PREDJELA

SUNĐERASTA JOGURT GIBANICA


Ne znam koja je tačna definicija gibanice, ali za mene se pite motaju, a gibanice slažu, onako u redovima filuju ili pak gužvaju. Htela sam da napravim neku laganiju verziju uz koju bi se moglo još po nešto bocnuti i namazati pa sam kao osnovu uzela recept iz prethodnog posta zaHarmonika pitu (pitu sa jogurtom). Pošto je ona gnjecavija i poprilično niska dodala sam griz u testo i povećala količinu ulja jer ona to traži. Onda sam se setila Majinog posta o Naopakoj gibanici gde je ona iskoristila ideju sa jednog bugarskog bloga gde se gibanica nakon pečenja onako dok je još vruća okrene naopačke dok se hladi i dobila ovo što vidite na slici. 


Štos je samo da se pleh ne podmazuje da vam gibanica ne izleti iz tepsije. Slobodno možete dodati i sir u nju, ali krupno mrvljen, jer se onaj sitan zagubi u korama i ne primeti se. Ova verzija je lagana i vazdušasta kao što se i vidi. Iako ima mlečnih proizvoda mislim da može duže da stoji na sobnoj temperaturi, a da bude bezbedna, što je recimo pogodno ako idete na put. Ko voli bogate, nafilovane pite nek se drži svog recepta.




SUNĐERASTA JOGURT GIBANICA
za pleh unutrašnjih dimenzija dna 20x35cm

500g kora za pitu
600ml jogurta
180g kisele pavlake 20%mm
150g ulja
6 jaja
100g griza
1-2 kašičice soli
10g praška za pecivo


Spojite sve gore navedene sastojke osim kora. Gužvajte jednu po jednu koru u lopticu i umačite ih u mlečnu smesu. Ređajte namočene kore jednu do druge u pleh koji niste podmazali (ako podmažete gibanica će ispasti prilikom okretanja).
Uključite rernu na 200 stepeni i za to vreme stavite gibanicu do rerne (ne na njoj). Pecite na žici ispod sredine rerne oko oko 45 minuta. 
Postaviti 4 šoljice ili nešto slično i na njima spustite pleh tako da stoji naopačke da rubovi pleha stoje na šoljicama (pogledaj slike dole). Ostavite je tako da se ohladi bar sat vremena ili preko noći.


 Slane loptice sa punjenjem od mljevenog mesa

slane loptice sa punjenjem od mlevenog mesa /

Sastojci

  • za testo

  •  700gr brasna/moze bilo koje,u zavisnosti od ukusa domacice/
  •  1 kockica svezek kvasca
  •  150ml ulja
  •  2 jaja/cjelo i bjelance/
  •  1 kasika secera
  •  1 kasika soli
  •  oko 100ml mljeka
  •  po potrebi/oko 200ml/ tople vode
  • za nadjev

  •  300-400gr mljevenog mesa
  •  1 manja glavica luka/moze i mladi luk/
  •  malo/oko 50ml/ ulje/za przenje mlevenog mesa/
  •  po ukusu so,biber,vegeta,origano ili drugi zacin
  • za premazivanje

  •  1 zumance/od onih 2 jaja za testo/
  •  po potrebi i zelji sezam ili drugi neki posip/origano,bukova so ili dr./

Priprema

  1. 1
    Mljeko ugrijte sa secerom i soli /da bude toplo/ pa stavite kvasac da nadodze sa dodatkom malo brasna.Ostavite da nadodze.
  2. 2
    U duboku posudu stavite brasno ,pa dodajte nadosli kvasac ,ulje, jaje i bjelance.Postepeno dadajuci toplu vodu, zamesite mekano testo.Ostavite da odstoji oko 20-setak minuta na toplo.
  3. 3
    Dok testo odstoji, naseckajte na sitno luk, pa proprzite na ulju ,zacinite po zelji i dodajte mljeveno meso pa i njega proprzite.Skinite sa vatre i ostavite da malo ohladi.
  4. 4
    Odstojano testo razmesite.
  5. 5 malo drugacije kiflice
    Od testa skidajte po malo i uradite lopticu koju ce te splsnuti medzu dlanove.U sredini stavite malo fila od mljevenog mesa, pa zatvorite krajeve kako bi se dobila opet loptica.Poredzajte na prekriveni pleh sa pek-papirom/ako zelite manje kiflice mozete ih staviti u papirne korpice za minjone i opet u mufin kalupice ili limene kalupe sa minjone.Ovako radite sve dok imate fila i testa.
  6. 6
    Pecnicu ugrijte na 180-200C i stavite kiflice koje ste predhodno premazali sa zumancem i poprskali sa sezamom ili drugim zacinom.
  7. 7
    Pecite oko 15-setak minuta /dok se ne zarumene/.Izvadite ih i ostavite da se ohlade.
  8. 8 slane loptice sa punjenjem od mlevenog mesa

       Pizza koja se ne mesi

    Nemorate je mesiti, brza joj priprema, a na ukus...socna, mekana, mirisna, ma super

    Pizza koja se ne mesi

    Sastojci

    •  300 gr. brasno
    •  1 zlicica soli
    •  1/4 zlicica bibera
    •  4 jaja
    •  250 ml. mleko
    •  250 gr. suvomesnati proizvod (a moze i riba)
    •  200 gr. sveze pecurke
    •  po vas ukus cri luk, persin, moze i spinat, paprike, mesnati dio paradajza
    •  200 gr. kaskavalj

    Priprema

    1. Priprema: Za uspesni konecni rezultat potrebno vam je neka plasticna posuda ili vanglica sa poklocem. to je jedini preduslov.
    2. 1 Pizza koja se ne mesi 
      Narezete povrce malo krupnije, crni luk (ako stavite) malo sitnije, pa onda ubacite u vanglicu, dodajete brasno, so, biber, jaja, mleko. Poklopite vanglicu i cvrsto drzite da vam se ne otvori... pa tresite istu dok se vam ne sjedine sve sastojke.
    3. 2 Pizza koja se ne mesi
      Na pleh postavite pek papir i izlijte smesu koju ste dobili.Posipite po vr rendani kaskaval ili narezan na kockice.
      Pecite na 200 stepeni predhodno zagriana pecnica negde oko 30 min.
      Ostaje da vam zazelim Bon Apetit!
    4. 3
      Zabeleska: ako vam se ucini da vam je dosta suha smesa, mozete slobodno doliti jos 50 ml, mleka, mada kod mene se jos nije ukazala takva potreba.
      Odnos povrca i suvomesnato kod mene nekako uvek dodje 350 gr. povrca na 250 gr. suvomesnato, mozete i obicnu kobsicu, odlicno ide i riba,
    5. 4 Pizza koja se ne mesi 
      Ovo je presek pizze, li nazalost vec ohldjena... nisam mogla fotkati friska-topla kako bi videli da je mekana  rastresita,
    Moze da se sluze sami za sebe ili sa prilogom .                             
  9.  Slana torta sa sunkom i kackavaljem

    Fino predjelo za svecane prilike…kao slana torta ili rolat.

    Slana torta 2.

    Sastojci

    Priprema


    1. 1
      Na otopljenom margarinu proprziti brasno, pa sipati po malo mleka i, stalno mesajuci, kuvati dok se ne zgusne.
    2. 2
      U ohladjenu smesu dodati jedno po jedno zumance i na kraju cvrst sam od belanaca.
    3. 3
      Sipati u veliki pleh od pecnice prekriven masnim papirom i peci na 200 C oko 30 minuta.
    4. 4
      Za nadev sitno iseckati sunku i krastvacice, kackavalj naribati i sve izmesati sa vrhnjem i majonezom.
    5. 5
      Ohladjenu koru preseci na dva dela, pa jednu koru premazati filom, odgore staviti drugu koru i malo pritisnuti.
    6. 6
      Odgore premazati jos sa 200 g krem sira (ili kiselog vrhnja, naribati kackavalj i ukrasti po zelji.
    7. 7
      Cuvati na hladnom pre sluzenja.
    8. Nadev za slanu tortu na slici je napravljen od 1, 5 mere, da bi bilo vise fila, a ako se pravi kao slani rolat, navedeni sastojci su sasvim dovoljni. Ovim filom se mogu puniti i slane korpice .  
      1. ZELENI ROLAT
      Zeleni rolat

      Sastojci

      Priprema

      1. 1
        Spanac oprati i kratko blansirati u kipucoj vodi. Ocediti i sitno naseckati.
      2. 2
        Na otopljenom margarinu, proprziti brasno, dodati spanac, posoliti i sipati hladno mleko uz neprestano mesanje.
      3. 3
        Kuvati krem dok se ne zgusne, a zatim ohladiti.
      4. 4
        U ohladjenu smesu sa spanacem dodati zumanca i penu od 5 belanaca.
      5. 5
        Pazljivo izmesati, sipati u pleh od pecnice oblozen masnim papirom.
      6. 6
        Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C, oko 30 minuta.
      7. 7
        Pecenu koru staviti preko vlazne kuhinjske krpe i zaviti kao rolat.
      8. 8
        Kad se kora ohladi, premazati pripremljenim filom.
      9. 9
        Za fil izmesati sir, sitno seckanu sunku i krastavcice, dodati kiselo vrhnje i po zelji malo seckane kuvane sargarepice.
      10. 10 Zeleni rolat 
        Gotov rolat premazati majonezom, odgore narendati kackavalj i sve dekorisati cvetovima kuvane sargarepe i listicima persuna.

      Posluživanje

      Rashladiti pre posluzenja i seci na snite. Za neke svecanije prilike posluziti uz slane korpice napunjene salatom, sirom…bice odlicno hladno predjelo. Zeleni rolat
    9.                       

       < Slana torta sa viršlama






      Slana torta od tikvica i pavlake


       

      Ovo je jednostavna slana torta sa koricama od rendanih tikvica, bez kapi ulja, od samo par sastojaka. Korice su izuzetno mekane i ni malo suve, tanke ali istovremeno čvrste i prilagodljive pa ih možete krojiti prema želji, ili ih rolati i napraviti dekorativne slane rolate. Možete ih premazati samo kiselom pavlakom, kao u receptu, a za neku svečaniju priliku iskombinovati razne filove, recimo, ja sam u jedan deo pavlake dodala malo majoneza, seckanu šunku i krastavčiće, kao i rendana kuvana jaja, a odozgo sam premazala pavlakom i majonezom i posula rendanim kačkavaljem. Tu kombinaciju možete videti na donjoj slici, a u nastavku možete videti i sliku rolata od ovih kora. Naslovna slika je kao u originalnom receptu.


      Potrebno je:
      za jednu koru, peku se dve ovakve
      1 velika tikvica
      3 jaja
      3 kašike brašna
      po želji seckani peršun
      fil
      oko 600 g kisele pavlake
      + za svečaniju varijantu (po želji)
      seckana šunka
      2-3 kuvana jaja
      rendani kačkavalj
      seckani krastavčići
      malo majoneza
      Priprema:
      Za jednu koru vam je potrebna jedna tikvica, ali kako se obično kora deli na pola ili na tri dela, redja i premazuje filom, tako su potrebne dve ovakve kore kako bi torta imala barem 4 ili 6 sloja, tako je višlja i lepša. Znači, potrebno je da ispečete dve  kore, pa shodno tome, u dve posebne posude narendajte po jednu tikvicu, posolite i ostavite da pusti tečnost.
      Uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Umutite jaja mikserom, dodajte brašno i iscedjenu tikvicu, promešajte pa ako je retko dodajte još kašiku brašna. Smesa ne sme da bude retka, već kompaktna. Dodajte seckan peršun.
      Pleh dim.35x25 obložite papirom i izlijte smesu, poravnajte špatulom da bude svuda iste debljine i ispecite je dok lepo ne porumeni, oko 20 min. Papir za pečenje ne premazujete ničim.
      Dok se prva kora peče, umutite sastojke za drugu koru. Izvadite prvu koru iz pleha, skinite papir i vratite ga u pleh pa izlijte smesu za drugu koru i nju ispecite na isti način.
      Kore ohladite pa isecite ivice, a zatim ih iskrojite prema vašoj posudi ili poslužavniku, znači, podelite ih uzdužno na dve ili tri trake. Svaku traku isfilujte pavlakom, poredjajte jednu na drugu , lagano predjite rukama preko poslednje kako bi lepo nalegle i spojile se, i stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne. Ukrasite po želji i secite na kocke. 
      Ako pravite rolat, vruću koru odmah urolajte u krpu i kad se ohladi razmotajte i filujte. Pritiskajte lagano rukama dok je motate, uvijte je u prozirnu foliju i ostavite u frižideru da se  ohladi.

      Šareni slani rolat

      (original recepta)

      Dekorativan, veoma primamljiv i ukusan rolat, pogodan za svaku priliku, a naročito za neke svečanije trpeze gde se odlično uklapa sa klasičnim suhomesnatim i ostalim mezetlucima. Iako je u obliku rolata svakako lepše i dekorativnije, kore možete i posebno ispeći i napraviti šarenu slanu tortu koja će takodje ukrasiti vaš sto.
      Potrebno je:
      žuta kora
      2 jaja
      2 kašike ulja
      1 kašika kisele pavlake
      2 kašike brašna
      3-4 kašike izgnječenog feta sira
      zelena kora
       2 jaja
      2 kašike ulja
      1 kašika kisele pavlake
      2 kašike brašna
      2 kašike obarenog i samlevenog spanaća
      malo soli
      crvena kora
      2 jaja
      2 kašike ulja
      1 kašika kisele pavlake
      2 kašike brašna
      2 kašike ajvara
      malo soli
      fil:
      400 g krem sira
      200 g kisele pavlake
      200-250 g tanko sečene šunke
      Priprema:
      Svaku koru umutite posebno. Prvo umutite žumanca, dodajte ostale sastojke i na kraju lagano umešajte sneg od belanaca. Izlivajte naizmenično sve tri mase na papirom obložen pleh od rerne, jednu do druge ili šarajte oblike po želji. Pecite koru oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
      Pečenu koru odmah urolajte zajedno sa krpom, razvite i skinite papir pa ponovo zarolajte. Ostavite da se ohladi pre filovanja.
      Za fil umutite kiselu pavlaku sa krem sirom, premažite koru i preko poredjajte šnite tanko sečene šunke. Urolajte koru blago pritiskajući, ne previše da ne bi iscurio fil, pa gotov rolat umotajte u prozirnu foliju i dobro ohladite u frižideru.

      Slana red velvet torta

      Za predjelo ili lagani ručak sa salatom od paradajza 
      Sastojci:
       5 jaja
       100 g brašna
       1 kesica praška za pecivo
       400 g belog sira
       200 ml kisele pavlake
       2 češnja pasiranog belog luka
       1 kašika mlevene crvene paprike
       po ukusu so i biber
       za dekoraciju peršun, trapist sir, ljute ili po želji, kobasice
       200 g ajvara  
      Priprema:
      Odvojiti belanca od žumanaca, koja su sobne temperature,i umutiti prvo belanca i ostaviti ih sa strane.
      Umutiti žumanca u gustu penu,dodati ajvar, crvenu mlevenu papriku,posoliti ( budite pažljivi sa solenjem, sir je slan) i dodati brašno, koje ste izmešali sa praškom za pecivo,sve dobro sjediniti sa varjačom i na kraju dodati umućena belanca i sjediniti sve zajedno.
      Sipati u pleh, koji ste postavili papirom za pečenje, veličine 28cm X 34cm ili manji, ako hoćete da su vam kore deblje.
      Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 15 minuta, ili dok vam testo ne porumeni.

      Ostaviti koru da se ohladi.
      Ohlađenu koru preseći na 3 dela.
      Dok se kora hladi, spremite kremu.
      Kravlji sir izgnječiti sa viljuškom, dodati kiselu pavlaku i pasirani beli luk, ako želite, u ovu kremu možete staviti i seckan peršun,pobiberiti, nemojte soliti, sir je već dovoljno slan, sve dobro izmešati da se sjedini.
      Staviti prvu trećinu kore, premazati je sa trećinom kreme, drugu koru preko kreme i premazati trećinom kreme, na kraju ide treći deo kore i zadnji deo fila, premazati tortu svuda okolo sa kremom od sira.
      Ukrasiti po vašoj želji.
      Ja sam narendala na sitnu stranu rende trapist, ukrasila kolutovima malo ljute sušene kobasice i peršunovim lišćem.


      Ovu tortu takođe možete napraviti u obliku rolata.
      Ostaviti nekoliko sati u frižider da se dobro ohladi.

      Poslužiti sa zelenom salatom ili salatom od paradajza.
      Prijatno!!!!

      Gibančice s mesom

      Jedne od najboljih gibančica sa mesom, koje sam ja ikada probala. Toplo ih preporučujem. Idealne su i tople i hladne.
      Recept sam davno preuzela sa Coolinarike od Džane 71, tog recepta tamo više nema ali sam srećna da sam ovaj recept sačuvala i uskoro ću ih ponoviti.
      Sastojci:
      1 k    mesa, po vašoj želji
      2 glavicecrnog luka
      pola strukapraziluka
      2 čenabelog luka
      500 gkora za pitu
      100 mlulja
      2jaja
      4 kašikekajmaka, ako nemate, stavite kiselu pavlaku
      250 mltečne pavlake

      začini po želji

      biber

      so
      2 kašikeseckanog peršuna
      2-3 kašikeulja za prženje
      Priprema:
      Gotove kore preseći na 4 dela, da dobijete 4 iste kocke
      U šerpu dodati ulje pa na tom ulju, dodati sitno seckani crni luk, pržiti ga oko 5 minuta pa mu dodati praziluk i njega propržiti i na kraju dodati beli luk.
      U ispržen luk dodati meso, pa ga pržiti dok voda, koju je meso ispustilo, ne uvri.
      Mesu dodati začine, peršun, biber i dva žumanca, sve dobro izmešati pa dodati sneg od dva belanca, koje ste posebno umutili sa žicom za mučenje.
      Još jednom, sve dobro izmešati.
      Ako su vam kore tanke, kao one za baklavu, stavite po 4 kore, ako su malo deblje, kao za pitu, staviti dve a one debele za gibanicu, samo jednu,nemojte ih premazivati.
      Na kore staviti po dobru kašiku mesa, pa ih uvijati kao što uvijate sarme, obe ivice od kore podviti prema unutrašnjoj strani i urolati ih.

      Tako raditi dok ne utrošite svu smesu od mesa.

      Složiti u pleh od rerne, koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje.U tiganj zagrejati ulje da bude vrelo, pa tim uljem preliti kašikom svaku gibančicu.Prilikom polivanja uljem, kore će vam "cvrčiti".

      Rernu prethodno zagrejati na 200°C i peći gibančice oko 25 minuta.

      U posudicu umutiti kajmak ili kiselu pavlaku sa tečnom pavlakom pa preliti preko gibančica i zapeći još 10-15 minuta.


       Poslužiti ih sa jogurtom za večeru ili doručak ili prijateljima uz čašu piva.

      Punjeni slani pužići

      Idealni za doručak ili za večeru..
      Ovaj recept prijavljujem za našu blogersku igricu " Ajme,koliko nas je " koju je osmislila naša blogerka Snježana. Domaćica  je Nataša sa bloga " Moja slatka kuhinja " koja nam je zadala temu za ovaj mesec - SUSAM. 


      Sastojci:


           350 g brašna + 1 kašika
           2 kašičice soli
           8 g kvasca
           1 kašičica šećera
           120 g putera
           1 celo jaje + 1 žumance
           2 velika struka praziluka,sitno iseckan a može i pola praziluka pola mladog luka
           7-8 šampinjona,sitno iseckana
           1 kašićica sveže mlevenog bibera,soli po ukusu
           3 kašike susama
           2-3 kašike maslinovog ulja
           125 ml tople vode

          Za premazivanje pužića:

           1 belanac
           1 kašika maslinovog ulja

      Priprema:
      U jednu malu posudicu staviti vodu,kvasac i šećer, promešati i ostaviti na stranu da se podigne.
      Prosejati brašno i so u zdelu od miksera, dodati 120 g putera,sećenog na listiće ( možete staviti i dobro ohlađenu mast umesto putera) i rukama utrljati puter u brašno.
      Staviti zdelu nazad u mikser i uključiti mikser, dodati celo jaje i žumanac i nadošli kvasac i umesiti testo,oko 5 minuta,nemojte ga premesiti.
      Trebate dobiti meko,blago lepljivo testo.
      Istresti na radnu površinu i dodati još kašiku brašna, ako je potrebno, premesiti testo,oblikovati u loptu, premazati sa malo ulja,i pokriti sa providnom folijom. Ostaviti na toplom da se testo udupla.
      Dok testo raste,pripremite fil.
      U veći tiganj sipati nekoliko kašika ulja,dodati sitno seckani praziluk, ja sam stavila pola praziluka pola mladog luka i pržiti dok luk ne omekša.Dodati sitnije sečene šampinjone i upržitui ih dok voda ne uvri. Pobiberiti i posoliti po ukusu i ostaviti da se ohladi.
      Naraslo testo ( ako je potrebno pobrašniti blago radnu površinu ) rastanjiti u pravougaonik 35cm X 30cm,posuti svuda po testu pripremljeni fil i posuti susamom.
       Uviti,počevši od uže strane testa,u rolat i iseći na komade oko 2cm širine.ređeti pužiće u tepsiju,koju ste postavili papirom za pečenje.Između ostaviti dovoljno mesta jer će pužići još narasti.



      Umutiti belanac sa 1 kašikom maslinovog ulja i premazati blago svaki pužić preko i okolo. Po želji posuti crnim susamom ili semenkama po želji.
      Pužiće peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 25 do 30 minuta,dok vam blago ne porumene.
      Ohladiti ih malo pa ih poslužiti.
      Po želji možete staviti i više praziluka,ako volite više fila.
      Originalna ideja je odavde, sa mojim izmenama

      Gibanica na domaći način


      Sastojci:
      500 g kora za pitu
      3 jaja
      350 ml jogurta
      150 ml ulja
      275 g brašna
      16 g praška za pecivo
      1 kašičica soli
      300 do 400 g feta sir
      susam

      Priprema:
      Umutiti jaja, dodati ulje i jogurt. Izmešati brašno, prašak za pecivo i so i sve to sjediniti sa mikserom.( imaćete dosta gustu smesu )
      U mom pakovanju ima 12 kora i dosta su veće od vaših kora ( u originalnom receptu nije navedena kolika je čaša, ja sam koristila naš cup  = 250 ml  i bilo mi je dovoljno bez imalo viška smese ) podeliti kore na pola i prvu koru staviti na radnu površinu premazati sa dve tri kašike smese,staviti drugu koru preko i nju premazati i tako uraditi sa svih 6 kora. Na zadnju, premazanu koru, izmrviti pola količine sira i zaviti u rolat ali podviti ivice prema unutra, mada ne verujem da će išta iscuriti jer smesa je dosta gusta.
      Pleh prekriti papirom za pečenje i staviti prvi rolat.
      Uraditi tako isto i sa preostalih 6 kora,zaviti u rolat i staviti i njega na pleh.
      Premazati oba rolata sa malo smese,posuti sa susamom i staviti u hladnu rernu,uključiti na 175*C i peći dok vam fino ne porumeni oko 45 minuta.
      Prohladiti i poslužiti.

      Emigrantski kajmak

      Volim da namažem po nekada topli hleb sa kajmakom, ali toga u ovoj zemlji nema. Pre nekoliko dana mi je bio potreban da napravim pogaču i naravno da sam ga napravila sama..nije tako dobar kao naš pravi užički kajmak, ali nije ni loš. Mi to ovde zovemo emigrantski kajmak...
      Sastojci:
      250 g krem sir
      250 g slanog putera
      250 g feta sir
      Priprema:
      Sve namirnice neka su vam sobne temperature.
      Ja koristim neslani puter, jer mi je feta dovoljna slana a vi,kako hoćete.
      U veću zdelu staviti sve tri namirnice i umutiti sa mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.
      Isipati u posudicu, zatvoriti i čuvati u frižideru.
      Meni je ovo najlepše sa toplim domaćim hlebom a možete poslužiti za doručak ili za predjelo sa suvim narescima i truršijom.
      Prijatno!!!


      Slana torta " Ruska salata "





        Sastojci za rusku salatu:

           250 g krem sir
           3 kašike kisele pavlake
           2 kašike majoneza
           1 kašičica Dijon ili bilo koji ljut senf
           2-3 struka mladog luka ili pola ljubičastog luka
           2-3 kašike sitno iseckane crvene paprike
           250 g sitno iseckane piletine
           4-5 sitno iseckanih kiselih krastavčića
           1 veća sitno iseckana šargarepa
           100 g skuvanog graška
           3 sitno iseckanih kuvanih jaja
           2-3 kašike sitno iseckanog vlašca
           1 čen belog luka
            kuvana jaja i peršun za dekoraciju


      Priprema:
      Prvo spremiti patišpanj  za tortu:
      Napravljen je od smese za ovaj rolat, možete napraviti svaku koru posebno u tri boje ili ovako kao za rolat.Meni lično je mnogo lepši  na ovaj način.

         Sastojci za zeleni deo rolata:

           2 jaja
          2 kašike ulja
          1 kašika kisele pavlake
          2 kašike brašna
          1 mala kašičica praška za pecivo
          2 kašike blanširanog i sitno iseckanog spanaća

          Sastojci za crveni deo rolata:


           2 jaja
          2 kašike ulja
          1 kašika kisele pavlake
          2 kašike brašna
          1 mala kašičica praška za pecivo
          2 kašike ajvara

          Sastojci za žuti deo fila:


           2 jaja
          2 kašike ulja
          1 kašika kisele pavlake
          2 kašike brašna
           1 mala kašičica praška za pecivo
          2 kašike sitnog starijeg kravljeg sira
      Pripremiti 4 zdele,mikser, žicu za mućenje i sve namirnice neka su vam sobne temperature.
      Razdvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti mikserom sa vrlo malo soli. Ostaviti ih na stranu. U drugu zdelu, u kojoj su žumanca, dodati dobro oceđen i sitno iseckan spanać, kiselu pavlaku, ulje, brašno i prašak za pecivo i sve zajedno spojiti sa žicom za mućenje.Lagano dodavati umućena belanca i sve zajedno spojiti. Ostaviti zdelu na stranu.
      Tako isto uraditi i sa crvenom smesom, samo na kraju umesto spanaća,dodati dve kašike ajvara.Ostaviti zdelu na stranu.
      Sada tako i uraditi i sa trećom smesom i na kraju dodati dve kašike sira. Ostaviti na stranu.
      Pleh od rerne ili veći duguljasti pleh veličine 28cm X 38cm prekriti papirom za pečenje i sipati svaku smesu kako vi volite.Protresite pleh da vam se smese poravnjaju i peći u prerthodno zagrajanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta. Toplo prevrnuti na kuhinjsku krpu, odvojiti pek papir i ostaviti da se potpuno ohladi.
      Hladno preseći na 3 dela po dužini.



      Dok se kora hladi pripremiti fil.
      Skuvati šargarepu i grašak ali da ne bude prekuvano. Skuvati 5 jaja, 3 idu u fil,dva za dekoraciju.
      Ocediti i ohladiti u ledenoj vodi sa dodatkom leda. Još jednom dobro ocediti i ostaviti na kuhinjski papir da upije višak vode.
      Umutiti krem sir sa kiselom pavlakom, majonezom i senfom.
      Dodati, sve ostale, sitno iseckane sastojke i na kraju dodati sitno iseckana jaja, skuvani grašak,so,biber i šargarepu i sve sa spatulom sjediniti. Probati za biber i so.
      Staviti jedan deo patišpanja na dužu tacnu, preko pažljivo naneti pola količine smese od sira, preko drugi deo patišpanja i ostatak smese od sira i završiti sa korom.
      Ukrasiti sa sečenim jajima ili kako vi već volite. Pokriti sa najlonom i ostaviti preko noći u frižider.
      Sutra iseći na šnite i poslužiti za predjelo.
      Ovo nije tipična ruska salata...vi pravite fil po vašem ukusu i izboru.

      Rolat od paradajz pirea

      Izvanredan rolat koji vam može poslužiti za Božićno i Novogodišnje slavlje...



      Sastojci za rolat:

           3 jaja
           100 ml tople vode
           50 g gustina
           30 g brašna
           1 kašičica mlevene crvene paprike
           2 kašike paradajz pirea
           60 g otopljenog putera
           2 g praška za pecivo
           po ukusu soli

          Sastojci za fil:

           200 g krem sir ( po želji možete staviti masniji domaći kravlji sir )
           2 kašike kisele pavlake
           2 struka mladog luka
           1 kašika sitno iseckanog peršuna
           1 mali čen sitno iseckanog belog luka
           po ukusu so i biber

          Priprema:
      Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne i ostaviti sa strane.

      Brašno, gustin i crvenu mlevenu papriku izmešati i prosejati.
      Pire od paradajza rastvoriti u toplu vodu.
      Umutiti žumanca i dodati razmućen pire i sjediniti sve zajedno.
      Preko jaja sipati po nekoliko kašika brašna i spatulom sjediniti onda dodavati po malo otopljen puter i njega sjediniti sa smesom, pa opet brašno,puter..dok imate materijala i na kraju sipati celu smesu preko belanaca i spatulom sjediniti u glatku smesu.

      Pleh, veličine 22cm X 30cm prekriti sa papirom za pečenje,sipati smesu svuda ravnomerno i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 10 do 12 minuta.
      Ispečen rolat okrenuti na kuhinjsku krpu, pažljivo odlepiti papir za pečenje i zaviti dok je topao.
      Dok se rolat hladi umutiti krem sir sa kiselom pavlakom, dodati sve ostale sastojke.
      Ohlađeni rolat odviti, premazati sa smesom od sira, ponovo zaviti u najlon foliju, krajeve dobro uvrnuti da se stisnu i ostaviti, najbolje preko noći u frižider.

      Iseći na kolutove, oko 2cm ili malo manje,ukrasiti kako vi volite i poslužiti.

      Slana harmonika pita

      U frižideru je bilo nekoliko namirnica koje,ako se ne iskoriste za dan dva, mogu da se bace...ovaj recept, od moje bugarsake blogerice Yoly, je došao kao kec na desetku.Probajte, možda će se i vama dopasti, ova,spolja hrskava a unutra meka, pita. 
      Sastojci:
      originalni recept

           malo više od pola pakovanja kora za baklavu i pite
           75 g otopljenog putera
           75 g suhomesnatog ( šunka, suvi vrat,pršuta...)
           100 g sečenog u male kocke,kačkavalja
           1 struk iseckanog praziluka
           2 XL jajeta
           5- 6 kašike kiselog mleka, jogurta ili gustog jogurta
           po ukusu soli
      Priprema:
      Prazi luk oprati,odstraniti spoljne listove i sitno iseckajte samo beli i svetlo zeleni deo ( ja sam koristila i tamniji deo, samo sam odstranila sve spoljne listove i samo onu sredinu sam ostavila ) i staviti u zdelu. Suhomesnato takođe iseckati na sitnije kocke i na kraju i kačkavalj ( ja sam koristila gouda sir ) iseckati na sitnije kocke. Sve zajedno izmešati i ostaviti sa strane.
      Otopiti puter.Na radnu površinu staviti jednu koru, blago je premazati sa otopljenim puterom, staviti drugu koru preko i nju premazati  blago sa puterom i tako isto uraditi i sa trećom korom.
      Sklopiti je u obliku harmonike i staviti u pekač, koji ste prethodno premazali sa puterom ili sprejom za pečenje.
      Tako uradite i sa ostalim korama, ali ne smete da previše kora natrpate u pekač, mora da bude malo prostora između kora. Meni je trebalo 18 kora za sve.
      Rukom raspodelite iseckano suhomesnato, praziluk i sir svuda po malo između kora.Premazati kore odozgore, sa malo preostalog putera.
      Umutiti jaja dodati kiselo mleko ( ja sam koristila domaće kiselo mleko i preliv mi je bio po malo gust dodala sam oko 2 kašike kisele vode ) ili jogurt ( ja nisam dodavala so jer mi je puter bio slan i suhomesnato je slano ) i sa kašikom, svuda između nabora, sipati po malo.

      Zagrejati rernu na 185*C i peći putu oko 30 do 35 minuta dok vam lepo ne porumeni.
      Ohladiti je i poslužiti.

      SUNCOKRET SA SPANAĆEM

       Davno sam želela da isprobam ovo Sunce,još kad sam videla na originalnom blogu ali mi se nije dopalo testo...kad sam videla kod moje drage prijateljice,Gergane Lazarove sa bloga " Mousse of collors and dreams" znala sam da je to što ću napraviti,jer peciva sa dizanim testima obožavama.
      Gery, thank you so much!!!

      Sastojci za testo:
      600 g svenamenskog brašna
      50 g brašna za hleb
      10 g suvog kvasca
      1 kašičica meda
      200 ml toplog mleka
      1 kašika sirćeta
      2 jaja
      1 kašičica šećera
      150 g kiselog mleka
      1 kašičica soli ( ako volite slanije može i 2 samo pazite da ne presolite )

      Sastijci za fil:
      450 g rikota sir
      100 g feta sir
      100 g oceđenih kopriva ( moje su bile smrznute ) ili spanaća
      so
      2 belanca
      1 jaje
       Za premazati testo:

      2 kašike razmućenog jajeta

      semenke po želji ( mak, laneno seme, crni susam )


       Priprema:

       Zagrejati mleko da je toplo, ne vrelo, dodati kašičicu meda i suvi kvasac i sve dobro izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

      Prosejati oba brašna ( jednom kad sam išla u pekaru da kupim brašno, glavni pekar mi je rekao da uvek u testo dodam i po malo brašna za hleb,testo će biti lepše ) oduzeti od ukupne količine 100 g o ostaviti sa strane sa tom količinom ćemo doraditi testo,dodati kašičicu-dve soli,kiselo mleko, sirće,jaja,šećer i nadošli kvasac i zamesiti testo.
      Pobrašniti radnu površinu i istresti zamešeno testo i uz dodavanje ostatka brašna zamesiti meko i glatko testo. Oblikovati u kuglu,vratiti u posudu za mešenje i premazati sa malo maslinovog ulja. Pokriti najlonom i ostaviti da se testo udupla.

      Dok testo raste pripremiti fil.Ja sam imala zamrznute koprive,odmrzla sam ih i dobro iscedila od viška vode,prvo rukama a posle u nekoliko kuhinjskih papira. Vi ako nemate zamrznute koprive ili spanać, blanširajte svež spanać na kratko, isprati hladnom vodom,ocediti ( sačuvajte vodu da zalijete vaše sobno cveće ili orhideje ) dobro od viška vode..
      Izmešajte obe vrste sira, ili koji god već vi hoćete da koristite,dodajte koprive/spanać,malo soli. Jaje i belanca umutite sa viljuškom u posebnu činijicu, oduzeti od te smese dve pune kašike umućenih jaja i ostavite sa strane, trebaće vam da premažete testo a ostatak usuti u smesu od sira. Sve sjediniti.

      Uduplano testo istresti na radnu površinu i premesiti ga još jednom.

      Podeliti testo na pola ( moje testo je bilo svako 665g ) i premesiti još jednom.


      Blago pobrašnite radnu površinu i rastanjite testo u krug na oko .05cm debljine i stavite krug na papir za pečenje. ( biće kasnije lakše da se testo prebaci u tepsiju )





      Uzeti smesu od spanaća i rukama oblikovati kuglu, koju ćete staviti na sredinu kruga. Rukama oblikovati male "kobasice" od smese i stavljati ih u krug,tako što ćete ih sastavljati jednu sa drugom da dobijete pun krug.
      Sada uzeti drugi deo testa i rastanjiti oklagijom malo veći krug nego što je prvi i prebaciti ga preko testa.
      Šoljom zaklopiti testo preko lopte u sredini i viljuškom izbockati svuda okolo šolje.




      Viljuskom "zalepiti" krajevem da se testo ne otvori prilikom pečenja.
      Oštrim nožem zaseći delove testa okolo šolje, ali ostaviti oko 2cm od sredine, neisečeno.




       Svaki isečeni deo podići malo i uvrnuti kao što je na slici a krajeve gde ste "zalepili" sa viljuškom malo uvrnuti prema sledečem isečenom delu.
      Tako uraditi sa svim isečenim delovima testa.

      Pomoću papira i vašeh ruku, pažljivo prebacite ovako napravljenu pogaču/pitu u tepsiju prečnika 30 cm.

      Pokriti sa najlonom i ostaviti da se odmori a za to vreme vi uključite rernu na 180*C ( bez ventilatora ) da se zagreje.

      Kad je rerna zagrejana, premazati tesato sa umučenom smesom od jaja, koju ste ostavili sa strane i posuti sredinu sa semenkama po vašem izboru ( ja sam posula sa lanenim semenom i crnom susamom a htela sam sa makom, ali ga nisam imala.






      Peći oko 35 do 40 minuta ili dok vam ne porumeni.





      Pečenu pogaču/pitu ostaviti 5 minuta u tepsiji na žici da se ohladi, veoma pažljivo izvaditi iz tepsije da vam se ne polomi, ohladiti još malo.





      Poslužiti sa jogurtom, kiselim mlekom i uživajte u njoj.

       SLANI ROLAT OD BELANACA

      Mislim da, skoro,svi mi ne znamo šta ćemo sa preostalim belancima...evo još jedne ideje šta sa njima,možda će vam se dopasti.

      ( nemam bolju sliku, dok je ne zamenim..... )

      Sastojci:
             4 belanca
           3 kašike brašna
           2 kašike maka
           1/2 kašiče origana
           1/2 kašičice soli


      Fil:

           125 g krem sira sa ukusom belog luka
           50 g masnijeg ,kravljeg belog sira
           2 kašike ajvara
           75 g seckane ljute salame ili po ukusu
           1 kašika kisele pavlake
      Priprema:
      Umutiti so i belanca, kad je umućeno u šne, dodati brašno, ne mleveni mak i pola kašečice origana. Sipati u pleh, veličine 33cm x 24cm, u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Peći na 160*C oko 5-6 minuta. Vruć rolat, zajedno sa papirom za pečenje, zaviti u krpu i ostaviti da se ohladi. 
      Umutiti krem sir zajedno sa kravljim sirom, ajvarom i kašikom pavlake, dodati sitno naseckanu salamu. 

      Odviti rolat i pažljivo odvojiti papir za pečenje od kore.
      Premazati sa filom i ostaviti da se malo stegne a ukusi sjedine. ( ja nisam dugo čekala, zato je ovako malo neuredno )

      Poslužiti sa paradajz salatom za večeru ili kao predjelo za vas i vaše goste i ukućane.

      ROLAT PITA

      Idealno za slavlja kao predjelo ili za vas i vaše ukućane. Pravila sam je puno puta po ovom receptu, ovog puta je prvi put pravim sa korama koje sam dobila iz Srbije i zaista je ogromna razlika..probajte ovaj rolat, nećete se pokajati.

       Sastojci:

      1 pakovanje kora za pite
      4 jaja
      200 ml jogurta
      200 ml ulja
      1 kesica praška za pecivo
      1 kašičica soli ili po ukusu

      Fil za rolat:

      200 g kisele pavlake
      150 g ajvara
      200 g sitno iseckane šunke


      Priprema:


      Uzeti pleh u kom ćete moći da stavite kore da stanu cele po dužini i širini i staviti papir za pečenje.

      Umutiti jaja  u penastu smesu dodavati po malo ulja i mikserom stalno mutiti, dodati jogurt ( ja koristim gusti grčki jogurt ) i prašak za pecivo i sve umutiti.

      Na pleh staviti prvu koru i politi sa dve do tri kašike umućene smese.Kašikom, ili kuhinjskom četkicom premazati preko kore i tako raditi sa svakom sledećom korom, dok imate materijala. Ja sam imala dovoljno smese za celo pakovanje kora od pola kg.
      Tako namazane kore peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 20 do 25 minuta ili dok vam fino ne porumeni. 


       Pečene kore će vam baš lepo narasti.

      Preko pečene kore staviti vlažnu kuhinjsku krpu i pažljivo zavijati u rolat. Kad  je uvijate u rolat korica koja je prva,biće sada odozgore rolata, malo će vam popucati, ali to ništa neće smetati da rolat izgleda fantastično.

      Ostaviti da se tako zavijen rolat malo ohladi  ( odviti vlažnu krpu i skloniti da vam se rolat ne nakvasi previše ) a za to vreme napraviti fil .

      Šunku, ili bilo koje suvo meso, po vašem izboru ( ja koristim sušenu ćureću salamu, nekako mi je najblažeg ukusa ) iseckati što sitnije možete.

      Kiselu pavlaku, ajvar i šunku dobro izmešati.

      Odviti rolat i premazati sa nadevom, ( nadev može biti po vašem ukusu ) ponovo zaviti,pokriti sa kuhinjskim papirom da se potpuno ohladi. 

      Iseći na parčiće debljine koje vi volite i poslužiti vaše goste. Ako ćete rolat poslužiti sledećeg dana, kada se potpuno ohladi,zaviti u alu foliju i seći ga sledećeg dana. ( Kod nas je uvek pravljen onog dana kada je bio poslužen )

       GIBANČICE

      Volite pite? Probajte i na ovaj način...idealno za nedeljni doručak, predjelo ili uz pivo sa vašim dragim gostima....

       Sastojci:

      500 g  švapskog sira
      500 g kora za pitu
      3 jajeta
      100 ml ulja
      50 ml mleka
      1 prašak za pecivo
      3 ravne kašike    ajvara
      so

      Priprema:

      U odgovarajuću posudu sjediniti dva jajeta, švapski sir, ulje, mleko i prašak za pecivo.
      Dodati malo soli po ukusu i polako promešati kako bi se dobila ujednačena smesa.

      Pripremljenu smesu podeliti na dva dela.
      U jedan deo dodati ajvar i polako promešati.

      Na radnu površinu staviti veće parče folije i preko nje staviti dve kore za pitu.
      Gornju koru premazati polovinom smese od sira, urolati je i staviti sa strane.
      Preko folije opet staviti dve kore za pitu, premazati gornju koru sa preostalom smesom od sira, pa onaj prethodni rolat staviti na početak ovih kora, pa sve zajedno urolati u jedan rolat.
      Ostaviti sa strane.

      Tako isto sada uraditi sa filom od ajvara, dve kore pa premazati sa polovinom fila od ajvara, pa staviti na početak ovih kora onaj rolat sa sirom.
      Tako još jednom sa dve kore, koje ćete staviti na foliju, premazati drugom polovinom smese od ajvara i onda onaj rolat koji je stajao sa strane od sira i ajvara staviti na početak ovih kora i zaviti sve u jedan veliki rolat.

      Zaboravila sam da slikam postupak dok sam ih pravila, uvila sam kuhinjske krpe kako treba da izgleda ( za one koji ne razumeju postupak.Ako je još nešto nejasno, slobodno pitajte.)




      Pripremljen rolat zaviti sa folijom pa ga ostavite u zamrzivač da se stegne, a onda ga iseći na komade debljine 2 cm.

       Šareni rolat od spanaća / Spinach Roulade with cream cheese and ham

      Rolat je veoma lako napraviti i idealan je za predjelo ili večeru...takođe ga možete napraviti i posle Uskrsa, kad imate puno kuvanih jaja i ne znate šta ćete sa svim tim kuvanim jajima.


      ( Scroll down for English Version )



         
        Sastojci za rolat:

          
      6 jajeta

           300 g blanširanog i samlevenog spanaća

           120 g brašna

           1 kašičica soli

          Sastoijci za fil:

          
      250 g krem sir


           150 g rendane šunke

           2 kuvana jajeta

           4 čena pasiranog belog luka

           2 kašike kisele pavlake ili gustog jogurta

           1 kašika seckanog peršuna

           100 g rendanog kačkavalja

           po ukusu so i sveže samleven biber

          i još:

         
        4 kuvanih jaja



      Priprema:




      Spanać oprati i blanširati.Preliti sa hladnom vodom i ocediti dobro.Samleti ili sitno iseckati.


      Jaja, sobne temperature,odvojiti i umutiti belanac posebno sa prstihvatom soli.

      Žumanca umutiti sa kašičicom soli ( ili po vašem ukusu ) dodavati brašno po malo i kad se brašno sjedinilo sa žumancima dodati samleven spanać i sjediniti sve zajedno sa brašnom i žumancima. Na kraju dodati čvrsto umućena belanca i varjačom, ili spatulom, sjediniti sa prethodnom smesom od spanaća.

      Podmazati pleh veličine 23cm X 42cm ili sličnih veličina ili prekriti sa pek papirom, isipati smesu i poravnjati.

      Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 10 do 12 minuta.

      Ispečeni rolat prevrnutu na kuhinjsku krpu i zaviti u rolat i ostaviti da se potpuno ohladi.

      Dok se rolat hladi, skuvati jaja ( količina jaja zavisi od rolata, meni je bilo potrebno 6 kuvanih jaja, dva za fil i 4 za rolat ).... ja sam ih kuvala na ovaj način.Stavila sam ih u šerpu sa hladnom vodom i kašičicom soli i pustila da provri, kad je provrelo sklonila sam ih sa ringle i ostavila poklopljeno 20 minuta ( obično ih držim 15 minuta jer volim da mi je žumanac mekan, ovog puta mi je bilo potrebno da je žumance tvrđe kuvano ),isipati toplu vodu i pustiti hladnu vodu da teče preko njih.Kad sa ohlađena, oljuštiti ih.


      Dva kuvana jaja sitno naseckati i ostaviti na stranu.

      U veću činiju umutiti krem sira sa 2 kašike kisele pavlake ili gustog jogurta u smesu dodati pasirani beli luk,rendanu šunku,rendani kačkavalj ( ja sam ga rendala na sitnu stranu ),sitno seckan peršun,so i biber po ukusu,dodati sitno iseckana kuvana jaja i sve to sjediniti.


      Odviti rolat i premazati sa pripremljenom smesom i na početku rolata poređati skuvana jaja.Sve ponovo zaviti u rolat i zaviti u alu foliju ili najlon i ostaviti u frižider nekoliko sati da se ukusi sjedine i fil stegne.


       
      Pre služenja ukrasiti po želji, iseće na komade debljine oko 2 cm i poslužiti.


      Umesto spanaća možete koristiti zelje,mladu koprivu a verovantno bi mogla i mlada blitva....

      Pleh obložiti papirom za pečenje i poslažite isečene komade.
      Bočne stranice gibančica premazati umućenim jajetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 250°C dok ne porumeni.

       Rolat od spanaća / Spinach Roll

      Idealno za Uskršnju trpazu, ili za laganu večeru







      Sastojci za rolat:

      200 g blanširanog spanaća, oceđenog i sitno iseckanog
      50 g krem sira
      5 jaja
      3 pune kašike brašna
      na vrh noža praška za pecivo
      prstohvat soli

      Sastojci za punjenje:


      200 g krem sira
      1 kašičica majčine dušice ako nemate svežu staviti prstohvat suve
      3-4 čena propasiranog belog luka
      200 g sušenog paradajza u ulju, ocediti i malo prosušiti

          Za posuti rolat:

      50 g sveže narendanog parmezana
       
      Priprema: 
      U veću šerpu, u kojoj ste sipali dosta vode i kašičicu soli, kada voda provri dodati očišćen i opran spanać, ja koristim baby spanać, tako da ga ne čistim od zadebljalih drški, samo ga dobro operem i blanširati ga za minut dva.

      Procediti ga pa ga staviti u ledenu vodu, da sačuvate onu lepu zelenu boju i da zaustavite proces kuvanja. 
      Dobro ga ocedite u cediljki, pa ga ocediti još, tako što ćete staviti nekoliko redova kuhinjskog papira, staviti spanać u papir pa uvrnuti papir oko spanaća i pritiskati rukama da višak vode odstranite.
      Jaja, sobne temperature, odvojiti žumanca od belanaca, pa mikserom umutiti belanca u cvrst šne pa ih ostaviti na stranu.

      Žumanca umutiti sa krem sirom, dodati brašno i prašak za pecivo, pa dodati skuvan i oceđen spanać. Sve to sjediniti sa varjačom.

      Pomoću spatule dodavati šne od belanaca pa ih lagano sjediniti sa smesom od spanaća.
      Sipati u pleh veličine 26cm X 34cm, koji ste postavili papirom za pečenje, poravnjati i peći na 175*C oko 10 do 12 minuta.
      Dok se rolat peče, na papiru za pečenje svuda narendati parmezan, na sitniju stranu.Ostaviti papir na stranu.
      U posudi umutiti 200 g krem sira sa sitno naseckanom majčinom dušicom i propasiranim belim lukom. Ostaviti na stranu.
      Pečeni rolat izvaditi sa papirom za pečenje pa ga vrućeg uviti u rolat pa u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

      Ohlađeni rolat odviti pažljivo, odvojiti od papira, pa ga preneti na papir gde ste narendali parmezan. 
      Premazati ga smesom od krem sira a sušeni paradajz narezati na tanke šnite pa posuti svuda preko krem sira.

      Uvijati u rolat pomoću papira, tako da vam se parmezan “lepi” na gornju koru, možete i bez ovog parmezana,meni je lepše sa njim, jer mi kora izgleda lepša.
      Rolat od spanaća 1

      Uviti ponovo u čistu kuhinjsku krpu, zajedno sa papirom, ostaviti preko noći da se ukusi sjedine i sutra poslužiti sa kuvanim jajima i ajvarom.Može se služiti i odmah.

      Recept je odavde sa malim izmenama.

      Punjeni paradajz

      Punjeni paradajz vam može biti idealna večera, hladno predjelo ili sitni zalogajčići sa vašim prijateljima uz čašu hladnog piva.

      Sastojci:
      4 paradajza srednje veličine
      4 kašičice ajvara
      100 g suve kobasice
      4 skuvana jaja
      100 g rendanbog dimljenog sira
      2 – 3 kašike kisele pavlake
      1 kašika majoneza
      po ukusu peršun,vlašac,biber,so,ljuta tucana paprika

      Priprema:
      Jaja skuvati,oljuštiti,preseći na pola, izvaditi žumanca i zgnječiti ih.Pomešati ih sa pavlakom, majonezom, seckanim vlašcem,seckanim peršunom,pobiberiti i posoliti po ukusu.

      Paradajz oprati, iseći mu kapice i pažljivo ih izdubiti i okrenuti naopako da se ocede.

      Kobasicu narendati,ja nisam migla pa sam je isekla veoma sitno.

      U oceđeni paradajz staviti na dno kašikicu ajvara,preko ajvara rendanu kobasicu,pa pomešana žumanca sa pavlakom,majonezom i začinima,posuti rendanim sirom a preko poklopiti kapicom od obarenog belanca.

      Preko belanca premazati vrlo malo sa pavlakom, posuti seckanim peršunom i ukrasiti po vašoj želji.

      Preostale polovine belanca možete napuniti sa preostalom smesom pavlake i sitno seckane kobasice,posuti peršunom i poslužiti sa strane.

      Posuti sitno tucanom ljutom paprikom ili slatkom, ako jedu deca.

      Punjeni paradajz

      Držati u frižideru do služenja, ako je dovoljno stegnuto,paradajz može da se raseće na pola.

      Poslužoti uz neki fini prepečen hleb.

      Punjeni paradajz

      Šareni rolat


      Idealno predjelo za vaša slavlja ili lagani ručak sa zelenom salatom.

      Sastojci za zeleni deo rolata:
       
      2 jaja
      2 kašike ulja
      1 kašika kisele pavlake
      2 kašike brašna
      1 mala kašičica praška za pecivo
      2 kašike blanširanog i sitno iseckanog spanaća

          Sastojci za crveni deo rolata

      2 jaja
      2 kašike ulja
      1 kašika kisele pavlake
      2 kašike brašna
      1 mala kašičica praška za pecivo
      2 kašike ajvara

          Sastojci za žuti deo fila:

      2 jaja
      2 kašike ulja
      1 kašika kisele pavlake
      2 kašike brašna
      a mala kašičica praška za pecivo
      2 kašike sitnog starijeg kravljeg sira

        Sastojci za fil:

      250 g krem sira
      100 g masnijeg kravljeg sira
      4 čena pasiranog belog luka
      2 kašike sitno seckanog peršuna
      malo soli i sveže mlevenog bibera
      400 g ćureće šunkice

      Priprema:

      Pripremiti 4 zdele,mikser, žicu za mućenje i sve namirnice neka su vam sobne temperature.
      Razdvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti mikserom sa vrlo malo soli. Ostaviti ih na stranu. U drugu zdelu, u kojoj su žumanca, dodati dobro oceđen i sitno iseckan spanać, kiselu pavlaku, ulje, brašno i prašak za pecivo i sve zajedno spojiti sa žicom za mućenje.Lagano dodavati umućena belanca i sve zajedno spojiti. Ostaviti zdelu na stranu.

      Tako isto uraditi i sa crvenom smesom, samo na kraju umesto spanaća,dodati dve kašike ajvara.Ostaviti zdelu na stranu.

      Sada tako i uraditi i sa trećom smesom i na kraju dodati dve kašike sira. Ostaviti na stranu.

      Pleh od rerne ili veći duguljasti pleh veličine 28cm X 38cm prekriti papirom za pečenje i sipati svaku smesu kako vi volite.Protresite pleh da vam se smese poravnjaju i peći u prerthodnop zagrajanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta. Topli rolat izvrnuti na kuhinjsku krpu i veoma pažljivi umotati i ostaviti da se potpuno ohladi.

      Slani rolat u tri boje i slavski kolači 001

      Dok se rolat hladi vi pripremite fil. Umutiti krem sira,dodati pasirani beli luk, sitno seckan peršun, mleveni bibera i so, pazite da ne presolite, kravlji sir je slan. Listove šunke naređati preko smese od sira i pomoću krpe urolati. Preneti na foliju,zaviti i ostaviti u frižider da se dobro ofladi. Hladan rezati veoma oštrim nožem i poslužiti.

      Umesto šunke možete staviti cela kuvana jaja, odseći malo  deo jajeta pri krajevima i ređati na početak rolata,zaviti i ostaviti da se dobro ohladi…mogućnosti su beskonačne, pustite mašti na volju.

      Nadevena projara

                           
                                  Proju obožavamo a ovo više nije proja, nego je torta.




      Sastojci:

          Solja = 250 ml

      2 šolje kukurusnog brašna, sitnijeg ili 1 solja griza i 1 solja brašna
      1 kesica praška za pecivo
      3 jaja
      125 ml mleka
      125 ml ulja
      150 g cvaraka, sitnih, ako su krupni, naseckati ih
      150 g belog sira,izmrvljenog
      po ukusu soli
      100 ml mineralne gazirane ili soda vode
      500 g skuvanog spanaca
      150 g iseckane šunke

      Priprema;

      Prašak za pecivo i brašno izmešati zajedno.

      Umutiti jaja pa dodati mleko,ulje,čvarke, izmrvljen sir, soli, ali budite pažljivi jer sir je slan a i šunka pa sipati u brašno.

      Dobro izmešati.

      Mineralnu gaziranu vodu sipati, ne sve odjednom, nego po malo,da dobijete mekše testo.

      Spanač obariti,ohladiti ga, dobro iscediti, pa ga sitno iseckati.

      Šunku takodje sitno iseckati.

      U tepsiju po vašoj želji, ako hoćete da je tanja, sipajte u veću tepsiju, ili ako hoćete da je deblja, u manju,sipati pola testa.



      Na testo staviti sitno iseckan spanać.



      Preko spanaća sipati iseckanu šunku.



      Preko spanaća i šunke sipati i drugu polovinu testa.

      Peći u umereno zagrejanoj rerni, ja sam pekla na 170*C, oko 45 minuta, ali probajte čačkalicom, da li vam je pečena.

      Pečenu projaru pokriti toplom krpom da se malo prohladi, pa je poslužiti toplu za predjelo ili doručak uz kiselo mleko ili jogurt.

      Ako je služite za predjelo, poslužite uz nju kisele krastavčiće ili turšiju.

      Mini pizza cheese puffs



      Ovo vam može poslužiti kao toplo predjelo uz neki marinara sos ili doručak sa ajvarom i kiselim mlekom/jogurtom.



      Sastojci:

       1 cup = šolja od 250 ml

      115 g brašna
      3/4 kašičice praška za pecivo
      180 ml mleka
      1 jaje
      150 g mešavine italijanskih sireva (mozzarella,baby parmezan,gouda, beli cheddar, koji god imate)
      120 g neke blage salame ili praške šunke, iseckane na kockice, ja sam koristila kranjsku kobasicu, jer nisam imala nista drugo)
      2 kasike peršuna
      250 ml neke marinare ili ajvara

      Priprema:

      U posudu staviti brašno, jaje,mešavinu sira,,iseckanu prašku šunkicu ili neku blazu salamu, prašak za pecivo, bibera, mleko i peršun.

      Sve dobro promešati.



      Kalup za mini muffine poprskati sa sprejom za pečenje, ili premazati ih četkicom sa uljem, pa sipati kašikom testo, napuniti kalupiće 2/3.



      Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 200*C oko 15 do 18 minuta.

      Pečene pizza cheese puffs, izvaditi iz rerne, ostaviti ih u kalupu oko 5 minuta da se prohlade.


      Torta od rendanih tikvica i kisele pavlake


      Idealno predjelo za vaše goste i vas ili za finu večeru sa  vašom porodicom.

          Sastojci za kore:

      2 x 300 g rendanih tikvica
      2 x po 3 jaja
      2 x po 3 kašike brašna
      2 x 1 kašika sitno seckanog peršuna

          Sastojci za fil:

      600 g kisele pavlake
      4 čena pasiranog belog luka
      250 g suhomesnatog po izboru ( salama, šunka, parizer )
      2 kašike seckanog peršuna

          Priprema:

      U dve činije narendati po 300 g  tikvica,posoliti ih i ostaviti da puste vodu.
      U zdelu za mućenje mikserom umutiti jaja dok ne dobijete gustu i penastu smesu,dodati 3 kašike brašna i sve to umutite zajedno, dodati dobro isceđene tikvice i peršun i spatulom dobro sjediniti.

      Pleh, veličine 38cm X 24cm,ili sličnih veličina,postavite papirom za pečenje i sipati smesu na papir,sve fino poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 20 minuta.

      Pečenu koru izvaditi iz plaha, pažljivo odlepiti papir i ostaviti da se ohladi.

      Dok se ta kora hladi mutiti drugu koru, na potpuno isti način kao prvu i dok pečete drugu koru napraviti fil za tortu.

          Fil:

      U veću zdelu sipati kiselu pavlaku, pasirani beli luk,sitno seckan peršun i sitno seckano suhomesnato, sve to dobro sjediniti.

      Pečene i ohlađene kore prerezati po dužini na 3 dela ( ja ih ohlađene stavim jednu na drugu i presečem ih na 3 dela ).

      Na tacnu, iz koje ćete poslužiti, staviti jednu lentu i premazati je filom, staviti drugu lentu te i nju premazati filom i tako svaku sledeću.Ostaviti malo fila da premažete preko zadnje lente.



       Po ukusu ukrasiti rendanim parmezanom, mozzarellom ili nekim tvrđim sirom.
       Ostaviti preko noći u frižider da se ukusi sjedine a po želji možete je i odmah poslužiti.


      Pečene tulumbe sa slanim nadevom


      Divno predjelo, koje možete da napravite za veća slavlja ili kao predjelo za vaše goste


          Sastojci za testo:

      250 ml mleka
      60 g putera
      120 g prosejanog brašna
      1/4 kašičice soli
      1/2 kašičice šečera
      3 jajeta

      Za punjenje:

      250 g krem sira
      75 ml kisele pavlake
      300 g pileće ili ćureće šunke
      2 -3 kašike seckanog vlašca
      2-3 kašike seckanog peršuna
      1 kašičica seckanog ruzmarina
      biber i so

      Priprema:

      Staviti mleko,šećer i puter da se kuva, pre nego što mleko provri dodati, stalno mešajući,prosejano brašno i so,nastaviti sa mešanjem i kuvanjem testa još oko 5 minuta, stalno mešajući i sa varjačom pritiskati testo da što više tečnosti ispari prilikom kuvanja.
      1.  Testo ohladiti, ja ga obično isipam na granitnu radnu površinu pa ga rastanjim po površini, kamen je hladan i tako mi se vrlo brzo ohladi, za nekoliko minuta.
      2.  Testo vratiti u posudu u koju ste kuvali, dodavati jedno pi jedno jaje i svaki put dobro umutiti po dodavanju jajeta da dobijete elastično i glatko testo.
      3.  Uključiti rernu da se greje na 200*C,pripremiti dva pleha,premazati ih sa malo ulja,postaviti ih papirom za pečenje ( pleh podmažemo da nam se papir ne pomera dok istiskujemo testo).
      4.  Špric za tulumbe napuniti smesom i istiskati testo oko 5 cm dužine ili po vašem izboru ( ja sam moje pravila veće), ostavljajući malo prostora između, jer će vam tulumbe narasti.Kad ste završili sa istiskanjem testa,mokrim prstom gurnuti krajeve,prema sredini, tamo gde ste završili sa istiskanjem, ako to ne uradite, ti krajevi će vam izgoreti.
       5.  Ja sam pekla svaki pleh posebno, na drugi pleh sam istisnula testo tek kad sam bila spremna da ga pečem.



      6.  Peći ih oko 15 do 20 minuta, ili dok vam blago ne porumene,isključiti rernu i ostaviti ih u rerni, sa malo otvorenim vratima, stavite varjaču da vam drži otvorena vrata,oko 10 do 15 minuta i staviti ih onda na žicu da se kompletno ohlade. ( ja sam jednu rasekla na pola po dužini da vidim da li su unutra pečene, ako nisu vratiti ih još malo u toplu rernu, ovaj proces sušenja dosta zavisi od veličine vaših tulumbi)
      7.  Tako isto ispeći i drugi pleh.

      8.  Važna napomena: prilikom pečenja ne otvarati vrata od rerne, inače vam tulumbe neće narasti.

      9.  Ja upalim svetlo u rerni i gledam kroz stakleni prozor, takođe stavim sat na šporetu da mi se peče koliko hoću i kad je gotovo pogledam kroz prozorčić i ako sam zadovoljna bojom vadim napolje, ako ne onda stavim još nekoliko minut.
      10.  Dok vam se tulumbe hlade napraviti nadev.
      11.  Krem sir, sobne temperature, staviti u posudu za mućenje, dodati kiselu pavlaku, iseckati šunku na veoma sitne kockice, i sve sveže začine, koje ste prethodno oprali i osušili,sitno iseckati i dodati u posudu ( začine možete da menjate i dodajete po vašem ukusu) i sve zajedno umutiti mikserom. So i biber stavite po vašem ukusu, ja so i ne stavljam jer mi je šunkica slana.
      12.  Špric za tulumbe napuniti smesom od krem sira. Tulumbe,oštrim nožem, preseći na pola po dužini, špricom istisnuti smesu na donji deo tulumbe, prekriti sa gornjim delom, naređati na tanjir,ukrasiti sa peršunom i koktel paradajščićima i poslužiti.



      13.  Nemojte tulumbe puniti pre nego li nekoliko sati pred služenje, inače vam neće biti hrskave.Njih možete napraviti dan dva ranije čuvati ih u zamrzivaču i dobro zatvorenoj kutiji.
      14.  Za vas, koji ne jedete meso, možete i bez , samo staviti onda 300 do 350 g krem sira i 100 ml kisele pavlake.

    10. Kocke sa virslama


      Kocke sa virslama :)))

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        Odvojiti zumanca od belanaca.
        Umutiti belanca u cvrst sneg .
      2. 2
        Polakomumutiti zumanca dodajuci
        pavlaku, sir, jogurt, so, ujle, brasno i
        prasak za pecivo, dodati papriku
        i sve dobro sjediniti.
        Na kraju dodati sneg od belanaca
        i polako promesati varjacom.
      3. 3
        U dublji sud za pecenje staviti
        pek papir i usuti testo.
        Uzduzno staviti virsle i peci u
        zagrejanoj rerni na 200 stepeni
        dok ne porumeni.
      4. 4
        Dobro prohladiti i iseci kocke .
        Kocke seci tako dase virsle
        nadju u sredini .     
         

        SLANI ROLAT od sira, šunke, jaja i želatina


        SLANI ROLAT SA TOST SIROM, SUNKOM, JAJIMA I ŽELATINOM

        Sastojci


        •  300-350 gr. kačkavalja izrezanog na tanke listove ili 2 pak. sendvič tost sira
        •  6-7 tvrdo kuvanih jaja
        •  200-250 gr. tanko sečene presovane praške šunke
        •  1 kocka za supu
        •  2 dl. vode
        •  30 gr. želatina

        Priprema


        1. 1
          Pleh za komisbrot obložiti listićima kačkavalja ili tost sira (ja obično koristim ovaj, jer mi odgovara za moju modlu). Na dno po sredini uzduž poredjati tvrdo kuvana jaja. Levo i desno od jaja stavljti urolovanu prašku šunku (po 3 rolnice sa svake strane celom dužinom). Sve prekriti listićima tost sira. U 2 dl. pode skuvati kocku supe. Želatin rastopiti prema uputstvu na kesici. Kad nabubri dodati supi, promešati da se istopi i preliti preko rolata. Ohladiti u frižideru, okrenuti pleh, izvaditi rolat i ukrasiti po želji.
        2.  

          Slana torta!!!


          Slana torta!

          Sastojci

          Priprema


          1. 1
            Navedene sastojke za koru umutimo, smjesu izlijemo u veliki pleh od električnog koji smo prethodno obložili masnim papirom. Koru pečemo na 200 stepeni oko 20 minuta. Kada je kora pečena ohladiti je i presjeći uzduž napola! Zatim umutiti margarin, dodati sir i kiselu pavlaku dobro sjediniti. Posoliti, pobiberiti po ukusu dodati bijeli luk i susam. Odvojiti jednu trećinu fila i u njega staviti paradaiz pire. Sa tim crvenkastim filom premazati palačinke tanko pa staviti viršlu na palačinku i urolati. Osjeći vrhove palačinke. Premazati prvi biskvit sa filom od sira složiti rolane palačinke uzduž, zatim premazati preostalim crvenim filom ( ako vam je šta ostlo) Odozgo staviti fil od sira pa poklopiti sa drugim filom. Tanko premazati sa ostatkom fila i ukrasiti sa rendanim kačkavljom. Meni je torta ljepša bez paradaiz pirea. Sledeći put ga neću staviti, viršle su mi bile svinjske karneksove. Vi možete staviti po ukusu.
          2.  

            Mesnate okruglice u testo


            Mesnate okruglice u testo

            Sastojci

            • Za testo

            •  3 jaja
            •  250 ml. kisela pavlaka
            •  150 gr. brasno
            •  1/2 zlicica soli
            •  1 zlicica pecivo
            • Mesnate okruglice

            •  500 gr. okruglice pripremljene onako kako vi volite da jedete
            • Za posip

            •  150 gr. kaskaval

            Priprema


            1. 1
              Najpre spremite okruglice onako kako vi volite ili vasa obitelj voli da jede... dok spremate testo, stavite ih da se malo lade u komori od frizidera
            2. 2
              Nemorate sa mikserom - mozete i zicom- razmutite jaja sa malo soli, dodajte pavlaku, - izmesajte, dodajte brasno u koje ste izmesali pecivo.
            3. 3
              Podmazajte modlu sa uljem ili jednostavno stavite pek-papir, izlijte dobivenu, izramnite, naredite okruglice, po vrhu njih posipite izribani kaskaval.
            4. 4
              Stavite u prije ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite negde oko 30 min.
            5.                                  Hacapuri


              Hacapuri

              Sastojci

              • Testo

              •  350 gr. brasno
              •  250 ml. topla voda
              •  1 zlicica soli
              •  1 zlica secer
              •  1/2 zlicica instant kvasac
              •  40 gr. maslac, margarin ili puter
              •  35o gr. ribani sir
              •  i jos
              •  za prmazati 1 jaje
              •  i joas za posipat susam ili miks semena, odnosno ono sto vi bi hteli

              Priprema


              1. 1 Hacapuri 
                Najpre narendajte sir- , podelite na dva jednaka dela i staviti po strani,
                Rastopite maslac, margarin ili puter i ostavite da oladi.
              2. 2 Hacapuri 
                Brasno izmesajte sa kvascem, secer, so- dodajte vodu i zamesite testo, domesite dodavsi mu ohladjeni puter (margrin ili maslac), dobicete mekano testo, ljepljivo i nemojte da vas to brine, tako treba da bude. Pokrijte i ostavite da udupla svoj obujam, koj proces traje malo druze od obicno, ali i ovo mora tako da bude.Kad je vec gotovo testo nemojte ga premesivati, jednostavno podelite ga na dva jednaka dela. Prvi dio uzmete i staviti ga na pobrasnjenoj povrsini, pa sa rukama koje ste isto taka nabrasnili rastegnite malo testo praveci udubljenja (kao kod fokacije), samo trebate dobiti malenu koricu. Sad uzmite naribani sir (ostavite malo za posip) staviti ga na testo, sakupite krajeva testa ka sredini i dobro spojite. Okrenite ga da spojeni dio bude odozdo... opet sa rukama rastegnite sad povecu koru - polako i nezno pritiskajuci sa rukama testo. Kad dobijete zelejenu formu, na sredini malo sa prstima napravite rupicu na gorni dio kore (nemojte skroz da otvorite testo). Umutite jaje i premazajte koru, posipite sa preostali deo sira, posipite susam ili drugo semeo koje zelite vi....


              3. 3 Hacapuri
                Isti postupak i za druga pitica.
                Kad ste dve te pite spremile, stavite u tepsiju oblozena sa pek papirom, stavite da pecete na predhodno zagrijanu rernu 200-250 stepena.  Kad se vec ispekli, izvadite na kratko tepsiju, stavite tanko isecene snite kaskavalja, vratite natrag i neka su tamo dok se ne otopi kaskavalj, vadite... i uzivajte,
              4.                                  Sneguljica - pahuljica


                Sneguljica - pahuljica

                Sastojci

                •  600 gr. brasno
                •  20 gr. zvezi kvasac ili 7 gr, instant
                •  1 zlicica pecivo
                •  100 ml. jogurt ili kiselo mleko
                •  200 ml. mleko + 100 ml. ulje
                •  2 zlicice soli
                •  1 jaje
                • Za unutrasnjost, premazivanje i posipanje

                •  zavisi koliko ste zamesili i koliki vam kalup za izrezivanje sunka
                •  1 jaje
                •  za posip susam, curekot, kim, krupna so, laneno seme, mak...

                Priprema


                1. 1
                  Rastvorite kvasac u malo mlakog mleka, dodajte mu i neku kasiku brasna. U jogurt ili kiselo mleko rastvorite pecivo. Od ostale sastojke zamesite testo , a sa uljem domesite- treba da dobijete jedna fina struktura testa, nit je tvrda nit je mekana.Ostavite da udupla svoj obim - znaci da stasa.
                2. 2 Sneguljica - pahuljica 
                  Narezite suvomesnati proizvod koji ste izabrali na sasvim tanke snite - morate da nadjete ili modlu ili jednostavno jedna casa na koja sirina od te iste odgovara sa sirinom snite od suvomesnato.
                  Kad je testo gotovovo, na pobrasnjena radna povrsina sa okjlagijom razvalite na tanku koru - secite krugove. Na jedan krug od testa stavite parce od suvomesnato - iznad nje jos jedan krug od testa. Isecite na osam kraka, tako sto sredina nek ostane niezrezana - ona je spoj svih krakova. Sa zavrnete jedan krak levo - odma taj do nje- desno- stisnite sa prstima da se priljubi taj spoj. Tako uradite sa sve krakove,  - to je to! znaci redot tako sve dok testo ne potrosite. Premazati, posipite sa posip koji ste izabrali i pecite oko 15-20 min, na 200 stepena.
                3.                                  Palacinke od tikvice


                  Palacinke od tikvice

                  Sastojci

                  •  450 gr. brasno
                  •  500 ml. mleko
                  •  2 jaja
                  •  1 kasicica pecivo
                  •  1 sredna po velicina tikvica
                  •  po ukus so, biber,

                  Priprema


                  1. 1
                    U posudu stavite mleko, dodajte jaja i sa zicom izmutite, dodajte brasno u koje ste predhodno stavili i izmesali pecivo, - izmesajte opet da se to sve homogenizira, dodajte po ukus so i biber, na kraj izribajte u testo tikvicu. Opet izmesajte da se sjedini tikvica i brasno.
                  2. 2
                    Na tiganj stalvite sasvim malo ulje, zagrijte i sa zlicom crpite i pecite sa obe strane.
                    Posluzite uz tarator salata!

                                                     Slano pecivo


                    Slano pecivo

                    Sastojci

                    Priprema


                    1. 1 Slano pecivo
                      Zagrejte pecnicu na 180 stepena.
                      Izmesajte sve zajedno brasno, pecivo, soda bikrbona, so, rendani kaskaval ili parmezan, narezani crveni luk i perca od mladi luk.
                    2. 2 Slano pecivo
                      Izmutite to jedno jaje, dodajte mu mleko i ulje, te limunov sok, nakon toga dodate sve izmesane sastojke, izlijte u kalup velicine 20 x 11sm. i pecite.

                    3. 3 Slano pecivo 
                      Odlicno posluzenje i za goste! Nista im nece faliti da prezalogaje od ovo pecivo!
                    4.                                  Ruzice od testa


                      Ruzice od testa

                      Sastojci

                      • Za testo

                      •  500 gr. brasno
                      •  220 ml. voda
                      •  2 jaja
                      •  20 gr. kvasec
                      •  2 zlicice soli
                      •  2 zlice secera
                      • Dodatak

                      •  zavisno od kolicine testa suvomesnati proizvod

                      Priprema

                      1. 1
                        Testo zamesiti i ostavite da stasa, razmesiti, rastegnite kora u pravougonik, narezete je na lentice. Suvomesnati proizvod isecite na krugove, pa napola i tako dobijete polukrugove. Naredite ih na lenti i zarolajte. Tako postupite sve dok ne potrosite testo. Velicina ruzice zavisi od vas same, a samim tim i kolicina suvomesnog proizvoda. Stavite u modle za mufine, sacekajte neko vreme opet da narastu i pecite.
                      2. 2
                        Interesanto je,...
                      3. 3 Ruzice od testa 
                        Fotke oko postupka nisu mi uspjele bas, ove nekako valja ce vam dati malo pojasnjenja oko toga sta sam radila i kako….      
                      4.               

                        Vazdusasti hlepcici                            

                        Prazni hljepcic by me

                        Sastojci

                        • Osnovno

                        •  1,1/8 case od 200 ml. mlaka voda
                        •  3 case brasno
                        •  1 zlicica sol
                        •  1 zlicica secer
                        •  1 zlica ulje
                        •  1,1/2 zlica instant kvasec

                        Priprema

                        1. 1
                          Zamesite od sve sastojke testo i ostavite ga da miruje i u isto vreme kisni. Kad je uduplalo svoj obujam, razmesite, podelite na 8 loptica, svaku lopticu na dobro pobrasnena podloga razvucite u krug sa dijametrom od oko 15-18 sm. i ostavite ih da odlezu jedno 30 min. Pecete ih na samoj plotni rerne koje ste predhodno ukrijali i to na 180 stepena oko 3-5 min i vadite. Zavisno koliko vam je velika rerna, mozete po 2 odjednom da pecete, a ko je veca onda i 3-4 odjednom, vadite ih i pokrijte.
                        2. 2 Moji danasnji prazni hljepcici-djepovi
                          Uzivajte u rad oko eksperimentisanja!             

                                                        Kromidarnik

                          Stari-prastari recept, ovo spremala moja baka, moja mama, 
                          Kromidarnik

                          Sastojci

                          Priprema


                          1. 1 Kromidarnik by me
                            Malo vece glavice crnug luga iseckati, na ulju proprziti do omeksavanja, dodati rizu i persin, sve zajedno opet malo proprziti dok riza doija svoj staklasti izgled, dodati zacine: crveni piper, biber, vegetu, so, i nalijte vodu da ogrezne, kad voda prikuva dodati cela jaja prema broju osobe. Staviti u pecnici i nek krcka. Kad je ostalo malo safta – jaje se podpeklo, gotovo je.
                          2. 2 Kromidarnik by me
                            Uzivajte, zaista je ukusno.

                          Posluživanje

                          Ja sam spremila u male zemljane posude prema broju osoba, kad smo malo vise u kuci onda stavim u veliku zemljanu tavu, sto neznaci da nemoze u druga tava.                         Jogurt salata

                          Jogurt salata by me,

                          Sastojci

                          • Za osnova

                          •  1/2 l. jogurt
                          •  40 gr. zelatin
                          •  malo soli
                          •  3 supene zlice majonez
                          • za nadjev

                          •  malo sargarepe seckane ili naribane
                          •  malo suvomesnati proizvod - najbolje pileci -naseckan
                          •  malo kaskaval ribani ili naseckan na kockice
                          •  malo naseckani kornison...

                          Priprema


                          1. 1
                            Nalijte zelatin sa vodom da se nabubri.
                          2. 2
                            Pomesajte jogurt i zelatin -te zagrevajte na tiho stalno mesajuci dok se zelatin ne otopi. Sklonite sa ringle i izmesajte sve sto ste pripremali za nadjev, dodajte malo soli (ako stavite i sir morate biti oprezniji oko soljenja) stavite majonezu, sve dobro promesajte i stavite u modle koje ste prvo nakvasile sa vodom.Treba da se dobro ohladi kako bi se dobro zeliralo i onda okrenite i izvadite od modle. Najmanje je 4 sata, a mozete i tek sutra da to izvadite, sto znaci da kad spremate za neku slavu ili rodnjendan slobodno ga mozete pripremitei dan prije.                                                        

                          3. Rolat od mljeveno meso                            

                            Rolat od mljeveno meso

                            Sastojci

                            • Za mesnu podogu

                            •  500 gr. mleveno meso
                            •  jedna glavica crni luk
                            •  2 broja jaja
                            •  cesne luk
                            •  2 kriski hleba
                            •   vegeta, sol, biber mleveni, persin
                            • za palacinku

                            •  4 jaja
                            •  2 zlice brasna
                            •  50 gr. ribani sir
                            • Za fil

                            •  50 gr. varenu mrkvu
                            •  50 gr seckana sunka
                            •  50 gr. seckani kiseli krastavcici (kornisoni)
                            •  50 gr. seckani kaskaval
                            •  2 jaja od koji jedno kuhano

                            Priprema


                            1. 1 Rolat od mljeveno meso
                              Iseckanmo sunku, krstavcici i kaskaval, isto tako i mrkvu, jedno kuvno jaje izrendamo, a uno drugo zivo stavimo u ovu smjesu i izmesamo – to nam je vec nastao fil.
                            2. 2 Rolat od mljeveno meso
                              Dodamo u mljeveno mesto i izmesamo seckani crni luk, cesnjak, 2 jaja, 2 kriske hleba predhodno potopljene u vodu, dodamo persin, so, vegetu, biber, ostavimo da odstoji malo kako bi sve postalo bas onako kompaktno.
                            3. 3 Rolat od mljeveno meso
                              Za palacinku: Mutimo jaja ko za tortu, dodamo zlicu brasna i sir, i stavimo da se pece tacno u pleh koji je po duzini 30 sm. i sirina 20 sm.na koji predhodno ste izlili jedan fildjan za kafu od onih mnjih ulje, stavili u pecnicu da se malo ulje zagrije. Pece se 3 min. izvadite i zarolajte u krpu.
                            4. 4 Rolat od mljeveno meso
                              Sad od mljeveno meso napravimo na celofan ili najlon folija koru koja je podloga za sve ostalo u duzini od 30 sm.
                            5. 5
                              Na ovako spremljenu koru od mesa postavimo vec ohladjenu koru palacinke, na nju na jedan kraj stavimo fil i zavijemo u rolat pomocu najlon foliju na koja smo napravili koru od mesa.
                            6. 6 Rolat od mljeveno meso
                              Kad smo to zarolali stavimo u isti pleh u koji smo pekli palacinku, zalijemo ovako spremljeni rolat sa vrucim uljem (to se pravi kao ne bi kasnije ispucala kora mesa) i stavimo u zagrijanu pecnicu ovo ispecit. Pece se 30 min. 

Нема коментара:

Постави коментар