субота, 23. август 2014.

10 posnih torti

10 posnih torti koje morate probati

Posna doboš torta



10. Posna doboš torta


Potrebno je:
  • 150 g + 100 g šećera u prahu,
  • 250 g mlevenih oraha,
  • 250 g brašna,
  • 200 g + 100 g šećera,
  • 3 šoljice meda,
  • 3 štangle čokolade,
  • šoljica kisele vode,
  • vanilin šećer,
  • 1/2 kašičice sode bikarbone,
  • ekstrat od maline.
Priprema:
  1. Pomešati brašno sa 150 g prah šećera, medom, kiselom vodom i sodom bikarbonom.
  2. Dobro izmešati, ispeći 10 tankih kora u pomašćenom i brašnom posutom plehu.
  3. Za fil ušpinovati 200 g šećera sa 1 čašom vode, dodati mlevene orahe, rastopljenu čokoladu, kesicu vanilin šećera.
  4. Sve dobro izmešati i prohladiti.
  5. Fondan se pravi na sledeći način: 100 g kristal šećera prokuvati sa malo vode, skinuti sa vatre i mešati sve dok se ne ohladi, a zatim postepeno dodavati 100 g prah šećera  uz neprekidno mešanje.
  6. Kada se masa ujednači dodati nekoliko kapi ekstrata maline.

. Posna torta sa orasima





Potrebno je:
  • 350 g šećera,
  • 3 dl vode,
  • 300 g oraha,
  • 300 g brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 3 kašike ulja,
  • kora limuna.
Za fil:
  • 250 g šećera,
  • 250 g oraha.
Priprema:
  1. Od 350 g šećera polovinu ušpinovati kao za čaj, zatim dodati ostatak šećera i 3 dl vode.
  2. Mešati da se dobro rastopi i dodati 300 g oraha, 300 g brašna, jedan prašak za pecivo, 3 kašike ulja i narendati koru od limuna po želji.
  3. Sve izmešati i staviti da se peče.
Fil:
  1. Ušpinovati šećer pa dodati orahe.
  2. Ostaviti da se ohladi i nafilovati tortu.
  3. Na kraju tortu posuti orasima.

 Posna čokoladna torta


Posna čokoladna torta


Potrebno je:
Za testo:
  • 2 šolje vode,
  • 2 šolje šećera,
  • 1/2 šolje ulja,
  • 3 šolje brašna,
  • 3 kašike kakaoa,
  • 2 kesice vanilin šećera,
  • 2 kesice praška za pecivo,
  • 1 kašičica ravna cimeta,
  • 2 kašike ruma.
Za fil:
  • 1/2 tegle džema po izboru (najbolje mešavina više vrsta džema, jabuka, malina, pomorandža, ribizle + malo soka od limuna)
Za glazuru:
  • 100 g crne čokolade za kolače,
  • 1 kašika margarina.
Za preliv:
  • 100 g šećera,
  • 1dl vode,
  • 1 kašika ruma,
  • korica od 1 limuna rendana.
Priprema:
  1. Prvo zagrejati rernu na 200 stepeni C, zatim okrugli kalup obložiti peki papirom.
  2. Uzeti posudu za mešenje i prvo umutiti mikserom šećer, vodu i ulje, a zatim dodati sve ostale sastojke za testo i dobro sjediniti.
  3. Sipati u pripremljen kalup i staviti da se peče.
  4. Kada se odvoji testo od papira pečeno je, ali možete da proverite da bi bili sigurni čačkalicom pa ako na njoj nema tragova testa pečeno je.
  5. Pečen kolač izvaditi iz kalupa, odvojiti od papira i ostaviti da se prohladi.
  6. Za to vreme skuvati preliv za koru tako što šećer, vodu i rum stavite da provri.
  7. Sada kolač presecite popreko, ali tako da gornja kora bude deblja od donje.
  8. Tanju koru staviti na tanjir i premazati je sa 2/3 džema, preko staviti deblju koru, koju prelijemo pripremljenim prelivom od šećera.
  9. Potom tortu premažemo ostatkom džema.
  10. Napravimo glazuru tako što na laganoj vatri otopimo čokoladu i margarin i to dobro umutimo da se sjedini.
  11. Prelijemo tortu i odozgo narendamo koricu od limuna.
  12. Stavite tortu u frižider da se hladi i tek sutradan seći na parčad i služiti.
  13. Uz kolač može da se posluži i posni šlag.

Posna keks torta


Posna keks torta


Potrebno je:
  • 500 gr četvrtastog posnog keksa,
  • 3-4 veće jabuke,
  • limun – sok i kora,
  • 1 kg banana,
  • 750 gr margarina,
  • 1 šolja (2 dl) šećera,
  • 2-3 pudinga od vanile,
  • 1-1,5 l vode,
  • 3 kašike prah šećera,
  • 200 gr kristal šećera,
  • skuvana kafa,
  • šećer u prahu,
  • šećerne perle.
Priprema:
  1. Oguljene jabuke narendati i staviti u dublju posudu.
  2. Dodati narendanu koru i sok od limuna.
  3. Umešati izgnječene banane.
  4. Na kraju dodati penasto umućeno 500 gr margarina sa šoljom šećera u prahu i vanilin šećerom.
  5. Dobro umutiti da se dobije ujednačena, kremasta smesa.
  6. Istovremeno u vrijućoj vodiskuvati puding od vanile sa 3 kašike šećera u prahu.
  7. Skloniti sa grejne ploče da se prohladi.
  8. Umešati prethodno, penasto umućeno 250 gr margarina sa 200 gr šećera.
  9. Umutiti kompaktnu, penastu smesu.
  10. Jedan po jedan keks natapati u mlaku, prethodno skuvanu kafu, a zatim slagati jedan uz drugi na dubokoj tacni za kolače ili drugoj pogodnoj posudi.
  11. Preko reda keksa naneti deo smese sa bananama, a preko pažljivo naneti tanji sloj pudinga od vanile.
  12. Ponavljati postupak dok se ne utroši sav pripremljeni materijal.
  13. Završiti redom keksa natopljenim u kafi.
  14. Pripremljenu tortu prekriti folijom ili salvetom i ostaviti da stoji par sati u frizideru.
  15. Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu i posuti sitnim, šarenim šećernim perlama.

Posna torta sa grizom


Torta sa grizom


Potrebno je:
  • 250 gr griza,
  • 1/2 l belog vina,
  • 1/2 kg samlevenih oraha,
  • 250 gr sitnog šećera,
  • 4 kašike ulja,
  • 1 kašika brašna,
  • 1 kašika sode bikarbone,
  • 1 strugani oraščić.
Priprema:
  1. Materijal za pripremu torte ravnomerno promešati.
  2. Namazati pleh uljem, posuti brašnom, sipati i rastanjiti masu na dva prsta debljine.
  3. Pleh ostaviti 30 minuta i tek tada peći na tihoj vatri.
  4. Testo iseći na komade, kao što se seče torta, uvaljati u sitan šećer pa služiti.
  5. Po želji, tortu možete na kraju zaliti šerbetom.
  6. Medeno srce





    Potrebno je:
    • 1 kg posnog keksa,
    • 1 kg medenog srca (ređati tako da nema praznine između),
    • 1,5 l gaziranog soka od pomorandže + 1 l za natapanje keksa i medenih srca (najbolje fanta),
    • 5 pudinga od vanile,
    • 500 gr margarina,
    • 4 kašike gustina,
    • 250 gr šećer u prahu,
    • 11 kašika šećera.
    Priprema:
    1. Odvojiti sok od 1,5 l pa razmutiti puding i gustin, a preostali sok ostaviti da provri sa 11 kašika šećera i skuvati.
    2. Margarin umutiti penasto sa 250 gr šećera i sjediniti s ohlađenim pudingom.
    3. Ređati keks natopljen sokom pa fil, medeno srce natopljeno sokom pa fil, keks fil pa keks.
    4. Možete preliti istopljenom čokoladom i posnim šlagom.
  7. Posna reform torta



    Advertisement


    Potrebno je:
    • 120 gr šećera,
    • 120 gr meda,
    • 200 ml kisele vode,
    • 150 gr mlevenih oraha,
    • 2 štangle posne čokolade,
    • 1 vanilin šećer,
    • kafena kašika sode bikarbone,
    • brašno da se torta zamesi.
    Za fil:
    • 250 gr šećera,
    • 250 gr mlevenih oraha,
    • 2 štangle posne čokolade.
    Priprema:
    1. Čokoladu istopiti, pomešati sa svim sastojcima i zamesiti testo, koje ne sme da bude ni previše tvrdo, ni previše meko.
    2. Od pripremljenog testa ispeći 4 kore.
    3. U ušpinovan šećer, dodati 2 štangle čokolade i 250 gr oraha, sve dobro izmešati i tim filom filovati tortu.
    4. Po želji, poslednju koru možete preliti istopljenom čokoladom.
    5. Torta bi trebalo da odstoji dan, dva pre služenja, da bi što bolje omekšala.

Нема коментара:

Постави коментар