 3 žlice oraha
  • 8 žlica brašna
  • 5 žlica mlijeka
žuta krema:
  • 8 žumanjaka
  • 20 dag šećera u prahu
  • sok od jedne naranče
  • 20 dag margarina
Bijela krema:
  • 5 dl mlijeka
  • 5 žlica brašna
  • 15 dag margarina
  • 15 dag čokolade
  • 5 dag margarina
Glazura:
  • Čokolada
  • Margarin
Priprema tijesto 1: 
Pjenasto umutiti zumanjke sa secerom postupno dodajuci ulje i mlijeko. Na kraju lagano umijesati brasno pomijesano s praskom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
Priprema tijesto 2: 
Bjelanjke istuci sa secerom, dodati ulje, mljevene orahe i brasno. Peceni biskvit preliti mlijekom.
Priprema žuta krema:
Zumanjke umutiti sa secerom i kuhati na pari. U ohladenu kremu dodati izraden margarin i sok od narance.
Priprema bijela krema: 
Skuhati kremu od brasna i mlijeka, ohladiti i dodati izraden margarin.
Priprema glazura: 
Cokoladu i margarin rastopiti na laganoj vatri
Postupak: 
Tijesto I. premazati zutom kremom, nato poloziti tijesto II. i premazati bijelom kremom, te cokoladnom glazurom preliti cijeli kolac.

 Kolač Rum kocke recept sa slikom

RUM KOCKE

Tijesto: 
  • 6 bjelanjaka
  • 20 dag šećera
  • 2 žlice brašna
  • 20 dag oraha
Krema: 
  • 6 žumanjaka
  • 25 dag šećera u prahu
  • 10 dag margarina
  • 10 dag čokolade
  • 3 žlice ruma
Priprema:  Bjelanjke tuci u cvrst snijeg, postupno dodavati secer i lagano umijesati mljevene orahe pomijesane s brasnom. Staviti peci u namasten i pobrasnjen lim na laganoj vatri.
Priprema: 
Zumanjke pjenasto umutiti sa secerom i gusto skuhati na pari. Pri kraju dodati cokoladu, rum i margarin. Vrucom kremom preliti topao kolac. Ohladeni narezati na kocke i ukrasiti secerom u boji.

 Kolač pijane kocke recept sa slikom

PIJANE KOCKE
Sastojci:
Tijesto:

  • 6 žumanjaka
  • 1 jaje
  • 10 dag šećera
  • 6 dag mljevenih oraha
  • 1 šalica brašna
  • snijeg od 6 bjelanjaka
Krema:
  • 30 dag oraha
  • 25 dag šećera
  • 1 dl razrijeđenog ruma
Glazura: 
  • 40 dag šećera u prahu
  • malo razrijedenog ruma
Priprema tijesto:
Žumanjke, jaje i šećer pjenasto umutiti, postupno dodavati mljevene orahe pomijesane s brasnom i na kraju snijeg od bjelanjaka. Ispeci biskvit i ohladen uzduzno prerezati.
Priprema krema:
Orahe i secer preliti kipucim rumom razrijedenim s malo vode. Premazati prerezani biskvit i cijeli kolac preliti bijelom glazurom.
Priprema glazura:
U secer u prahu dodavati razrijedeni rum, dok se ne postigne zeljena gustoca. Mikserom dobro izraditi dok glazura ne poprimi sjaj.

 Kolač Anine kocke recept sa slikom

ANINE KOCKE
Tijesto: 

  • 6 žumanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica braćna
  • 6 bjelanjaka - snijeg
Krema:
  • 25 dag margarina
  • 20 dag šećera u prahu
  • 10 dag mljevenih oraha
  • 10 dag grozđica
  • 10 dag žele bombona
  • 5 dag otopljene čokolade
  • 1 jaje
  • 1 dl ruma
Priprema:
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, dodati secer, jedan po jedan zumanjak i brasno. Ispeci biskvit u velikom plitkom limu. Ohladen biskvit prerezati po duzini, a polovicu biskvita narezati na kockice.
Priprema: 
Pjenasto izraditi margarin sa secerom, dodati jaje i rum, otopljenu cokoladu i ostale sastojke. Kremu izmijesati s kockicama biskvita i smjesom premazati cijeli biskvit. Ukrasiti cokoladnom glazurom ili mljevenim orasima.

 Robertove-šnite kolači recept sa slikom

ROBERTOVE ŠNITE
Tijesto: 
  • 10 bjelanjaka
  • 28 dag secera
  • 28 dag oraha
  • 2 zlice kakaa
  • 2 zlice brasna
Žuta krema:
  • 4 dl mlijeka
  • 20 dag secera
  • 6 zlica brasna
  • 6 zumanjaka
  • 25 dag margarina
Crna krema: 
  • 4 zumanjka
  • 2jaja
  • 25 dag secera u prahu
  • 8 dag cokolade
  • 25 dag margarina
Priprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, postupno dodati secer, mljeveneorahe, kakao i brasno. Ispeci u namastenom i pobrasnjenom limu.
Priprema: 
Mlijeko i secer skuhati s brasnom i zumanjcima. U ohladenu kremu dodati pjenasto izraden margarin.
Priprema: 
Zumanjke, jaja i mljeveni secer skuhati na pari. Kad se zgusne dodati cokoladu i u ohladeno pjenasto izraden margarin.
Glazura:
15 dag cokolade
10 dag margarina
2 žlice male  ulja 
Priprema: Cokoladu i margarin rastopiti na pari i dodati ulje zradi sjaja.
Postupak:
Peceni biskvit prvo premazat crnom kremom, nju zutom i ukrasiti cokoladnom glazurom.

 Kocke s orasima recept sa slikom


KOCKE S ORASIMA
Tijesto: 
  • 15 dag margarina
  • 15 dag secera
  • 15 dag oraha
  • 7 dag brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 4 bjelanjka
Priprema: 
Umutiti margarin sa secerom i naizmjence dodavati mljevene orahe, brasno i prasakza pecivo sa snijegom od bjelanjaka. Tijesto ispeci i jos vruce preliti zutom glazurom. Ostaviti na toplome da se susi.
Glazura: 
  • 4 zumanjka
  • 15 dag secera u prahu
  • 1 zlica vanilin secera u prahu
Krema: 
  • 1 dl mlijeka
  • 10 dag oraha
  • 10 dag margarina
  • 10 dag secera
  • 10 dag cokolade
  • malo mljevenih oraha za ukrasavanje
Priprema: 
Mikserom dobro izraditi zumanjke s obje vrste secera.
Priprema: 
Mlijeko, secer i cokoladu prokuhati, te u vruce dodati orahe i margarin, Premazati kolac preko osusene glazure i posipati mljevenim orasima. Kolac po zelji rezati na kocke ili u oblike mjeseca.

 Kolač Limunove kocke recept sa slikom

LIMUNOVE KOCKE
Tijesto: 
  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice brašna
Priprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, polagano dodavati secer, zumanjke i brasno. Ispeci tijesto u velicini vece oblatne.
Krema I: 
  • 10 žlica vode
  • 10 žlica šećera
  • 20 dag oraha
  • 4 rebra cokolade
  • 13 dag margarina
Krema II:
  • 1 margarin
  • 8 žlica šećera u prahu
  • korica isokod 1 limuna
Priprema:
Vodu i secer prokuhati, te umijesati mljevene orahe i cokoladu. U mlako dodati margarin
Priprema: 
Margarin, secer u prahu, koricu i sok od limuna dobro pjenasto izraditi.
Postupak: 
Pripremiti 2 vece oblatne. Jednu oblatnu premazati polovicom kreme I, polovicom kreme II i poloziti biskvit. Biskvit premazati ostatkom kreme II, pa kremom I i poklopiti drugom oblatnom. Po zelji kolac mozete preliti cokoladnom glazurom.

Milka kolač sa kokosom conni..




Sastojci


piškota


4 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
1 kašika kakao
pola kašikice praška za pecivo


fil
2 dcl. mleka
200 gr. mlevenog keksa
300 gr. smeđeg šećera
100 gr. maslaca ili margarina
200 gr. kokosa
100 gr. Milka čokolade


1 šlag
kokos za posipanje


Priprema


Umutiti jaja i šećer, dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Sipati u podmazan i brašnom posut pleh srednje veličine i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.


Za fil - sećer i mleko zagrejati i mešati da se šećer istopi. U vruće dodati maslac, čokoladu, keks i kokos. Ostaviti da se prohladi pa sa mlakim filom premazati piškotu. Kada se skroz ohladi staviti šlag i posuti kokosom. Pre služenja držati nekoliko sati u frižideru.

Нема коментара:

Постави коментар