среда, 03. децембар 2014.

Ovako su mesile naše bake

: Svi ukusi tradicije na jednom mestu

Ovo je dragocen skup recepata za kolači kakve su pravile naše bake. U najslađe gurmanske visine vinuće vas neodoljivi i jednostavni slatkiši sa mirisom prošlih vremena.

BRESKVICEPOTREBNO JE:
2 jaja, 1 šolja masti, 1 šolja Sunoko šećera, 1/2 šolje mleka, 1 kesica praška za pecivo, 4 šolje brašna.
ZA PUNJENJE: izdubljene mrvice, 2 kašike džema od kajsije, 1 kašika kakaoa, 1 šolja Sunoko šećera, malo ruma, malo mleka.
ZA BOJENJE: 1 kesica crvene kolačarske boje, 1 dl vode, Sunoko šećer za valjanje.

PRIPREMA:
Penasto umutite mast, dodajte Sunoko šećer i sve dobro sjedinite. Stavite jaja, mleko, prašak za pecivo i uz dodavanje brašna zamesiti testo. Ostavite ga 30 minuta u frižideru, pa zatim pravite kuglice i ređajte u pleh za pečenje. Ispecite breskvice na 180 stepeni do blago rumene boje. Dobro ih prohladite i izdubite manje rupe na svakoj loptici da se dobije masa kojom se mogu filovati polutke. Od dobijenih mrvica i s dodatkom ostalih sastojaka napravite kompaktnu masu. Filujte svaku rupu i spajajte po dve polovine u breskvicu. U vodi rastvorite boju, pa umačite breskvice. Prosušite ih i uvaljajte u Sunoko šećer.

KREMA-ŠAMPITA
POTREBNO JE:
10 žumanaca, 10 kašika Sunoko šećera, 1 vanilin šećer, 5 kašika mleka, 2 kašike ulja, 8 kašika oštrog brašna, malo praška za pecivo.
ZA FIL: 10 belanaca, malo soli, 900 g Sunoko šećera, 1 vanilin šećer, mala šolja vode.

PRIPREMA:
Penasto umutite žumanca, vanilin i Sunoko šećer. U to dodajte mleko, ulje i na kraju, lagano mešajući, brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pecite u namašćenom i pobrašnjenom plehu na 180 stepeni dok se ne dobije lepa zlatnožuta boja. Belanca sa malo soli umutite u čvrst sneg. Posebno u jednu šerpu stavite šećer i prelite sa malo vode samo da prekrije šećer i istopite. Kad je šećer dobro ušpinovan, sipajte u sneg od belanaca, sve vreme muteći mikserom. Mutite dok se ne ohladi, pa namažite na hladan biskvit.

KUGLICE SA SMOKVAMA I ORASIMA
POTREBNO JE:
500 g smokava, 350 g Sunoko šećera, 200 g mlevenih oraha, sok od narandže.

PRIPREMA:
Smokve sameljite u vodenici za meso. Sunoko šećer ušpinujte sa malo vode. Skinite sa šporeta i dodajte mlevene smokve, polovinu mlevenih oraha i sok od pomorandže, pa ostavite da se ohladi. Oblikujte kuglice i svaku uvaljajte u preostalu količinu mlevenih oraha.

KOLAČ OD JABUKA
POTREBNO JE:
ZA KORU: 3 jaja, 12 kašika Sunoko šećera, 10 kašika ulja, 12 kašika mleka, 12 kašika brašna, 1/2 praška za pecivo.

ZA FIL: 1 kg jabuka, po želji Sunoko šećera, cimet.

PRIPREMA:
Umešajte mikserom sastojke za koru. Izlijte pola smese u pleh (20×30) i zapecite. U međuvremenu jabuke oljuštite, narendajte, pospite Sunoko šećerom po želji, u zavisnosti od toga koliko su jabuke kisele, pa ih dinstajte par minuta. Dodajte cimet i izlijte pripremljeni fil na polupečeno testo, prelijte ostatkom smese za koru i ispecite do kraja.

ORASNICE
POTREBNO JE:
4 belanca, 300 g Sunoko šećera, 300 g mlevenih oraha, 60 g mlevenog keksa, 300 g seckanih oraha.

PRIPREMA:
Umutite sneg od belanaca, zatim dodajte Sunoko šećer, pa kada je sneg čvrst dodajte orahe i keks. Pravite male kiflice, valjajte u seckane orahe, ređajte u pleh i pecite na 100-120 stepeni 30-40 minuta.
Povezane teme: receptikuhinjaKolači

Нема коментара:

Постави коментар