понедељак, 30. јун 2014.

             Pita od tikvica, sira i jogurta

Tikvice, naribani sir i jogurt u prefinoj sočnoj piti. Bez masnoće.Idealna za plažu, izlete, druženja.....
Pita od  tikvica, sira i jogurta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Tikvice naribati, posoliti i ostaviit da puste vodu(oko 10-15 minuta). Zatim ih ocijediti od vode.
  2. 2
    Mrvice, brašno i prašak promiješati.
    Sir naribati, dodati u ocijeđene tikvice, zatim dodati istućena jaja, jogurt i na kraju suhu mješavinu od mrvica i brašna. Posoliti i promiješati.
  3. 3
    Pećnicu zagrjati na 200°C.
    Pleh okrugli 23-24 cm lagano namastiti, izliti smjesu i peći oko 30-35 minuta dok se dobije lijepa boja.

    Pečenu pitu ostaviti  par minuta da odstoji pa poslužiti toplu ili hladnu.
    Pita je jako fina i sočna.
  4. 4
    Savjet:
    Umjesto krušnih mrvica mogu se staviti mljevene zobene pahuljice ili nešto slično.
    Brašno može biti integralno, kukuruzno ili obično glatko.
    Ja koristim integralne krušne mrvice.

    U pitu se može dodati i sjeckana šunka, panceta ili nešto slično.

          Black & white


Black & white kocke

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Žutanjke istući s šećerom da se dobije pjenasta krema.
    Maslac otopiti i dodati smjesi od žutanjaka.
  2. 2
    Pomiješati brašno, prosijani kakao,  i prašak za pecivo te postepeno dodavati smjesi žutanjaka.
    Bjelanjke istući u čvrsti snijeg i lagano (bez miksanja) umiješati u smjesu.
  3. 3
    Pravokutni kalup oko 33x18 namastiti i izliti smjesu. Peći 20 minuta na 180°C.
  4. 4
    Dok se biskvit peče, napraviti bijelu kremu;
    Griz i gustin dobro  promiješati s 200 ml mlijeka (odvojiti od onih 800).
    Ostatak mlijeka i slatko vrhnje staviti kuhati, umiješati i šećere.
  5. 5
    Kada tekućina počne kuhati, maknuti zdjelu s vatre te smanjiti vatru.  Postepeno ulijevati razmućenu smjesu griza i gustina uz stalno miješanje (najbolje pjenjačom). Vratiti na vatru i  kuhati dok se krema ne zgusne.
  6. 6
    Kremu preliti preko pečenog biskvita.
    Ostaviti na sobnoj temperaturi oko 15 minuta da se krema stisne imalo prohladi.
  7. 7
    Za tamnu kremu;
    Obje vrste čokolade nakidati te preliti mlijekom i vrhnjem, otopiti na laganoj vatri. Po želji dodati rum šećer ili rum (može i neka druga aroma) ili bez toga.
    Lagano izmiješati da se dobije jednolična smjesa.
    Preliti preko bijele kreme.

    Kolač ohladiti u hladnjaku bar  3-4 sata, narezati na kocke i poslužiti.
    Najbolji je ako se napravi dan prije posluživanja.

Нема коментара:

Постави коментар