posni kolaci

 Mala zbirka recepata za posne kolače






Kraj godine je obično period kada se sabiraju utisci, uspesi, dogadjaji, a kod mene se sabiraju i recepti :D . Sve recepte za posne sitne, slavske kolače, sakupila sam u jedan post, kako bi bili svi na jednom mestu.
Zbog sebe, a i radi svih vas kojima su bili, ili će biti potrebni. Podeliću ih u nekoliko podgrupa i nadam se da ću vam tako bar malo olakšati pretragu.

Bombice, korpice i minjoni

 

  1. Kokos kuglice sa belom čokoladom *
  2. Lešnik bombice
  3. Zrna kafe
  4. Rafaelo od krompira
  5. Bele trufle
  6. Baci di dama od čokolade
  7. Sirove bombice bez šećera
  8. Korpice sa bananama
  9. Korpice sa višnjama
  10. Lešnik gnezda
  11. Bounty minjoni
* Za ove kuglice koristite posnu belu čokoladu i biljnu slatku pavlaku.

Kolači sa oblandama

 


  1. Posne oblande
  2. Šarena oblanda 
  3. Oblanda od smokvi

Bajadere i štanglice

 



  1. Snikers štangle
  2. Kikiriki bajadera
  3. Rum kasato
  4. Mamina bajadera*
  5. Bajadera**

*Mamin stari, dobri recept za bajaderu, nisam ga objavila na blogu, ali na Coolinarici jesam, pa izvolite klik do tamo...
**Majina bajadera, odlična, dekorativna i ukusna! Recept nisam pisala, jer je ona to jako lepo objasnila, link je tu na samo jedan klik od vas ;)
 

Rolati, salame i trouglovi 

 


 

  1. Šareni trougao*
  2. Rolat sa bananom
* Od mase za trougao možete napraviti još jedan kolač, tj. rolat u oblandi.

Prhki kolači i keksići

 

  1. Posne žerbo kocke
  2. Ružice
  3. Male vinske potkovice
  4. Posne vanilice
  5. Vanila keksići 

     Posni sitni kolači


    Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.
    I mala najava, nastavljamo sa posnim specijalitetima ;)

    Korpice sa bananama

     


    Male, šareno ukrašene korpice sa fantastičnim ukusom banane pravo su osveženje na tacni sa čokoladnim ili kokos kolačima. Ove korpice se svima svidjaju, provereno ;)
    Potrebno je:
    125 g margarina   
    100 g posne crne čokolade   
    150 g šećera u prahu  
    200 g posnog mlevenog keksa  
    200 g mlevenih oraha  
    3 banane
    Priprema:
    Istopite margarin, čokoladu i šećer u prahu. Mešajte da se sve lepo rastopi pa dodajte mleveni keks, orahe i ispasirane banane (štapnim mikserom ili blenderom).
    Dobro izmešajte i punite špric, najbolje onaj za tulumbe, ali ako nemate koristite običan sa širim nastavkom.
    Punite papirnate korpice pa ukrasite po želji seckanim žele bombonama. Dobro ohladite pre služenja.

    Posne oblande


    Oblanda je u mnogim porodicama neizostavni deo slavskog slatkog posluženja. A ova bi svakako  trebala da bude na tacni sa kolačima jer je zaista odlična. Sa orasima, ali ipak malo drugačija, sa jednim zanimljivim sastojkom, čisto da razbije monotoniju ;)
    Potrebno je:
    1 pakovanje oblande  
    500 g šećera   
    1 čaša od jogurta vode  
    100 g prezle (hlebne mrvice)   
    300 g mlevenih oraha   
    250 g margarina
    Priprema:
    500g šećera staviti sa čašom vode da provri i odmah dodajte prezle, mlevene orahe i margarin.
    Mešajte na isključenoj ringli dok se margarin ne istopi.
    Filujte listove oblande, poklopite nekim teškim predmetom i ostavite nekoliko sati da se stegne, pa isecite na štanglice.

    Snikers štangle

     


    Ako volite ukus kikirikija u kolačima, onda je ovo prava stvar za vas. Mekan i sočan kolač, veoma izdašan pa je samim tim pogodan za slave sa puno gostiju.
    Potrebno je:
    1 pakovanje kora za rozen tortu
    250 g šećera 
    2 dl vode  
    200 g mlevenog kikirikija  
    100 g mlevenog keksa  
    250 g margarina  
    100 g čokolade  
    3 kašike ulja  
    malo seckanog kikirikija 
    Priprema: 
    Prokuvajte 2 dl vode i 250 g šećera i prelite 200 g mlevenog kikirikija i 100 g mlevenog keksa.
    Umutite penasto 250 g margarina i pomešajte sa prethodnim filom, pa sve zajedno izmiksajte.
    Rozen kore filujte ovim filom u tankom sloju. Pritisnite nekim  predmetom odozgo i ostavite da se stegne.
    Otopite 100 g posne čokolade za kuvanje sa 3 kašike  ulja i premažite kolač. Posipite preko seckanim kikirikijem. Kad se kolač stegne isecite ga na štanglice i poslužite.

    Rafaelo od krompira 

     

    Malo  drugačiji, posan rafaelo, koji svojim ukusom i izgledom ni malo ne odudara od originala. Nikada ne bi mogli da pogodite od čega je napravljen, pod uslovom da niste virnuli u recept ;) Prošaraće i ukrasiće vašu tacnu sa posnim slavskim kolačima i svakako oduševiti vaše goste.
    Potrebno je:
    krompira srednje veličine  (oko 350g)
    250 g margarina  
    250 g prah šećera  
    300 g kokosa 
    oko 50 g kokosa za valjanje
    Priprema:
    Krompir skuvajte sa korom, dobro ohladite, pa oljuštite i propasirajte viljuškom. Umutite margarin sa  prah šećerom, dodajte ispasirani krompir, još malo izmiksajte pa dodajte kokos i fino sjedinite masu. Oblikujte male kuglice i uvaljajte ih u kokos. 

    Ružice

     


    Prhke, mirisne ružice punjene filom po vašem ukusu pravi su izbor za posne slave. Posebno jer nose neki starinski šmek i nostalgiju sa sobom.
    Potrebno je: 
    oko 500 g brašna 
    1 kesica praška za pecivo
    300 ml ulja 
    200 ml tople vode
    fil po zelji...
    džem sa seckanim orasima
    rendane jabuke sa seckanim orasima
    Priprema: 
    U činiju stavite 200 ml tople vode, dodajte prvo prašak za pecivo, zatim ulje i onda malo po malo brašna, uz neprekidno mešanje varjačom.
    Testo treba da bude mekano i vrlo masno, ali da se odvaja od zidova posude.
    Otkidajte komade veličine loptice za stoni tenis otprilike, rastanjite je na dlanu i stavite fil po želji. Ja sam ovom prilikom narendala jabuku i pomešala je sa malo seckanih oraha, a vi možete da je punite i džemom ako više volite.
    Spojite krajeve i oblikujte ružicu. Ružice naredjajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 25 min na 180 stepeni. Vruće ružice uvaljajte u prah šećer.
    Od ove količine testa izadje oko 30 ružica.

    Korpice sa višnjama 

    (original recepta)

     
    Kao prave cherry praline, zagrizete ....a unutra vas sačeka malo iznenadjenje u vidu višnje...slatke i sočne....fantastično! 
    Potrebno je:
    120 g margarina  
    100 g šećera prahu  
    200 g ćokolade
    višnje iz slatka 
    dekoracija
    75 g margarina
    75 g otopljene čokolade
    Priprema:
    Na tihoj vatri u šerpici otopite čokoladu i šećer u prahu, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se ne otopi. Izjednačite smesu pa punite papirnate korpice do pola, stavite po jednu višnju iz slatka pa dopunite korpice čokoladom do vrha. Ostavite ih da se stegnu. Margarin i otopljenu čokoladu umutite, sipajte u špric za ukrašavanje i malim ružicama ukrasite korpice.
     

    Male vinske potkovice

    Mene su oduševile svojom jednostavnošću i posebnim ukusom. Svakako ih treba probati, odlične su!
    Potrebno je: 
    oko 450 gr brašna 
    150 gr margarina 
    1 dl belog vina 
    3 kašike šećera u prahu
    2 kesice vanilin šećera
    prstohvat soli
    za glazuru 
    100 gr.čokolade 
    3 kašike ulja
    Priprema:
    Umutite omekšali margarin sa prah šećerom i vanil šećerom, dodajte brašno, so i vino i umesite mekano testo. Može se desiti da vam zatreba još malo brašna. Testo podelite na 16 delova i od svakog dela napravite valjak debljine prsta, secite na manje deliće i formirajte potkovice. Pecite ih na nižoj temperaturi oko 10 minuta da bi ostale svetle boje. Ostavite ih da se ohlade. Rastopite čokoladu sa uljem i umačite krajeve potkovica. Ostavite ih da se ocede i stegnu pre služenja.

    Posne vanilice

    (original recepta)
     


    Vanilice...zar postoji neko ko ih ne voli ;) Ove jesu posne, ali podjednako lepe i prhke. Mogu se čuvati nekoliko dana u kutiji, onda budu još lepše i mekše, tope se u ustima koliko su nežne.
    Potrebno je: 
    250 g  margarina  
    500 g brasna  
    60 g rah šećera  
    1 kesica vanil šećera
    sok od 1 limuna
    pekmez od kajsija
    Priprema:
    Margarin umutite sa šećerom i sokom od limuna. Dodajte brašno i umesite testo. Razvucite testo na pobrašnjenoj podlozi na pola centimetra debljine i malom čašicom vadite krugove. Za ekstra male vanilice može da vam posluži zatvarač od flaše. Poredjajte ih na papirom obložen pleh i pecite, ali pazite da ostanu bele. Spajajte po dva kružića džemom i uvaljajte u prah šećer pomešan sa vanil šećerom.
     

    Rum kasato 

    (original recepta) 


    Još jedan posan kolač sa krompirom, izuzetno lep i ukusan. Vrlo jednostavno i brzo se priprema, a ukus je iznenadjujuće dobar! Stvarno nema ni najmanje šanse da se otkrije krompir kao "tajni" sastojak ;)
    Potrebno je:
    300 g krompira
    300 g  mlevenog keksa
    100 g čokolade
    100 g margarina
    200 g prah šećera
    1 kašika kakao praha
    2 kašike ruma
    glazura 
    100 g čokolade
    40 g margarina
    1 kašika ulja
    Priprema:
    Skuvajte krompir, ocedite od vode i ispasirajte. Dodajte otopljenu čokoladu i otopljeni margarin, mleveni keks, prah šećer, kakao i  rum. Sve zajedno promešajte pa oblikujte kolač u obliku pravougaonika na dasci. Ostavite da se stegne pa prelijte glazurom od čokolade. Secite na štanglice.

    Bele trufle

    (original recepta)

    Lanini recepti su svima jako dobro poznati i sinonim su za nešto kvalitetno, ukusno i odlično! U njene sitne kolače ni malo ne sumnjam, i uvek rado zavirim kod nje kad sam u potrazi za nečim novim čime bi obogatila slavko posluženje. Ove trufle sam otkrila prošle godine, ali sam ih valjala u prah šećer umesto u belu čokoladu, mada verujem da su tako samo još bolje! Probajte ih obavezno ;)
    Potrebno je:
    150 g kokosa  
    150 g šećera u prahu   
    150 g margarina 

    2 kesice vanilin šećera  
    2 kašike konjaka (ruma ili vinjaka)  
    1 kašičica mlevene kafe
    Priprema:
    Umutite penasto margarin sa šećerom u prahu i dodajte kokos. Kafu rastvorite u zagrejanom konjaku pa dodajte u smesu od kokosa i lepo umešajte. Od smese pravite bombice i umačite ih u glazuru od otopljene bele čokolade. Kada se glazura na bombicama stegne poprskajte svaku bombicu sa malo rastopljene crne čokolade ili ih jednostavno uvaljajte u kokos.
     

    Oblanda od smokvi

    (original recepta)


    Potrebno je: 
    250 g šećera
    250 g mlevenih smokvi  
    250 g seckanih oraha  
    2 mala lista oblande
    Priprema: 
    U šerpicu stavite šećer, nalite ga vodom, oko 1,5 dl otprilike i špinujte oko 3 minuta. U to umešajte mlevene smokve i orahe sečene po dužini. Sve izmešajte i filujte list male oblande, poklopite drugim listom i ostavite da se stegne. Nije potrebno pritiskati oblandu teškim predmetom, samo lepo pritisnite odozgo i ostavite da se stegne pa isecite na štanglice. e izgleda kad ih

    CRNA LEPOTICA....

    250 g brašna
    1 dl ulja
    3 dl vode
    100 g šećera
    300 g pečenih mlevenih lešnika
    kesica praška za pecivo
    1/2 kašičice sode bikarbone

    Fil
    150 g šećera
    4 kašike vode
    150 g pečenih mlevenih lešnika
    4 kašike džema (od kajsija ili šipurka)
    100 g čokolade

    Premazivanje
    2 kašike džema (od kajsija ili šipurka)
    malo pečenih mlevenih ili drobljenih lešnika ili rendane čokolade

    I još
    kesica šlaga (priprema s vodom)
    1 dl kisele vode
    50 g + 100 g čokolade
    kašičica margarina

    Pomešajte brašno, šećer, lešnike, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte vodu i ulje, pa lepo sjedinite. Podelite na tri dela i svaki deo pojedinačno pecite u kalupu za tortu obloženom pek-papirom, oko 20 minuta na 180 stepeni. Za fil kuvajte šećer s vodom 2-3 minuta otkad provri, i dok je još na vatri, dodajte lešnike i čokoladu. Promešajte i sklonite s vatre, pa umešajte džem. Ujednačite masu i filujte prvu i drugu koru. Poslednju, treću koru, premažite džemom, kao i celu tortu, pa sa strane pospite lešnicima ili rendanom čokoladom. Sad otopite 50 g čokolade i pomešaite je sa šlagom umućenim s kiselom vodom. Stavite u špric i naštrcajte na mestima gde će biti čokoladni trouglovi (uobičajeno je da se iseče 12 parčića torte, pa ćete i vi špric upotrebiti na 12 mesta). Za čokoladne trouglove skinite obruč od kalupa za tortu i stavite ga na pek-papir. Preostalu čokoladu otopite na tihoj vatri s margarinom, sipajte na papir i izravnajte po dimenzijama obruča. Ostavite 10-15 minuta da se čokolada stegne, skinite obruč i oštrim nožem isecite 12 delova. Čokoladne trouglove ukoso stavljajte na šlag sa čokoladom.
    Фотографија: Još jedna čokoladna torta iz najnovijeg broja Miljinog kuvara - Posne torte. Deluje raskošno, odličnog je ukusa, a nije tako teška za pravljenje, na vama je da se oprobate.
Čokoladne trouglove možete da stavite i preko šlaga, ali mnogo lepše izgleda kad ih zakosite.

Crna lepotica

250 g brašna
1 dl ulja
3 dl vode
100 g šećera
300 g pečenih mlevenih lešnika
kesica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone

Fil
150 g šećera
4 kašike vode
150 g pečenih mlevenih lešnika
4 kašike džema (od kajsija ili šipurka)
100 g čokolade

Premazivanje
2 kašike džema (od kajsija ili šipurka)
malo pečenih mlevenih ili drobljenih lešnika ili rendane čokolade

I još
kesica šlaga (priprema s vodom)
1 dl kisele vode
50 g + 100 g čokolade
kašičica margarina

Pomešajte brašno, šećer, lešnike, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte vodu i ulje, pa lepo sjedinite. Podelite na tri dela i svaki deo pojedinačno pecite u kalupu za tortu obloženom pek-papirom, oko 20 minuta na 180 stepeni. Za fil kuvajte šećer s vodom 2-3 minuta otkad provri, i dok je još na vatri, dodajte lešnike i čokoladu. Promešajte i sklonite s vatre, pa umešajte džem. Ujednačite masu i filujte prvu i drugu koru. Poslednju, treću koru, premažite džemom, kao i celu tortu, pa sa strane pospite lešnicima ili rendanom čokoladom. Sad otopite 50 g čokolade i pomešaite je sa šlagom umućenim s kiselom vodom. Stavite u špric i naštrcajte na mestima gde će biti čokoladni trouglovi (uobičajeno je da se iseče 12 parčića torte, pa ćete i vi špric upotrebiti na 12 mesta). Za čokoladne trouglove skinite obruč od kalupa za tortu i stavite ga na pek-papir. Preostalu čokoladu otopite na tihoj vatri s margarinom, sipajte na papir i izravnajte po dimenzijama obruča. Ostavite 10-15 minuta da se čokolada stegne, skinite obruč i oštrim nožem isecite 12 delova. Čokoladne trouglove ukoso stavljajte na šlag sa čokoladom.RE
    REFORM TORTA....
  6. REFORM TORTA....
    3x250 g brašna
  7. 3x10 kašika šećera3 kesice praška za pecivo
    3x0,7 dl ulja
    3x2,5 dl kisele vode
    3x8 kašika mlevenih oraha
    3x50 g čokolade
    3x1/2 pomorandže (sok i rendana kora)

    Fil
    10 kašika pudinga od vanile (prah)
    1 l + 2 dl sojinog mleka
    300 g + 3 kašike šećera
    kesica vanilin-šećera
    200 g čokolade
    250 g margarina
    200 g mlevenih oraha

    Glazura
    100 g čokolade
    30 g margarina
    3 kašike šećera
    3 kašike vode

    Izmešajte 250 g brašna, kesicu praška za pecivo, 8 kašika oraha i 10 kašika šećera, dodajte 0,7 dl ulja, 2,5 dl kisele vode i 50 g otopljene čokolade, pa sve lepo sjedinite. Pecite u podmazanom i pobrašnjenom plehu 15-20 minuta na 180 stepeni. Na isti način ispecite još dve kore. U 2 dl sojinog mleka razmutite puding, a 8 dl mleka skuvajte sa šećerom i vanilin-šećerom. Skinite s vatre i u tankom mlazu sipajte razmućen puding, sve vreme mešajući. Vratite na vatru, kuvajte 1-2 minuta da se zgusne. U topao puding dodajte čokoladu, mešajte da se otopi, pa ujednačite masu. Ostavite da se prohladi (povremeno promešajte, da se ne hvata korica). Za to vreme poparite orahe s 2 dl vrelog sojinog mleka, dobro pomešajte i spojte s umućenim margarinom. Smesu od margarina i oraha deo po deo dodajte u puding i ujednačite masu. Sad pripremite kore za filovanje tako što ćete svaku ponaosob poprskati pomorandžinim sokom (od po 1/2 pomorandže). Filujte kore, slažite ih jednu na drugu i na kraju celu tortu premažite filom. Stavite u frižider da se malo stegne, pa je prelijte glazurom od čokolade koju ste na tihoj vatri otopili s margarinom, šećerom i vodom.

Нема коментара:

Постави коментар