TORTE

Mlečna torta

Još jedna dečija torta…mleko i čokolada.
mlecna torta
Sastojci:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 5 kašika kakaa
  • 6 kašika tople vode
  • prstohvat soli
Mlečni krem:
  • 700 ml mleka
  • 70 gr gustina
  • 2,5 kašike šećera
  • 100 gr bele čokolade
  • 150 gr putera
  • 100 gr šećera u prahu
Glazura:
  • 150 gr mlečne čokolade
  • 3 kašikemleka
  • 1 kašika šećera
  • 100 g margarina
Dekoracija:
  • mrvice od čokolade
Priprema:
Ulupati belanca sa solju pa dodati šećer pa žumanca. Postepeno vodu uz mućenje pa na kraju brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Od ove smese ispeći dve kore na 180 stepeni.
100ml mleka odvojite i pomešajte sa šećerom i gustinom, ostatak stavite sa izlomljenom čokoladom da provri. Kad provri zakuvajte smesu i mešajte pa sklonite sa vatre da se ohladi. Ulupajte margarin sa šećerom u prahu pa dodajte u ohladjen krem
Pomešajte sve sastojke za glazuru pa stavite na laganu vatru da se otapa i skuva. Sklonite sa vatre pa ostavite da se ohladi.
Kore isprskati mlekom pa naneti beli fil, pa pola mlečne glazure pa drugu koru, beli fil pa odgore ostatak glazure. Na kraju posuti mrvicama.
-

http://kolacii.blogspot.com/

Ledolina

http://cdn.coolinarika.net/image/3eca235eb287e4b970c62a0d3b0a45f5_view_l.jpg?v=1

Potrebno:
  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 12 žlica gustina (cca 110g)
  • 1 vanilin šećer
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 10 dag bijele čokolade
  • 4 žlice šećera
  • kutija piškota ili manje pakiranje pettit keksa u varijanti za tortu ili kolač

Priprema:
  1. Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl za pomiješati sa gustinom i šećerom.
  2. Ostatak tekućine staviti kuhati pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.
  3. Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.
  4. Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili pettit kekse pa odmah premazati prvo tamnom a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.
  5. Ostaviti tortu na u hladnjaku da se dobro rashladi i uživati u svakom zalogaju.
- See more at: http://kolacii.blogspot.com/2013/11/ledolina.html#sthash.ImXtB1rn.dpuf

Štraftasti kolač


Sastojci i priprema:kolač Štraftasti kolač
tepsija 32×20 – kore peći na 180°oko 10 min.
Kora sa makom:
  • 1 jaje
  • 1,5 dl kisele pavlake
  • 1/3 praška za pecivo
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika mljevenog maka
  • 5 kašika šećera
Jaje i šećer pjenasto umutiti. Dodati pavlaku i kasikom lagano promješati. Na kraju dodati ostale suve sastojke. Kore peći u tepsiji 32×20 na 180° oko 10 minuta.
Kora sa orasima:
Sve isto kao u 1. kori samo što umjesto maka ide 5 kašika mljevenih oraha.
Kora sa kakaom:
Sve isto kao u 1. kori samo što umjesto maka ide 5 kašika tamnog kakao praha i 4 kašike mlijeka.
Fil:
Skuhat 1 l mlijeka sa
10 kašika griza
3 šećer vanilije
150 gr šećera
Ohladit i dodat
200 gr margarina
100 gr otopljene bijele čokolade i sve dobro umiksati.
Redati: kora sa makom-fil-kora sa kakaom-fil-kora sa orasima-tanak sloj fila i posut sitno mlj.orasima.
Prijatno!

 Krem torta



Sastojci
piskota
5 jaja
50 gr. prezli
180 gr. šećera u prahu
100 gr. mlevenih orasa
2 kasikice praška za pecivo

beli krem
3 dcl. mleka
2 dcl.vode
60 gr. brašna
30 gr. gustina
30 gr. mleka u prahu
200 gr. maslaca ili margarina
150 gr. šećera u prahu
1 vanilin šećer

cokoladni krem
6 dcl. mleka
50 gr. griza
75 gr. secera
1 vanila secer
200 gr. cokolade za kuvanje
200 gr. sira mascarpone 

Glazura
2 dcl. slatke pavlake
250 gr. cokolade za kuvanje
2 kasike maslaca

Priprema piskote
Prezle preliti sa rumom i ostaviti da upiju tecnost.
Belanca odvojiti i dobro izmutiti mikserom.
Zumanca i secer penasto umutiti, dodati orase i prasak za pecivo, zatim polako dodavati sneg od belanaca, mesati kasikom, ne mikserom, i na kraju dodati prezle.
Ja sam pekla na 170 stepeni oko 30 minuta u kalupu za tortu precnika 24 cm.

Priprema belog krema
U serpu sipati mleko i vodu.Odvojiti 1,5 dcl. tecnosti i izmesati sa brasnom, gustinom i mlekom u prahu u glatku smesu, sipati u serpu sa ostatkom tecnosti i staviti da se kuva. Cim prokuva vec je gust krem, kuvati jos malo, minut-dva,skinuti sa sporeta i ostaviti da se dobro ohladi.
Umutiti maslac sa secerom u prahu i sjediniti sa hladnim kremom mesajuci mikserom velikom brzinom.

Cokoladni krem
Prokuvati mleko i vanila secer. Skinuti sa vatre i dodati polako griz mesajuci da se ne bi stvorile grudvice. Zatim dodati secer, vratiti na sporet i ostaviti da se kuva 20 minuta na laganoj vatri, povremeno mesajuci.
Cim se griz skuva, u toplo dodati cokoladu, dobro izmesati da se istopi, zatim dodati i mascarpone.
Ostaviti da se prohladi pa staviti u frizider dok se ne ohladi i zgusne.

Glazura Ganache
Dobro zagrejati slatku pavlaku,skinuti sa sporeta, staviti komadice cokolade i maslaca , izmesati da se dobije glatka i sjajna smesa i kada se ohladi na sobnu temperaturu preliti preko gotove torte.
Glazura se prelepo sece i ima odlican sjaj.

 Kasato torta







Sastojci

500 gr. izlomljenog petit keksa
5 dcl. mleka
4 žumanca + 4 kašike šećera
150 gr. mlevenih + 50 gr. seckanih oraha
120 gr. sušenih mekih kajsija
120 gr. suvog grožđa
100 gr. čokolade za kuvanje
2 vanilin šećera
250 gr. maslaca ili margarina + 200 gr. šećera u prahu

Priprema

Kajsije koje ja koristim su vakumirane i meke, nije potrebno da ih stavljam u mleko ili neki liker da omekšaju.
Suvo grožđe preliti sa malo mleka i ekstrakta od ruma i ostaviti pola sata.

Žumaca penasto umutiti da pobele sa 4 kašike šećera i kuvati oko 15 minuta na pari. Ostaviti da se skroz ohlade.
Maslac dobro umutiti sa šećerom u prahu, sjediniti sa ohlađenim žumancima i dobro izmiksati.

Izlomljen keks preliti sa blago mlakim mlekom.Izmešati i dodati orahe, suve kajsije, suvo grožđe, vanilin šećer i istoljenu i prohlađenu čokoladu. Sve dobro izmešati pa sjediniti sa maslacem sa žumancima. Smesu ostaviti jedan sat u frižider pa oblikovati tortu kakvu želite ili ako radite sa obručem za torte odmas smesu rasporediti u kalup.
Tortu ostaviti preko noći u frižider da lepo očvrsne i da se sjedine ukusi.Premazati je sa malo šlaga gore i okolo da bi se ogradica bolje "zalepila", ružice se malo ubodu u šlag i tortu.

Ogradica od bele čokolade

meni je za ovu tortu bilo potrebno oko 220 gr. bele čokolade. Topila sam čokoladu u mikrotalasnoj iz tri puta. Čokoladu topiti prvo 30 sekundi, izvaditi i promešati pa topiti još 15-20 sekundi. Kada je izvadite još uvek će biti dosta celih komadića ali ni slučajno ne vraćati još u mikrotalasnu, mešajte samo i sve će se ravnomerno istopiti. Ako se bilo koja čokolada pregreje, ili na pari ili na mikrotalasnoj, dobiće se mrvičasta smesa.
Na masnom papiru za pečenje izliti čokoladu i zagrejanom špatulom je rastanjiti. Ja sam sekla komadiće 7x3 cm. toliki su mi bili potrebni. Seći tankim oštrim nožićem, ne mora čak ni da bude zagrejan, čokolada odlično se seče.

Ružice od čokolade za modeliranje

Ovde će više reći šta ne treba da se radi nego šta treba :) , jer zbog prvog pokušaja i nedovoljnog informisanja o celom postupku i koracima u pripremi, ja sam napravila ogromnu grešku. Ali uvek je korisno videti gde se može pogrešiti i iybe'i to u svojoj pripremi.
Prvo, zbog pogrešnih koraka u procesu pripreme ja ne mogu tvrditi da li su ove mere sastojaka tačne, da li je samo nepravilan postupak doprineo rezultatu koju ću vam opisati ili možda je nesavršen i odnos sastojaka. Da počnem, sve će biti jasnije kada sve napišem...


450 gr. bele čokolade
125 ml. glikoza sirupa, corn sirup
malo tečne boje

Čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj. Dodati glikoza sirup i nekoliko puta promešati, NE MNOGO PUTA, smesu zaviti u najlon foliju i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi i stegne.

Ovo "NE MNOGO PUTA" ja sam otkrila tek posle. :)
Šta sam ja uradila...Evo pogledajte

Stavila sam u istopljenu čokoladu sirup i boju. Da bi se smesa lepo i ravnomerno obojila potrebno je mnoogo puta izmešati. A meni se boja posle nekog vremena mešanja nije baš svidela pa dodam još roza boje, znači još mešanja i mešanja... :) I šta se dešava... Što se više meša čokolada postaje mrvičasta, odvajaju se ulja iz nje, na kraju mešate jednu rastrsitu masu koja pliva u beloj tečnosti. Pokušala sam spasiti šta se može, svu čvrstu smesu sam premestila u drugu posudu, dodala još dve kaišike sirupa i rukama umesila. Konačan rezultat je ova fina i glatka smesa koju vidite i od koje su pravljene ružice.
Kada se ohladi smesa je čvrsta. Odsečete nožem komad željene veličine, malo u ruci omekšate gnječenjem i onda može da se valja i oblikuje kako želite. Niti se lepi za podlogu niti za ruke. Ne ostavlja boju nigde.
Veoma je zahvalna za rad, ne pušta boju čak ni na šlag, niti omekša i deformiše se na šlagu kao fondan.

Uskoro ću praviti ponovo čokoladu za modeliranje, izbeći ću ovu grešku sa dugim mešanjem i tek onda ću biti sigurna da su količine sastojaka potpuno tačne.

Od ove smese, jedna loptica mi je ostala viška, dobila sam 6 malo većih, sa 5 latica ruža, i oko 90 manjih, sa tri latice. 

 Novogodišnje torte - Čokoladne torte

 Novogodišnje torte - Torte koje se ne peku - 1

 Novogodišnje torte - Torte koje se ne peku - 2

 Čokoladna torta - bez brašna

RECEPT ZA OVU TORTU



Jedna od najčešće pravljenih torti kod nas već oko 20 godina. Svi je obožavaju a meni je izuzetno lako da je napravim. Pogledajte sastojke i postupak i shvatićete zašto. :)
Poslednjih 150 gr. plazma keksa, do sledećih zaliha, :), čuvala sam upravo za nju.


RECEPT

 Čokoladna keks torta






Sastojci

5 dcl. mleka
2 pudinga od čokolade
3 kašike šećera
100 gr. čokolade za kuvanje

250 gr. maslaca ili margarina
4 žumanca
200 gr. šećera u prahu
1 kašika kakao

oko 600 gr- petit keksa
oko 3,5 dcl. skuvane jake kafe
šlag krem od čokolade

Priprema

U 5 dcl. mleka istopiti čokoladu i skuvati sa pudingom umućenim sa šećerom i malo mleka.
Pokriti najlon folijom, ja sada stavljam najlon foliju direktno preko fila, ne preko oboda posude, i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

Penasto umutiti žumanca sa šećerom u prahu, dodati kakao i mešati na pari oko desetak minuta. Ostaviti da se ohladi pa sjediniti sa umućenim maslacem.

Spojiti oba fila i mešati mikserom velikom brzinom da se dobije glatka i homogena smesa. Ostaviti petnaestak minuta u frižider pre filovanja.

Keks umakati u hladnu kafu, ređati 5x4, filovati tako 4 reda keksa i tri reda fila.
Gore staviti umućen šlag krem od školade.

 Keks torta





Sastojci

1200 ml. mleka
120 gr. custard praha za kreme ili 3 pudinga od vanile
150 gr. šećera
1 kašika vanila ekstrata
80 gr. mleka u prahu
200 gr. bele čokolade
250 gr. margarina ili maslaca
oko 500 gr. petit keksa

ja sam posle dugo vremena ponovo napravila kolač sa margarinom i mogu vam reći da je razlika u ukusu velika, vraćam se na maslac

priprema

Skuvati puding u mleku sa svom količinom šećera i ostaviti da se hladi dok ne bude mlak.

Umutiti margarin sa mlekom u prahu i dodati istopljenu belu čokoladu. Tome dodati mlak puding, dobro izmešati mikserom i odmah filovati kekse.


Ređati 5x4 keksa umočenog malo u mleko, staviti 10 kašika fila pa postupak ponoviti sa 4 reda keksa i 3 reda fila. Gore po želji staviti šlag, ja nisam ništa, dovoljno mi je kremasto i lepog ukusa od vanila kreme i lepog buter keksa.Samo malo naribam bele čokolade na parče koje poslužim.

 Ledena torta















Sastojci

500 gr. izdrobljenog petit keksa
300 gr. mlevenih oraha
200 gr. maslaca ili margarina
250 gr. šećera u prahu
100 - 200 gr. suvog grožđa
200 gr. žele bombona
1 skuvan puding od čokolade
4 žumanca

2 šlaga za ukrašavanje

Priprema


Skuvati puding po uputstvu, ne treba sladiti. Kada se prohladi dodati petit keks. Keks izdrobiti tako da ostanu i krupniji komadi ali da ima dosta i praha, rukama ili oklagijom. Nije dobro samo izlomiti keks na tri, četiri komada. Ostaviti da se skroz ohladi.

Ako se ne bojite koristite sveža žumanca, tako ide recept, ili ih umutite žicom za mešanje nekoliko minuta na pari i ostavite da se ohlade. Nemojte da se žumanca skuvaju, njima nije potrebna velika temperatura da bi bila termički obrađena.

Penasto umutiti maslac, šećer u prahu i žumanca. Spojiti sa keksom u pudingu, dodati ostale sastojke i sve dobro izmešati.
Na tacni napraviti oblik koji želite, smesa je odmah čvrsta, ili staviti obruč od kalupa za pečenje torte prečnika 24 cm. na tacnu i napuniti ga smesom.

Tortu ostaviti da prenoći da se svi ukusi lepo sjedine. Ukrasiti je šlagom.

Ja nisam stručnjak za ukrašavanje, ovaj način sam prvi put probala. Prvi put sam obojila kesu pri dnu, drugi put malo višlje. Boja je Wiltonova.

Ako ne volite žele bombone stavite sušene kajsije, smokve...ili neko drugo sušeno voće, po želji.

 Bomba torta

Prava bomba, po ukusu i po izgledu. Sa relativno malo različitih namirnica dobija se prekrasna velika torta koja je više od 20 godina redovna i jedna od omiljenih naših torti.










Sastojci

za koru

6 jaja
6 kašika šećera
200 gr. mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 kašikica praška za pecivo

Fil
250 gr. maslaca ii margarina
300 gr. mleveneg keksa
200 gr. mlevenih oraha
6 žumanaca
1,5 dcl. gustog soka od breskve ili djus ili mleko, po želji
200 gr. šećera

karamelizovano šne od belanaca

6 belanaca
12 kašika šećera

6 kašika šećera za karamel

Priprema

za koru - Umutiti penasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano mešanje, na kraju brašno i prašak za pecivo. Peći u kalupu prečnika 27 cm. na u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Za fil -Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svetla i gušća smesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minutam, lagano ručno mešajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmešati pa staviti preko ohlađene kore.

Na kraju pripremiti i šne od belanaca.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Ja mutim tako što krenem sa samim belancima pa posle minut-dva postepeno dodajem šećer i mutim dok ne postanu čvrsta pena.

Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperatuti. Tako vreo i tečan karamel sipati u tankom mlazu u sneg od belanaca stalno muteći miserom najvećom brzinom, I ka ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.

Tortu je najbolje napraviti tako što koru i fil od keksa napravimo dan ranije i filujemo pa ostavimo da prenoći, a šne od belanaca napravimo i dodamo drugi dan.

 Širli Templ torta - torta od čokolade i lešnika


Recept je iz knjige recepata kuvara hotela "Park" iz Novog Sada, objavljenoj pre više od 25 godina, otprilike tada i prepisan od moje prijateljice Sneže... Ja je pravim malo izmenjenu od prvobitnog recepta, sa više fila. Torta je savršena, bez brašna, samo uživanje u ukusu pečenih lešnika i finog čokoladnog krema.









Sastojci
(kako ja pravim)

kora
7 jaja
140 gr. šećera
100 gr. čokolade za kuvanje
140 gr. pečenih mlevenih lešnika

fil

4 jaja
160 gr. šećera
150 gr. čokolade za kuvanje
200 gr. maslaca ili margarina

Priprema kore

Penasto umutiti žumanca sa šećerom. Dodati istopljenu čokoladu, izmešati pa dodati i lešnike. Belanca umutiti u čvrst sneg i dodavati postepeno prethodnoj smesi mešajući ručno.
Peći u okruglom ili četvrtastom kalupu. Ja sam pekla u većem četvrtastom, dimenzija 28 x 37 cm i onda sekla na 4 trake. Peći na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta.


fil

Mikserom penasto umutiti cela jaja i šećer na pari. Dodati i čokoladu i "kuvati" na pari uz često ručno mešanje oko desetak minuta. Ostaviti da se ohladi pa zatim u frižider da se stegne. I posle hlađenja u frižideru neće biti jako čvrsto, samo gust fil.
Penasto umutiti maslac koji ne treba da bude jako omekšao, tek toliko da može da se muti mikserom, petnaestak minuta posle vađenja iz frižidera. Dodavati mu postepeno čokoladni fil stalno muteći mikserom. Paziti da se ne muti previše dugo jer će fil postajati svetliji i mekši, čim se sjedine prestati sa mućenjem.

Ja sam odmah filovala kore ali ako vam je maslac bio malo mekši stavite fil ponovo na neko vreme na hlađenje. Fila ima dovoljno i za filovanje okolo.
Tortu ukrasiti po želji i pre služenja ostaviti na nekoliko sati u frižider.

 Jednostavna čokoladna torta














Sastojci

kore

125 gr. brasna
5 jaja
125 gr. secera
20 gr. kakao

sirup
150 gr.secera
2,5 dcl vode

fil
250 gr. cokolade za kuvanje
300 gr. slatke pavlake
3 belanca
180 gr. secera
40 gr.vode (nesto manj od 1/2 dcl.)


Priprema

Izmesati kakao i brasno.
Jaja i secer dobro umutiti u penastu masu, polako dodavati, uz lagano mesanje, brasno sa kakaom. Sipati u nauljen i brasnom posut kalup za pecenje precnika do 24 cm. i peci oko 30-35 minuta na 180 stepeni.
Nemojte dodavati prasak za pecivo, nije potrebno jer ce kora i bez njega lepo i ravnomerno narasti a kasnije ce se preliti sirupom tako da nece biti suva.
Sirup – Kuvati vodu i secer 2 minuta i ostaviti da se skroz ohladi.

Fil
Staviti secer i vodu da prokuvaju. Kada prokuva smanjiti malo temperaturu i ostavi da kuva i dalje jer je potrebno da se postigne temperatura oko 125 stepeni C. Dok se ovaj sirup kuva umutite belanca u cvrst sneg, polako sipajte vreo sirup u umucena belanca ne prestajuci da mutite mikserom velikom brzinom. Mutite jos 3, 4 minuta. Dobicete jednu cvrstu penu od belanaca. U tu smesu dodati istopljenu cokoladu koja nije previse vrela, treba da bude mlaka. Dok sipate cokoladu takodje mutite mikserom, srednjom brzinom. Kada se doda cokolada, cela smesa ce malo da padne, ali tako treba, nije nista krenulo naopako. :) Kada se ovaj deo fila sa belancima i cokoladom ohladi, dodajte, uz lagano mesanje kasikom, cvrsto umucenu slatku pavlakku. Fil ostavite najmanje jedan sat u frizideru pre filovanja.

Postupak filovanja

Pecenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi, zatim je iseci vodoravno da se dobiju tri kore.
Prvu koru vratiti u kalup, dobro namociti sirupom, premazati trecinom fila, staviti drugu koru, ponoviti postupak, tako i trecu. Staviti u frizider 3-4 sata, izvaditi iz kalupa i ukrasiti po zelji.
Na ovaj nacin filovanja u kalupu, jer se piskota malo skupi pri hladjenju, dobicete tortu koja je posle vadjenja iz kalupa vec filovana i okolo, samo malo izravnati fil posle ako je potrebno.

 Markiza

Kada sam pitala ćerku koju tortu želi za rođendan rekla mi je "Markizu". I mada joj je muž studirao kulinarstvo i bio na praksi dva leta u najboljoj hotelskoj poslastičarnici na Kipru luksuznog hotela "Four Seasons" odakle smo probali najlepše kolače i torte u najnovijim tehnikama izrade, i mada sam i ja do sada pravila mnoge nove i mnoge svetske poznate torte, njen izbor je bio taj.

Ne čudi me, jer ne kažu uzalud Grci "Η γεύση έχει μνήμη " , u prevodu, ukus ima sećanje. Sigurno je ova torta asocira na detinjstvo, prve rođendane kojih se seća, neke stare drugarice sa kojima je odrastala...

Dobra, stara "Markiza", za moju ćerku, mog zeta i nas, jedno popodne u aprilu... Veče je bilo za mlađe, na nekom drugom mestu i sa nekim drugim posluženjima, ali sigurna sam da smo se lepše osladili. :)





Sastojci

300 grama čokolade sa većim procentom kakao, najmanje 50%
375 gr. maslaca ili margarina
250 gr. šećera u prahu
10 jaja
4 šlaga
2 kutije piškota

Priprema

Nekada sam ovu tortu pravila sa svežim žumancima. Sada se bojim pa sam promenila postupak pravim je ovako

Na pari mikserom penasto umutiti 10 žumanaca sa 100 gr. šećera u prahu. Sud u kome mutite ne treba da je u dodiru sa vrelom vodom inače će jaja i fil zagoreti. Dodati 300 gr. čokolade izlomljene na kockice, mešati ručno da se otopi. Sve zajedno još držati na pari oko 5 minuta lagano mešajući.

Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Posebno penasto umutiti maslac i sjediniti sa čokoladnim filom muteći mikserom. Ostaviti u frižider dok se ne umute belanca.

10 belanaca i 150 gr. šećera u prahu umutiti u čvrstu penu. Postepeno, kašiku po kašiku belanca dodavati u prethodni fil lagano mešajući. Ja to radim mikserom najmanjom brzinom.


Pripremiti obruč za kalup prečnika 27 cm koji se stavi na tacnu ili neku malo veću šerpu obložiti folijom.
Slagati okolo i na dno piškote, istresti pola fila, nekoliko piškota izlomiti i ređati preko, zatim staviti ostatak fila. Umutiti šlag i staviti ga preko.

Ja sam piškote i za dno i okolo a i one u sredini, samo malo, jednom stranom, umočila u mleko. One jako upijaju, ako se stave cele biće mljeckave kasnije. A opet, neko ne umače uopšte, meni tako budu suve i tvrde, niko ih onda ne jede.

Ostaviti najmanje 6 sati u frižider, skloniti kalup i poslužiti. Kasnije je držati u frižideru, nema potrebe više za zamrzivač, odlično stoji.

Kasandra ...

torta kojoj je tesko odoleti....

Sastojci

1. BISKVIT

4 belanaca
100 g šećera
3 žlice brašna
1/2 praška za pecivo

2. BISKVIT

4 belanaca
100 g šećera
100 g naribane čokolade
2 kasike brašna

3. BISKVIT

4 belanaca
100 g šećera
100 g preprženih mljevenih lešnika
2 kasike brašna

KREMA
12 žumanaca
1 l mleka
300 g šećera
3 vanilin pudinga
250 g margarina
100 g otopljene čokolade
100 g preprženih mlevenih lešnika

Priprema

Biskvite peći na masnom papiru na limu veličine 25×35 na temperaturi od 190 C oko 10 minuta sve dok se rubovi malo ne zarumene.


Kremu kuvati kao puding. U ohlađeno dodati izrađeni margarin i podeliti na tri dijela( ostaviti malo više žute kreme ). U prvi deo kreme dodati 100 g mlevenih lješnika. U drugi dio kreme dodati 100 g otopljene čokolade. Treći dio kreme ostaje žut.


Redosled slaganja: beli biskvit-krema sa lešnicima-čokoladni biskvit-čokoladna krema-biskvit sa lešnicima-žuta krema. Gore se pospu mleveni lešnici.


Recepti  TORTA OD SIRA I KIVIJA.....

200 gr. integralnog keksa
100 gr. omekšalog maslaca

beli krem

400 gr. krem sira
3,5 dcl punomasne mlečne slatke pavlake
150 gr. šećera
2 vanilin šećera
1 kašika sveže ceđenog soka od limuna
10 gr. želatina u prahu

kivi krem

1 kg. očišćenog kivija
200 gr. šećera
20 gr. želatina u prahu

Priprema

Samleti keks, izmešati ga sa omekšalim maslacem i rasporediti u kalup prečnika 24. cm.

beli krem

Umutiti u čvrst šlag slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer. Dodati krem sir, dobro izmešati i dodati želatin koji se prethodno stavi desetak minuta u pola dcl. vode da nabubri i samo ga malo ugrajati da postane tečan.
Smesu staviti preko keksa. Pripremiti jednu oblu, ako nemate može i kao ova na slici, posudu, obložiti je sa spoljne strane najlon folijom i utisnuti u krem. Ostaviti da u frižider da se krem dobro stegne, oko 2 sata. Prvo odvojiti posudu od folije i izvaditi je a zatim polako skloniti i foliju sa krema. Nemojte se plašiti, folija se odvoji veoma lako, ne ostane uopšte fila na njoj.

kivi krem

Očistiti kivi i samleti ga dobro u blenderu ili šstapnim mikserom. Dodati šećer i kuvati oko 10 minuta na laganoj temperaturi.
Ja još jednom tako kuvan izmiksam štapnim mikserom. Kada se skuva, kivi izgubi svoju lepu zelenu boju, ako hoćete da fil bude iste boje kao svež kivi, umočite do pola čačkalicu u Wilton tečnu svetlo zelenu boju i prođite kroz fil, dobiće se boja kao sveži kivi.
Ostaviti da se slroz ohladi.
Želatin razmutiti sa 1 dcl. vode, posle desetak minuta ga blago ugrejati da postane tečan i sjediniti sa kivijem. Ostaviti ponovo petnaestak minuta u frižider da se skroz ohladi pa uliti u kalup sa belim kremom.
Ostaviti preko noći u frižideru da se sve lepo stegne.
Dekorisati po želji.

Ove mere su isključivo za kalup prečnika 24 cm!

http://www.maminajela.com/2013/04/torta-od-sira-i-kivija.html
TORTA OD SIRA I KIVIJA.....

                                  


Splitska torta

    Sastojci

  •  Kora
  •   10 bjelanjaka
  •   10 kasika secera
  •   200 gr oraha
  •   200 gr suhih smokava
  •   200 gr suhih grozdjica
  •   4 kasike brasna
  •  Krema
  •   10 zumanjaka
  •   10 kasika secera
  •   180 gr maslaca
  •   50 gr cokolade
  •   1 kasika ulja
  •   malo mlijeka

Priprema


  1. 1
    Bjelance umutiti u cvrst snijeg sa secerom

    Orahe,smokve,grozdjice isjeckati sitno i pomijesati sa brasno potom sve sjediniti sa umucenim bjelankom
  2. 2  
    Kada je sve sjedinjeno,smjesu istresi na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pecenje i peci na 180* C oko 20-tak minuta.
  3. 3
    Zumanjke umutiti dodati secer i kuhati na pari dok se ne zgusne.

    Ohladzenoj kremi dodati maslac i sve dobro sjediniti.
  4. 4
    Koru prerezati uzduzno na 3 jednaka dijela i redati na tacnu staviti prvi koru pa premazati pa drugu pa premazati i i trecom preklopiti i premazati cijelu tortu sa ostatkom kreme.
  5. 5
    Cokoladu rastopiti sa uljem potom dodatii malo mlijeka i po zelji malo se poigrati na vrhu torte.

                                     Splitska torta2

    .

    Splitska torta

    Sastojci

    Priprema


    1. Biskvit:

    2. 1
      U veliki lim od pećnice stavite par kapi ulja, pa ga razmažite papirnatom salvetom. Obložite papirom za pečenje i pritisnite da se zalijepi.
      Suhe smokve, grožđice i orahe nasjeckajte. Dodajte brašno i dobro izmiješajte.
      Bjelanjke i prstohvat soli istucite u snijeg, pa stalno miksajući dodajite 1 po 1 žlicu šećera. Tucite dok snijeg ne očvrsne.
    3. 2
      U bjelanjke pomalo dodajite usitnjeno voće i lagano izmiješajte žlicom. Izlijte na lim, poravnajte i pecite na 180"C oko 25 minuta. Pećnicu ugasite, otvorite vrata i ostavite biskvit u njoj još par minuta.
      Ohladite, pa uzduž izrežite na tri trake. Tek sada pažljivo skinite papir, jer je puno lakše sa manjih komada.
    4. Krema:

    5. Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmutite, pa preselite na paru i tucite dok se krema ne zgusne. Ohladite, pa dodajte pjenasto umućen maslac i malo ribane narančine korice. Sve dobro izmiksajte.
    6. Slaganje torte:

    7. Pomiješajte malo ruma i soka od naranče pa poškropite sve tri kore. Onda svaku namažite sa trećinom kreme i slažite jednu na drugu.
      Premažite tortu izvana, pa prošarajte po vrhu sa malo otopljene čokolade.
    8. Umjesto grožđica, mogu suhe brusnice.

                                   Splitska torta                            


      Splitska torta

      Sastojci

      Priprema


      1. 1
        Kore:
        Sitno nasjeckajte orahe,smokve i grožđice,stavite ih sve u jednu posudu,pospite sa 3.5 žlice brašna i dobro izmiješajte.
        U drugoj posudi tucite bjelanjke sa malo soli,pa kad očvrsnu dodajte i šećer u prahu te tucite dok ne dobijete vrlo čvrsti,sjajni snijeg.
        Špatulom ili kuhačom u snijeg pažljivo umiješajte suho voće pomiješano s brašnom.
        Lim od pećnice obložite papirom za pečenje,rasporedite po njemu masu i pecite na 170 oko 20 minuta.
        Pustite da se ohladi pa razrežite na 3 jednake trake.
      2. 2
        Krema:
        Na pari tucite žutanjke sa šećerom dok se ne zgusnu,otprilike 15 minuta.Ostavite da se ohlade pa im umiksajte izrađeni putar.
        U originalnom receptu ide 250 g putra,ai ja uvijek smanjim tu količinu,vi učinite kako vama odgovara.
      3. 3
        Slaganje:
        Na pladanj položite jednu traku tijesta,premažite 1/3 kreme,tako učinite i sa drugom,poklopite trećom te cijelu tortu obucite u ostatak kreme,pospite sa šakom preprženih oraha,i ostavite na hladnom par sati da se stegne.

                                   Vodena torta 


        Vodena torta ili Mix ‘n match

        Sastojci

        Priprema

        1. 1
          BISKVIT by Sasa: cvrsto umutiti 6 bjelanjaka i zatim im polako dodati 450 gr secera.
        2. 2
          Nakon toga u smjesu dodati 6 zumanjaka, jedno po jedno.
        3. 3
          Umijesati 15 zlica vode (sobne temperature) i brasno izmijesano s praskom za pecivo.
        4. 4
          Na kraju lagano dodati mljevene orahe i koricu narance.
        5. 5
          Dno vecega pleha ili kalupa za torte prekriti papirom za pecenje, a rubove namastiti i pobrasniti.
        6. 6
          Zagrijati pecnicu i peci kolac 10-ak minuta na temperaturi 180-200 C (ovisno o pecnici). Nakon toga temperaturu smanjiti na 160 C i kolac peci jos 30-40 minuta.
        7. 7
          Kolac se pece dugo jer je velik. Idealno ga je ostaviti u plehu preko noci da se polako hladi.
        8. 8
          Sutradan ga izrezati na 3 kore. Prije mazanja preliti ih preljevom.
        9. 9
          PRELJEV za kore: kuhati sok 1 narance sa secerom dok se ne dobije malo gusci sirup. Ohladiti ga i njime “pospricati” kore.
        10. 10
          KREMA by Mignonne: pjenasto izmijesati maslac sa secerom u prahu. Polako dodati 2 zumanjka.
        11. 11
          Rastopiti cokoladu i ostaviti ju da se malo ohladi. Zatim ju umijesati u kremu.
        12. 12
          Na kraju u sve lagano umijesati snijeg od 2 bjelanjka.
        13. 13
          Kremu malo ohladiti.
        14. 14
          KREMA by Monchislava: otopiti bijelu cokoladu i ostaviti da se lagano ohladi. Izmijesati mascarpone sa slatkim vrhnjem i u smjesu dodati rastopljenu bijelu cokoladu.
        15. 15
          Napomena: paziti da se mascarpone sa slatkim vrhnjem ne mijesa predugo kako smjesa ne bi postala suvise tecna. Vrlo je bitna i kvaliteta bijele cokolade buduci da je rijec o secernoj masi koja se brzo hladi i dosta je tvrda (najbolje ju je otopljenu najprije malo izmijesati mikserom, pa u nju polako dodavati smjesu vec izmiksanog mascarponea sa slatkim vrhnjem).
        16. 16
          U gotovu kremu dodati naribanu koricu jedne velike narance.
        17. 17
          Kremu dobro ohladiti u frizideru.
        18. 18
          Donju koru premazati cokoladnom kremom (jer je malo cvrsca), a gornju koru, kao i cijelu tortu bijelom mascarpone kremom.
        19. 19
          Na vrh staviti cokoladnu glazuru (prema vasem omiljenom receptu).
        20. 20
          Kolac je najbolji kada odstoji u frizideru preko noci.                          

                                           Cappuccino torta


          Cappuccino torta

          Sastojci

          • Za beze korice

          •  5 belanaca
          •  250 g secera
          •  1 kasika brasna
          •  1 kasika sirceta ili limunovog soka
          • Za osnovni krem

          •  1 l mleka
          •  5 zumanaca
          •  9 kasika secera
          •  9 kasika brasna/gustina
          •  2 kesice vanilin secera
          •  250 g maslaca
          • Za cokoladni krem

          •  150 g cokolade
          •  150 g grilijasa od oraha ili lesnika
          • Za cappuccino krem

          •  1 kesica cappuccina
          •  150 g sitno seckane cokolade
          • Dekoracija

          •  300 g slag pene
          •  2 kasicice nes kafe
          •   listici od cokolade za ukrasavanje

          Priprema


          1. 1
            Umutiti penu od belanaca, dodati secer, brasno i kasiku sirceta.
          2. 2
            Sipati u dresir kesu i na velikom plehu (30×40 cm) oblozenom masnim papirom, istisnuti trake od umucenih belanaca, ili smesu samo lepo poravnati po celom plehu.
          3. 3
            Osusiti beze koricu na 125 C oko 1 – 1, 5 sat.
          4. 4
            U medjuvremenu pripremiti krem. Umutiti zumanaca sa secerom, brasnom (4, 5 kasike brasna i 4, 5 kasike gustina) i malo hladnog mleka.
          5. 5
            Preostalo mleko staviti da provri, pa skuvati krem od umucenih zumanaca.
          6. 6
            Ohladiti i izmiksati sa maslacem.
          7. 7
            Podeliti smesu na dva dela, pa u jedan dodati rastopljenu cokoladu i usitnjeni grilijas.
          8. 8
            U drugi deo smese staviti kesicu cappuccina i sitno seckanu cokoladu kao za stracciatelu.
          9. 9
            Beze koricu preseci na pola, i filovati najpre cokoladnom kremom sa grilijasom.
          10. 10
            Staviti drugu koricu i premazati cappuccino kremom.
          11. 11
            Na kraju umutiti slag penu sa mlekom ili vodom, dodati nes kafu koju smo razmutili u malo vode i premazati celu tortu.
          12. 12
            Ukrasiti listicima bele i crne cokolade.
          13. 13
            Dobro ohladiti pre serviranja.
          14. Za grilijas je potrebno rastopiti 75 g secera kao karamel i dodati 75 g lesnika ili oraha. Sipati na nauljeni tanjir, a kad se ohladi usitniti u avanu.
          15. 1 Beze korice-pre pecenja /slika/19888/
            Kako izgleda beze korica pre pecenja mozete pogledati ovde:
            http://www.coolinarika.com/slika/19888
          16. 2 Cappuccino torta 
            Tortica!:))

          Posluživanje

          Kako napraviti listice od cokolade? Otopiti posebno belu i crnu cokoladu na tihoj vatri. Odabrati dekorativne listove (ruze npr.) i cetkicom naneti deblji sloj rastopljene cokolade na povrsinu lista. Staviti na mastan papir i kratko rashladiti u hladnjaku, pa pazljivo odvojiti list od cokolade.
          Detalj sa torte-cokoladni listici mogu se ovde videti izbliza:
          http://www.coolinarika.com/slika/19890

          POMORANDŽA TORTAPOMORANDŽA TORTA

               POMORANDŽA TORTA
          POTREBNO JE
          ZA KORU šolja ulja, šolja kisele vode, 400 g brašna, prašak za pecivo, 100 g šećera ZA FIL 4–5 pomorandži, 0,5 l vode, 350 g šećera, 2 pudinga od vanile, 4 kašike gustina, ekstrakt pomorandže, margarin
          PRIPREMA
          Od svih sastojaka potrebnih za koru umutite mekano testo. Od te mase na prevrnutom plehu ispecite četiri kore. Oljuštite četiri-pet pomorandži, obarite ih u 500 ml vode, sačekajte da se ohladi i sitno iseckajte. U vodu u kojoj su se kuvale pomorandže skuvajte dva pudinga od vanile sa 350 g šećera i četiri kašike gustina. Kada se fil ohladi, u njega umešajte jedan umućeni margarin i malo ekstrakta pomorandže. Sve fino sjedinite i nafilujte kore.
           ALVA TORTA  ALVA TORTA  ALVA TORTA
          POTREBNO JE
          250 g šećera, 400 g brašna, 100 g mlevenih oraha, šolja ulja, šolja kisele vode, prašak za pecivo, limun ZA FIL 100 g šećera, 100 g brašna, 200 g pečenog mlevenog lešnika, 250 g šećera u prahu, margarin, 2 vanilin šećera
          PRIPREMA
          Ispržite četiri kašike brašna u suvoj šerpici, pa dodajte četiri kašike šećera. Kad smesa porumeni, postepeno dodajte zaslađenu vodu, na šolju vode idu dve kašike šećera, i mešajte dok ne dobijete gust fil. U ohlađen fil dodajte jedan margarin koji ste prethodno umutili sa 250 g šećera u prahu i dva vanilin šećera. U tu smesu dodajte 200 g pečenog mlevenog lešnika. Gotovu tortu prebacite na poslužavnik i dekorišite po želji.
           ALVA TORTA
          POTREBNO JE
          250 g šećera, 400 g brašna, 100 g mlevenih oraha, šolja ulja, šolja kisele vode, prašak za pecivo, limun ZA FIL 100 g šećera, 100 g brašna, 200 g pečenog mlevenog lešnika, 250 g šećera u prahu, margarin, 2 vanilin šećera
          PRIPREMA
          Ispržite četiri kašike brašna u suvoj šerpici, pa dodajte četiri kašike šećera. Kad smesa porumeni, postepeno dodajte zaslađenu vodu, na šolju vode idu dve kašike šećera, i mešajte dok ne dobijete gust fil. U ohlađen fil dodajte jedan margarin koji ste prethodno umutili sa 250 g šećera u prahu i dva vanilin šećera. U tu smesu dodajte 200 g pečenog mlevenog lešnika. Gotovu tortu prebacite na poslužavnik i dekorišite po želji.


          Čoko torta sa spekulasom,    lešnicima i             brusnicama




          Čoko torta sa spekulasom, lešnicima i brusnicama

          torta-parce

          Čoko torta sa spekulasom, lešnicima i brusnicama



          Za kalup od 16 cm
          Torta:
          • 270 g crne čokolade, sa 70% kakao delova
          • 250 ml slatke pavlake
          • 150 g pečenog lešnika
          • 100 g suvih brusnics
          • 200 g spekulas keksa*
          • 50 g putera
          • cimet po ukusu
          • korica jedne pomorandže
          Glazura:
          • 100 g čokolade
          • 3 kašike ulja
          Priprema:
          Kalup obložite aluminijumskom folijom. Ako je kalup plitak, onda obložite komad kartona folijom, spojite u krug i ubacite u kalup kao stranice.
          Slatku pavlaku i sitno rendanu koricu pomorandže zagrejte u šerpi, ali ne dozvolite da proključa. Prelijte preko izlomljene čokolade i putera, ostavite minuta-dva pa promešajte, dok ne dobijete fini gusti čokoladni sos. Dodajte grubo seckane lešnike, cele brusnice i krupnije izlomljen keks. Sipajte u kalup, ravnomerno rasporedite masu i stavite u frižider da prenoći.
          Tortu izvadite iz kalupa, skinite foliju i tako hladnu prelijte čokoladnom glazurom (rastopite na najslabijoj temperaturi ili u mikrotalasnoj čokoladu i ulje). Ostavite da se glazura stegne pa ukrasite umućenom slatkom pavlakom u koju ste dodali malo istopljene čokolade i lešnikom. Secite nožem umočenim u vruću vodu.

           Monte torta 



          Monte torta sa malim izmenama i dopunama

          Potrebno je:
          za koru
          150 g oraha
          6 belanca
          6 kašika šećera
          6 kašika brašna
          za fil
          6 žumanca
          100 g šećera
          100 g praška za puding sa ukusom vanile
          2 kašike brašna
          1 l mleka
          1 vanil šećer
          250 g margarina
          100 g prah šećera
          i još
          2  snikers čokoladice (od 40 g)
          100 g čokolade za kuvanje
          200 g šlaga u prahu +
          350 ml kisele vode


          Priprema:
          Orahe iseckajte na krupno. U kalup za torte br. 26 stavite pek papir a stranice namastite i pobrašnite. Preko papira rasporedite seckane orahe. Belanca i šećer umutite u čvrst šam pa dodajte brašno i lagano izmešajte špatulom. Pažljivo ih rasporedite preko oraha.
          Rernu uključite na 180 st. i ispecite koru dok malo ne požuti odozgo, 10 minuta je dovoljno. Pečenu koru ohladite pa je okrenite na tanjir da vam orasi budu odozgo. Skinite papir pažljivo.
          Žumanca umutite sa šećerom, vanil šećerom, pudingom, brašnom i 2 dl mleka, a preostalih 8 dl mleka stavite da se zagreva. Lagano, u tankom mlazu, neprestano mešajući žicom, sipajte umućenu smesu u toplo mleko i zakuvajte fil koji treba da dostigne gustinu sličnu onoj koju ima puding.
          Ohladite fil tako što ćete šerpu staviti u veću šerpu napunjenu hladnom vodom i stalno mešati da se ne bi stvorila korica. Margarin i prah šećer umutite pa sjedinite sa ohladjenim filom i dobro umutite mikserom. Podelite fil na dva jednaka dela pa u jedan deo dodajte otopljenu čokoladu, a u drugi iseckane snikers čokoladice.
          Stavite obruč oko kore pa isfilujte tortu prvo svetlim pa zatim tamnim filom. Stavite tortu u frižider da se stegne pa je ukrasite šlagom koji ste umutili sa kiselom vodom. Preporučujem da tortu napravite dan ranije i dobro ohladite, tada je najlepša i odlično  se seče.
          I na kraju, par sličica original Monte torte sa lešnicima, nutelom i petit keksom, fantazija čista...prijatno vam želim!



                                           Ferrero


          Ferrero torta

          Sastojci


          Priprema


          1. 1  
            Pripremiti kalup promjera 26 cm.
            Otopiti maslac i čokoladu na pari, pustiti da se prohladi.

          2. 2 /slika/924471/
            Kalup namastiti s maslacem ili margarinom , posuti sa mrvicama (pogledaj u sastavu " za kalup " .
          3. 3  
            Žutanjke izmiksati sa šećerom, dodati brašno, pecilni prašak , vanilin šećer ,  mrvice, pržene lješnjake samljeven na sitno , otopljenu čokoladu i snijeg od bjelanjaka.Pripremljenu smjesu staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 minuta .

          4. 4
            Pomiješati sir i nutelu, u to dodati šlag od slatkog vrhnja ( misli se na šlag istučen pa onda dodan u kremu od mascarponea i nutele ) .Otopiti 200Gr čokolade sa uljem na pari, istresti u vrećicu za ukrašavanje, napravit čipku za ukras oko torte, ohladiti je u zamrzivaču.
          5. 5
            Ostatak čokolade ostavite, jer će Vam trebati za daljnje korištenje.
          6. 6  
            Ohlađeni biskvit prerezati na tri kore.Prvu koru malo namočiti sa nesquk-om(malo jačeg okusa),filati kremu, preliti u tankom mlazu čokoladu koja je ostala u vrećici, posuti malo mljevenih lješnjaka i napolitanki, te ponoviti postupak sve do gornje kore.
          7. 7
             Sa ostatkom kreme premažite tortu okolo i dekorirati je sa čokoladnom čipkom, koja se mora malo opustiti na sobnoj temp.ali ne previše, tek toliko da se može motati oko torte.
            Ja sam je napravila u dva djela, jer nemam tako veliki zamrzivač,pa sam je spojila.
          8. 8
            Još jedan jako važan detalj,svaki puta kora koja se nalazila u pečenju dole...kod slaganja torte...staviti je na vrh , jer je ravna i tako neće biti neravnina na vrhu torte kada se završi postupak slaganja.

          Posluživanje

          Poslužiti je uz fino crno desertno vino, svijeće i eto romantike..
          P.S.
          malo sam prepravila recept sa postupkom i koracima u odnosu na prvotnog..postoji puno upita na "mrvice" koje su u postupku,pa sam to malo korigirala...ispričavam se svima kojima nije jasno da se kalup mora namastiti i posuti sa nečim,a ja to radim sa mrvicama..pa se nadam da sam svima sada razjasnila taj misteri
        21.  

          Čoookoladna fantazija


          Čoookoladna fantazija

          Sastojci


          Priprema


          1. 1
            Zagrijati slatko vrhnje do vrenja, maknuti s vatre pa u njega ubaciti natrganu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi i nastane jednolična krema. Ohladiti do pola pa staviti u hladnjak da se potpuno ohladi.
          2. 2
            Za tijesto otopiti čokoladu. Bjelanjke sa šećerom i soli umutiti u čvrsti snijeg.
          3. 3
            Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva C.
          4. 4
            U većoj zdjeli miksati malo omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. U pjenasti maslac dodavati jedno po jedno žumance i miksati dalje. Dodati otopljenu čokoladu, miksati dalje, zatim dodati orahe i brašno pomiješano s praškom za pecivo naizmjenično. Po potrebi uz orahe i brašno dodati par žlica snijega od bjelanjaka radi lakšeg miksanja. Na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.
          5. 5
            Dva pleha od pećnice obložiti papirom za pečenje. Na svaki uliti polovinu smjese i rasporediti do rubova. Radi lakšeg mjerenja može se stavljati jednak broj žlica smjese na svaki pleh.
          6. 6
            Peći 20 minuta na 180 stupnjeva C.
          7. 7
            Pečene kore ostaviti da se ohlade.
          8. 8
            Ohlađenoj smjesi slatkog vrhnja i čokolade dodati šećer u prahu i miksati da postane jednolična krema. Na kraju umiješati i rum.
          9. Slaganje:
          10. 1
            Od svake kore odrezati 1/3 po po kraćem dijelu - ovi uži dijelovi zajedno tvoriti će srednju koru.
            Ako do sada niste, evo prilike da prvi puta kod izrade kolača koristite metar ili ravnalo za mjerenje :))
          11. 2
            Prvu veću  koru (veličine 2/3) namazati trećinom kreme, zatim na kremu položiti one dvije manje kore (2 x 1/3) i dobro ih priljubiti tako da se kasnije ne vidi da ustvari nisu od jednog komada. Ponovo premazati trećinom kreme i pokriti drugom većom korom (veličine 2/3). Premazati ostatkom kreme i posuti čokoladnim mrvicama i staviti na hlađenje.

          Sarena torta

                         
          Sarena torta za Uskrs /

          Sastojci

          Biskvit

          •  6 jaja
          •  6 zlica secera
          •  6 zlica brasna
          •  pola zlicice praska za pecivo
          •  2 zlicice kakaa
          •  malo ekstrakta maline

          Krema

          •  1 litra mlijeka
          •  10 zlica brasna
          •  10 zlica secera
          •  2 vrecice vanilije secera
          •  250 grama maslaca
          •  2 zlice secera u prahu
          •  150-200 grama sarenih zele bombona
          •  100 grama grozdjica namocenih u malo ruma

          Za dekoraciju

          •  400-500 ml tucenog slatkog vrhnja

          Priprema

          1. 1
            Biskvit
          2. 2
            Odvojite bjelanjke od zumanjaka. Izradite bjelanjke u cvrsti snijeg, dodajte secer, te na kraju jedan po jedan zumanjak i jos kratko miksajte. Rucno dodajte prosijano brasno pomijesano sa praskom za pecivo.
            Podijelite smjesu u 3 posudice. U jedan dio pomijesajte prosijani kakao, u drugi metnite malo ekstrakta od maline da dobije lijepu roznu boju. Treci dio ostaje zuti. Biskvit po bojama sipati u tepsiju oblozenu papirom za pecenje. Boje ne mijesati, nego prvo sipati jednu boju, u sredinu drugu i na kraju trecu. Nije bitno da li je biskvit ravan. Biskvit ispeci, ohladiti i izrezati u kockice velicine 2×2cm. Ne mora biti perfektno, jer se to nece vidjeti kad se metne u tortu.
          3. 3
            Krema
          4. 4
            Brasno izraditi bez grudvica sa mlijekom, koliko treba. Ostatak mlijeka staviti kuhati sa secerom i vanilijom. Kad zakipi, malo odmaknuti sa “vatre” i sipati mjesavinu brasna i mlijeka. Mijesati i vratiti kuhati. Dobro prokuhati kremu, da se poslije ne bi osjetio okus brasna. Pri kuhanju kremu dobro do dna mijesati i pri tome stalno vrtiti posudu u kojoj kuhate. Kad sipate secer u mlijeko da se kuha, nemojte ga mijesati, na taj nacin ce mlijeko dobiti plavicastu boju i manje ce zagarati.
            Kremu ohladiti uz stalno mijesanje da se ne uhvati kora. Pjenasto izraditi maslac sa secerom u prahu i pomijesati ga sa kremom.
          5. 5
            U jednu vecu posudu ili najbolje u veliku tepsiju metnuti kremu, malo ju rasiriti. Po kremi staviti biskvit isjecen na kocke, isjeckane zele bombone i grozdjice namocene u rumu, malo istikati visak tekucine. Ja osobno ne mecem grozdjice, jer moji ne vole, ali je jako fino sa njima.
            Sve to njezno pomijesati sa rukama da se biskvit ne bi poceo kidati i praviti formu po zelji. Kalup obloziti pozirnom folijom.Ja sam pravila u kalupu za tortu, ali isto tako je lijepo kao rolat. Jednostavno na tacni rukama oblikujete oblik rolata.
            Prednost ovog kolaca je u tome da zavisi od vase maste kakav oblik ce imati.
            Tortu ohladite ( najbolje preko noci ) i namazite tucenim slatkim vrhnjem i dekorirajte po zelji.            

          Talijanska torta


          1. Talijanska torta

          Sastojci

          Biskvit

          Krema

          Još potrebno

            •  500ml slatkog vrhnja (200ml za kremu, 300ml za premazat cijelu tortu)

            1. 1
              Bademe malo popržite u tavi ili u zagrijanoj pećici i sameljite.
              Kalup promjera 25cm, obložite papirom za pećenje.
              Pećnicu ugrijte na 170°C.

            2. 2
              Tijesto:
              Umutit bjelanjke u snijeg, dodat šećer sve zajedno dobro smiksat, dodat prosijano brašno s praškom za pecivo, malo smiksat i ručno umiješat bademe, koje ste predhodno popržili i samljeli.
              Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 25-30min.
              Pečeno ostavite u kalupu da se ohladi.
            3. 3
              Dok se tijesto peće skuhajte kremu.
              Krema:
              Stavite kuhat oko 450ml mljieka.
              Žumanjke dobro umiksajte sa šećerom i vanila šećerom.
              Pomiješajte brašno s ostatkom mlijeka (150ml), brašno dodajte žumanjcima, u tu smjesu ulijte malo mlijeka (od onih 450ml što ste stavili kuhat) i sve ulijte u ostatak mlijeka i vratite kuhat, uz stalno miješanje dok ne prokuha, maknite je s vatre dadajte kap ruma i
              KREMU OHLADITE !!!
              U hladnu kremu dodajte margarin (dobro izradite) .
            4. 4
              500ml slatkog vrhnja ulupajte u šlag od toga 5 žlica odvojite u kremu (to je oko 200ml), a ostatak ostavite za premazat tortu.

              Gotovu kremu podijelite na dva jednaka dijela i u jedan dio umiješajte bademe.
            5. 5
              Slaganje torte:
              Biskvit stavite na tacnu i obložite ga s obručom od kalupa (natopite ga s malo mlijeka i ruma).
              Namažite kremu s bademima, na to namažite žutu kremu.
              Tortu ostavite par sati u frižideru da se stisne.
              Nakon dobrog hlađenja, maknite obruč od kalupa i ukrasite je ostatkom šlaga od slatkog vrhnja.

            6. 6 Talijanska torta
              Ovakav način ukrašavanja pogledajte ovdje kao video i ovdje u slikama ;)
          1.                  

          Kolac sa sirom i jagodama

          1.                  
            Kolac sa sirom i jagodama

          Za koru

          Za fil

          Za preliv

            •  2 crvena preliva za kolace
            •   jagode

          Priprema


            1. 1
              Kora:
              1.Mleveni keks preliti mlekom,dodati puter i med pa sve dobro izmesati da ne bude grudvica.
            2. 2
              Fil:
              1.Svapski sir sjediniti sa secerom u prahu i sokom od limuna pa izmesati.
              2.Zelatin pripremeti prema uputstvu sa kesice a potom ga staviti na ringlu nekoliko minuta da se otopi i sipati u mesavinu svapskog sira.
              3.Slatku pavlaku umutiti u cvrst slag,dodati u smesu od sira i polako promesati.
            3. 3
              Finalni postupak:
              1. U okrugao kalup za tortu sipati smesu od mlevenog keksa i poravnati.
              2.Prekriti filom od sira pa poravnati i ostaviti da se stegne.
              3.Preko stegnutog fila poredati jagode.
              4.Preliv za kolace pripremiti prema uputstvu sa kesice i preliti preko jagode pa vratiti u frizider da se stegne.

          Rafaelo torta

                           
          Rafaelo torta

          Sastojci

          Za biskvit:

          Za kremu:

          Još potrebno:

          Za posipanje:

          Priprema


          Za biskvit:

          1. 1
            Bjelanjke istucite u snijeg i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer uz miješanje.
          2. 2
            Prašak za pecivo pomiješajte s brašnom te dodajte bjelanjcima, a zatim lagano umiješajte kokosovo brašno.
          3. 3
            Smjesu ulijte u kalup za torte promjera 26 cm koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 15-20 minuta dok površina ne postane lagano žuta.
          4. 4
            Biskvit ohladite i stavite na tanjur tako da gornju stranu okrenete prema dolje.Možete ga navlažiti sa malo mlijeka.

          Za kremu:

          1. 1
            Žumanjke izmiješajte s pudingom i 200 ml mlijeka.
          2. 2
            Preostalo mlijeko stavite kuhati i kad zavrije umiješajte pripremljenu smjesu. Kuhajte uz miješanje dok se ne počne zgušnjavati, a zatim maknite s vatre i ohladite.
          3. 3
            Maslac i šećer izmiješajte električnom miješalicom i umiješajte u hladnu kremu.
          4. 4
            Slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u kremu.
          5. 5
            Na biskvit stavite pola kreme, zatim posložite kekse koje ste umočili u smjesu mlijeka i maraskina. Prekrijte ostatkom kreme. Tortu pospite kokosovim brašnom.

Нема коментара:

Постави коментар